Η θεσμική - αντιδεξιά γραμμή του ΚΙΝΑΛ προκαλεί τον «Τρωικό Πόλεμο» με το Μαξίμου

Το πρώτο διάστημα μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, το κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούσε με ικανοποίηση την αύξηση των ποσοστών της Χαριλάου Τρικούπη στις δημοσκοπήσεις.

Η θεσμική - αντιδεξιά γραμμή του ΚΙΝΑΛ προκαλεί τον «Τρωικό Πόλεμο» με το Μαξίμου
INTIME
3'

Δεν ήταν, δε, λίγες οι περιπτώσεις όπου κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, χρησιμοποιούσαν στην αντιπαράθεση τους με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το -έωλο όπως αποδείχθηκε- επιχείρημα ότι σκληραίνουν τη στάση τους, εξαιτίας της πίεσης που αισθάνονται από το ΚΙΝΑΛ.

Τις τελευταίες ημέρες, τα πράγματα δείχνουν να έχουν αλλάξει. Το Μέγαρο Μαξίμου και υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επιτίθενται δυναμικά στη Χαριλάου Τρικούπη. Και δεν είναι μόνο τα κυβερνητικά non paper που στρέφονται κατά τις ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ ή οι «νουθεσίες» του πρωθυπουργού για την αντιπολιτευτική γραμμή που θα έπρεπε να ακολουθήσει το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα.

Την ένταση των επιθέσεων προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, την έδειξε η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του ο Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Βουλής, όπου και υποστήριξε ότι πολιτεύεται ως «Ωραία Ελένη», δηλαδή χωρίς κανένας να γνωρίζει πως μοιάζει. Η επίθεση αυτή, φανερώνει ότι μεταξύ Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη, έχει ξεκινήσει ένας νέος «Τρωικός Πόλεμος».

Αυτή η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, οφείλεται κατά τους στενούς συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, στο ότι το κόμμα τους, πλέον, κερδίζει όχι μόνο τους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κεντρώους πολίτες που πίστεψαν στις προεκλογικές «εκσυγχρονιστικές κορώνες» του πρωθυπουργού και τώρα απογοητευμένοι, παρακολουθούν τη γνωστή «φαύλη δεξιά» να κυβερνά τον τόπο. Φαίνεται πως η εξήγηση αυτή που δίνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, έχει κάποια λογική. Σε δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την τελευταία εβδομάδα, μία της Pulse για τον Σκάι και μία της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», καταγράφεται μεγάλη αύξηση των δυνάμεων του ΚΙΝΑΛ – όχι φυσικά στο να διεκδικεί τη δεύτερη θέση, όπως παρακολουθήσαμε σε αντίστοιχες πρόσφατες μετρήσεις.

Ταυτόχρονα, όμως, και στις δύο αυτές έρευνες, καθίσταται σαφές ότι οι εισροές προς το Κίνημα Αλλαγής προέρχονται ισομερώς από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί φαίνεται να πηγάζουν οι επιθέσεις του Μαξίμου προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς διαψεύστηκαν όσοι πίστεψαν ότι η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα προκαλούσε πρόβλημα μόνο στην Κουμουνδούρου.

Όπως δείχνουν οι παραπάνω μετρήσεις, η γραμμή που ακολουθεί στην παρούσα φάση το ΚΙΝΑΛ, εκείνη της «θεσμικής αντιδεξιάς στάσης», κερδίζει προς ώρας την προσοχή των ψηφοφόρων. Μέχρι στιγμής, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να κινηθεί ως ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι οριοθετεί ως κεντρικό πολιτικό αντίπαλο του κόμματος του, τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό συμβαίνει αφενός εξ αντικειμένου, καθώς βρίσκεται τώρα στην εξουσία. Αφετέρου, ο επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επιλέγει να προσδώσει και ιδεολογικά χαρακτηριστικά σε αυτή τη σύγκρουση.

Δεν υιοθετεί απλά και μόνο τα αντιδεξιά συνθήματα των περασμένων δεκαετιών, αλλά προσπαθεί να αναδείξει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μία «κλασική Δεξιά» κυβέρνηση, η οποία μικρή σχέση έχει με τον κεντρώο ή εκσυγχρονιστικό χώρο. Παράλληλα, όμως, αποφεύγει να ταυτιστεί με τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Αποφάσισε να καταψηφίσει την κυβέρνηση κατά την πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας, χωρίς να ζητάει εκλογές εν μέσω πανδημίας – κίνηση που προκάλεσε την ενόχληση της Κουμουνδούρου. Στη Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμούν ότι η θεσμική αντιμετώπιση των προβλημάτων που μαστίζουν τη χώρα, είναι και αυτή που δίνει στο κόμμα τους τον «αέρα» της εναλλακτικής δύναμης, πάνω στην οποία μπορεί να βρουν στήριγμα οι πολίτες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
11:17Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Το Μαξίμου δεν ξενύχτησε για τον ΣΥΡΙΖΑ