Τσίπρας: Διαχειριστής της συμφοράς ο Μητσοτάκης – Να γίνει τώρα debate με τον πρωθυπουργό
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «διαχειριστή της συμφοράς», επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο το «επιτελικό κράτος, που έχει καταστεί ανέκδοτο», αντιμετώπισε με ανεπάρκεια όλες τις μεγάλες κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.
Η τελευταία φορά που ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού «Σκάι», ήταν πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, όταν και μίλησε παραμονές των εκλογών του 2019 στον Αλέξη Παπαχελά και τη Σία Κοσιώνη. Δυόμισι χρόνια μετά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο, σε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.
«Όταν με προσκαλείτε έρχομαι. Άργησα λίγο, αλλά δεν υπήρξε επιλογή να μην έρθω» σημείωσε, ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν άφησε ασχολίαστη τη μονοφωνία που κατά τη γνώμη του επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, με την πλήρη επικράτηση της κυβερνητικής άποψης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με σφοδρότητα στη πολιτική που ο ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τις κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, της πανδημίας και της ακρίβειας, χαρακτηρίζοντας τον «διαχειριστή της συμφοράς», ενώ συμπλήρωσε πως το επιτελικό κράτος έχει μετατραπεί σε ανέκδοτο.
Για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, αναγνώρισε ότι πρόκειται για πανευρωπαϊκό φαινόμενο, ωστόσο, σημείωσε ότι η χώρα μας έχει τις μεγαλύτερες αυξήσεις, όπως έχει και τους περισσότερους θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την πανδημία, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα αντιληφθεί ότι έρχεται ένα τσουνάμι ακρίβειας που θα είχε χαρακτηριστικά μονιμότητας», υπογραμμίζοντας ότι αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες στο να αντιμετωπίζουν πλέον υπαρξιακό πρόβλημα.
«Εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης», σημείωσε, δίνοντας την υπόσχεση πως με μία νέα προοδευτική κυβέρνηση «η ΔΕΗ θα ανακτήσει το "Δ" που της αφαιρέθηκε», είπε χαρακτηριστικά, για τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης. Παράλληλα, άφησε αιχμές για την αδράνεια της ΡΑΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμούς, που δεν παρεμβαίνουν για να σταματήσουν τα «καρτέλ» της ενέργειας, που ανεβάζουν αυθαίρετα τις τιμές.
Παράλληλα, έθεσε ξανά στο τραπέζι την ανάγκη για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ - κίνηση στην οποία η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει, υπό την πίεση μερίδας επιχειρήσεων που θέλουν να θησαυρίζουν από την κακοπληρωμένη εργασία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτώμενος στο γιατί ζήτησε εκλογές εν μέσω πανδημίας, σημείωσε πως «Θέλουμε να μπει φρένο σ’ αυτή τη συμφορά», υπενθυμίζοντας ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση, όταν αποκαλύφθηκε η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, που αποδείκνυε πως η κυβέρνηση ψεύδεται για την κατάσταση στα νοσοκομεία. «Καλό είναι να μην θυμούνται την πανδημία μόνο όταν τους συμφέρει. Σε όλη την Ευρώπη έχουν διεξαχθεί εκλογές εν μέσω πανδημίας, στο ΚΙΝΑΛ έγιναν πριν από δύο μήνες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τέλος, προσκάλεσε τον πρωθυπουργό σε debate, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, πετώντας το μπαλάκι στο ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη για το εάν τελικά θα σχηματιστεί «προοδευτική κυβέρνηση».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τσίπρας: Ζητάμε εκλογές για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και την κοινωνική συνοχή