Οι προβλέψεις της Goldman Sachs για τις εκλογές
Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ «βλέπει» η Goldman Sachs για την επομένη ημέρα των εκλογών της 6ης Μαΐου.
Σε έκθεσή της, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ως απίθανη μια ριζική αλλαγή στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, λόγω του εκλογικού νόμου, του κατακερματισμού της αντιπολίτευσης και των λαθών πιθανοτήτων στις δημοσκοπήσεις. Οι παράγοντες αυτοί, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, δεν θα επιτρέψουν να αναδυθούν ασταθείς πολιτικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές. Ο παραδοσιακός διαχωρισμός του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ως κεντροαριστερό και κεντροδεξιό κόμμα αντίστοιχα δεν είναι πλέον το βασικό δίλημμα των Ελλήνων ψηφοφόρων.
Η στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων στην κυβέρνηση συνασπισμού του Λουκά Παπαδήμου τροποποιεί το δίλημμα των εκλογών. Οι πολίτες θα επιλέξουν ανάμεσα σε αυτούς που δείχνουν προθυμία να αναλάβουν το κόστος της λιτότητας ώστε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ και αυτούς που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Οι ψηφοφόροι δυσφορούν για τους χειρισμούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την τελευταία δεκαετία, ενώ τα δύο κόμματα βλέπουν τη δύναμή τους να υποχωρεί από το 70%-80% στο 30%-40%. Καθοριστικός παράγοντας των εκλογών είναι οι αναποφάσιστοι, ενώ πολλά καινούρια και μικρά κόμματα αναμένεται ότι θα εισέλθουν στη νέα Βουλή.
Οι αγορές εκφράζουν ανησυχία, ότι από τις εκλογές μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση αντιευρωπαϊκή, που θα διακόψει τις προσπάθειες προσαρμογής και θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα.
Όμως, οι αναλυτές της Goldman Sachs χαρακτηρίζουν απίθανη μια τέτοια εξέλιξη, λόγω του εκλογικού νόμου, που με τις 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα επιτρέπουν σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να σχηματίσουν συγκυβέρνηση, αν πιάσουν από κοινού ποσοστό 30%-40%, της διαίρεσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έχουν έντονες ιδεολογικές διαφορές και θεωρείται απίθανη η συγκρότηση σταθερού και συνεκτικού συνασπισμού και λόγω του ρευστού κλίματος που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις.
Οι δημοσκοπήσεις αυτές υποτιμούν μάλλον την πιθανότητα οι Έλληνες να ψηφίσουν με βάση το ποιος μπορεί να τους εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική, όταν η μεγάλη πλειοψηφία επιθυμεί τη χώρα εντός του ευρώ.