Γιώργος Κύρτσος: Ο Κνίτης του Λονδίνου, η συμπόρευση με τον ΛΑ.Ο.Σ και η έξοδος από τη ΝΔ

Η ζωή και η πολιτική σταδιοδρομία του πρώην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας είναι γεμάτη από συγκρούσεις –  Η πρόσφατη διαγραφή του από τη ΝΔ ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη και το γνώριζε και ο ίδιος αφού με την κριτική του είχε ουσιαστικά θέσει εαυτόν εκτός κόμματος  
h πολιτική και η δημοσιογραφική καριέρα του κ. Κύρτσου είναι πολυτάραχη και γεμάτη συγκρούσεις
INTIME

Η χθεσινή διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου ήταν νομοτελειακή. Ήδη από πέρσι ο κ. Κύρτσος είχε ξεκινήσει σκληρή κριτική κατά του κυβερνώνοντος κόμματος με συνεχείς αναρτήσεις στα social media, αλλά και με δημόσιες παρεμβάσεις του σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Κυρίως για τα θέματα διαχείρισης της πανδημίας, αλλά και για οικονομικά ζητήματα.

Όπως και ο ίδιος έχει παραδεχθεί από το Μέγαρο Μαξίμου τον είχαν «προειδοποιήσει» ότι έχει αρχίσει να φεύγει από τη γραμμή και τις αξίες του κόμματος. Παρόλα αυτά ο ευρωβουλευτής επέλεξε να συνεχίσει αυτή την τακτική η οποία τον έθετε επί της ουσίας «εκτός» κόμματος. Η χθεσινή διαγραφή του ήταν το ποτήρι που ξεχείλισε. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ΝΔ ήθελαν να τον διαγράψουν εδώ και καιρό αλλά υπήρχε διστακτικότητα καθώς κανείς δεν ήθελε να τον «ηρωοποιήσει».

Η επόμενη μέρα μετά τη διαγραφή του

Στο παρασκήνιο γράφονται πολλά για το τι θα κάνει από εδώ και στο εξής ο γνωστός εκδότης και δημοσιογράφος. Γράφονται και ακούγονται διάφορα τα οποία όμως δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά. Κάποιοι τον θέλουν να βρίσκεται σε συζητήσεις με ανθρώπους που κινούνται στο χώρο δεξιότερα της Δεξιάς.

Κάποιοι άλλοι λέγουν ότι έχει ήδη κλείσει με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Ορισμένοι δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για συμπόρευσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρξαν και ορισμένοι που έγραψαν ότι πάει μεταγραφή στο ΚΙΝΑΛ. Ο ίδιος ο Κύρτσος τα διαψεύδει όλα. Άλλωστε από το πολιτικό ρεπορτάζ δεν προκύπτει ότι κάποιο κόμμα ενδιαφέρεται να πάρει στις τάξεις του τον κ. Κύρτσο.

Ψάχνουν όλοι εναγωνίως να δουν τι θα κάνει... Αναρωτιέμαι βέβαια αν χρειάζεται να κάνει κάτι. Ο κ. Κύρτσος δεν είναι ένας νεαρός που τώρα ξεκινάει την καριέρα του.

Είναι πλέον 70 και έχει περάσει από πολλές επιτελικές θέσεις στη ζωή του. Μπορεί απλά να μην θέλει τίποτα παραπάνω από το να ιδιωτεύσει… Μερικές φορές τα πράγματα στην πολιτική είναι πιο απλά από όσο ενδεχομένως φανταζόμαστε.

Οι συγκρούσεις του Γιώργου Κύρτσου με τους αρχηγούς της ΝΔ και το πέρασμα από τον ΛΑ.Ο.Σ

Παρόλα αυτά η πολιτική και η δημοσιογραφική καριέρα του κ. Κύρτσου είναι πολυτάραχη και γεμάτη συγκρούσεις αφού λόγω της θέσεώς του στην παραταξιακή εφημερίδα της ΝΔ, κατάφερε να εξελιχθεί σε παράγοντα της ελληνικής κεντροδεξιάς.

Είναι αλήθεια ότι και στο παρελθόν έχει έρθει σε κόντρα σχεδόν με όλους τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας αν και η σταδιοδρομία του είχε αρκετές κομματικές ακροβασίες. Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Γιώργος Κύρτσος στα νιάτα του ήταν αριστερός. Και όχι απλός υποστηρικτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά οργανωμένος στο ΚΚΕ Λονδίνου όταν σπούδαζε στο London School of Economics κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Κνίτης του Λονδίνου δηλαδή.

Στο βιογραφικό του περιλαμβάνονται σπουδές και στο φημισμένο MIT της Μασαχουσέτης, αλλά οι παλαιοί πολιτικοί συντάκτες ενθυμούνται ότι ο Κύρτσος υπήρξε και σύμβουλος του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο 90-93. Νωρίτερα στη δεκαετία του ’80 επί ΠΑΣΟΚ είχε εργαστεί και στο γραφείο του Θεόδωρου Πάγκαλου όταν ο τελευταίος ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα.

Μετά τις σπουδές του στην Αγγλία και αφού διεγράφη από το ΚΚΕ επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" του Γιάννη Μαρίνου. Στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" του Άρη Βουδούρη, ο κ. Κύρτσος μετακινήθηκε το 1986 ως σχολιαστής - αρθρογράφος. Το 1988 τοποθετήθηκε στη θέση του διευθυντή της εβδομαδιαίας εφημερίδας Τύπος της Κυριακής όπου και παρέμεινε μέχρι το 2002. Από το 1997 μέχρι και την οριστική αποχώρησή του το 2002 ήταν διευθυντής και στον Ελεύθερο Τύπο. Η πρώτη μεγάλη κόντρα εις την οποία ενεπλάκη ήταν αυτή με το δημοσιογράφο Δημήτρη Ρίζο. Μετά το θάνατο του ιδρυτή της εφημερίδας Άρη Βουδούρη ο μακαρίτης ο Ρίζος αποχώρησε από την εφημερίδα και δημιούργησε δικό του φύλλο.

Το 1996 ο Κύρτσος ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον αείμνηστο Μιλτιάδη Έβερτ ο οποίος ήταν και μέλος στο Δ.Σ. του Ιδρύματος που ήλεγχε τον Ελεύθερο Τύπο. Τελικά η εφημερίδα στήριξε την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή. Παρόλα αυτά ο Κύρτσος δεν άργησε να έρθει απέναντι και με το σύστημα Καραμανλή.

Μετά την ήττα της ΝΔ στις εκλογές του 2000, ο Γιώργος Καρατζαφέρης έδωσε συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο που διηύθυνε ο Κύρτσος στην οποία χαρακτήριζε τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, στενό συνεργάτη τότε του κ. Καραμανλή, «Σαλώμη». Αυτή η συνέντευξη ήταν αιτία να διαγραφεί από τη ΝΔ ο Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος στη συνέχεια ίδρυσε τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Όλως τυχαίως λίγα χρόνια μετά ο Κύρτσος εμφανίστηκε δίπλα στον Καρατζαφέρη ως υποψήφιος στο Επικρατείας του ΛΑΟΣ.

Το ρεπορτάζ εκείνης της εποχής λέει ότι ο κ. Κύρτσος θα ήθελε να είναι υποψήφιος στη λίστα Επικρατείας της ΝΔ όμως ο Κώστας Καραμανλής του είχε αρνηθεί προτείνοντάς του να κατέλθει ως υποψήφιος σε μια από τις δύο περιφέρειες του Πειραιά. Όμως η δυσφορία του Κύρτσου δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό το ζήτημα. Είχε αντιδράσει και με την πρόθεση του Κώστα Καραμανλή να προωθήσει ως υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων άλλο δημοσιογράφο με τον οποίο ο Κύρτσος ήταν στα «μαχαίρια».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι λίγο πριν πάει στον ΛΑ.Ο.Σ είχε ακουστεί το όνομά του για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας επί θητείας Αντώνη Σαμαρά, το 2011. Όμως ούτε αυτό έγινε και κατά συνέπεια «αναγκάστηκε» να πάει χέρι - χέρι με τον Καρατζαφέρη, αν και ούτε αυτή η πολιτική συνεργασία προχώρησε τελικώς.

Σήμερα ο ίδιος κάνει λόγο για διαγραφή – λύτρωση από τη Νέα Δημοκρατία. Κάτι θα ξέρει…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Κύρτσος: Διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία

Γιώργος Κύρτσος: Τι απαντά για τη διαγραφή του από τη ΝΔ