Σε vertigo κυβέρνηση και πολίτες λόγω της ακρίβειας – Ορατός ο κίνδυνος εκτροχιασμού
Η παγκόσμια αστάθεια λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της απειλής πολέμου δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και μεγάλη ανασφάλεια - Η ακρίβεια των προϊόντων τρομάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ το κόστος των καυσίμων και της θέρμανσης θερίζει οικογενειακούς προϋπολογισμούς – Το αδιέξοδο είναι μεγάλο και η κυβέρνηση τρομάζει σε ένα ενδεχόμενο εκτροχιασμού των χρεών
Παρά τις πολύ θετικές προοπτικές της οικονομίας στο ξεκίνημα του χρόνου, τα πράγματα ανατρέπονται από τη μια στιγμή στην άλλη και κανείς πλέον δεν γνωρίζει που θα κάτσει η μπίλια με τον πληθωρισμό και την ενεργειακή φτώχεια. Ο κίνδυνος να «εκτροχιαστούν» όλες οι ρυθμίσεις χρεών και να δημιουργηθεί μια νέα γενιά οφειλών δεν είναι ένα μακρινό σενάριο. Δυστυχώς οι όποιες παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν φαίνεται να γίνονται αντιληπτές στην τσέπη του καταναλωτή. Τα νοικοκυριά διαπιστώνουν μέρα με την ημέρα όχι μόνο ότι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, αλλά και ότι δεν τους περισσεύουν χρήματα για ρύθμιση οφειλών και την αποπληρωμή δόσεων για χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες και ΔΕΚΟ.
Οι λογαριασμοί της ηλεκτρικής ενέργειας για μια μέση οικογένεια ξεπερνούν ακόμα και τη δόση του ενοικίου, ενώ στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την ένταξη των κορονοχρεών στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων. Οι επιχειρηματίες είναι με την πλάτη στον τοίχο αφού στο τέλος Μαρτίου πρέπει να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν από την επιστρεπτέα όσοι επιθυμούν να κερδίσουν 15% έκπτωση. Κανείς δεν ξέρει πού θα βρει χρήματα να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ το Μάιο, ενώ τέλος Ιουνίου ξεκινούν οι 60 δόσεις της επιστρεπτέας. Στην κυβέρνηση και ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν αφού είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επηρεαστούν οι προτεραιότητες των νοικοκυριών σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις τους και θα πληγεί η αποκαλούμενη κουλτούρα πληρωμών.
Δυστυχώς οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους είναι αμείλικτοι. Mόνο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δεκεμβρίου ανήλθαν σε 655 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το 2021 φυσικά και νομικά πρόσωπα άφησαν απλήρωτους φόρους 5,8 δισ. ευρώ. Αν αθροιστούν και τα παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη, οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν πια τα 111 δισ. ευρώ, με περισσότερα από 25 δισ. να χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Στο τέλος του 2021 περίπου 4 εκατ. φορολογούμενοι (3.996.871) είχαν οφειλές στο Δημόσιο, με τους οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να ανέρχονται σε 1.332.050 και 1.951.507 ΑΦΜ να κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπα με τέτοια μέτρα. Με πολύ γρήγορους ρυθμούς δημιουργείται – όπως και την περίοδο των «πέτρινων» μνημονιακών ετών ένα νέο φαινόμενο τύπου «Δεν έχω να πληρώσω».
Στον «αέρα» και το έκτακτο επίδομα Πάσχα
Πρόκειται για μία συγκυρία η οποία σημειώνεται μετά από μία διετή περίοδο παροχής στήριξης, ύψους άνω των 43 δισ. ευρώ προς τα νοικοκυριά και ευρύτερα την οικονομία, γεγονός που πλέον γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος αφού δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την πραγματοποίηση ανάλογων κινήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης. Ακόμα και το «έκτακτο επίδομα Πάσχα» για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που έσπευσαν να ανακοινώσουν από τηλεοράσεως κάποια στελέχη της κυβέρνησης, φαίνεται να είναι στον «αέρα» σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου οι οποίοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και δήλωσαν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να το εξασφαλίσει.
Η ακρίβεια, όχι μόνο περιορίζει τα εισοδήματα αλλά ακυρώνει στην ουσία τις όποιες ευεργετικές επιπτώσεις των μισθολογικών αυξήσεων, τις οποίες εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Παράλληλα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κλονίζεται και σε μεγάλο βαθμό η επιχειρηματολογία στελεχών της κυβέρνησης ότι το προηγούμενο διάστημα ήταν εισαγόμενη η κρίση ανατιμήσεων. Όπως φάνηκε, τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις όσο ο πληθωρισμός «έτρεχε» τον Ιανουάριο με 6,2% (πέραν του φυσικού αερίου, των καυσίμων και του ρεύματος) ήταν τα αμνοερίφια (17,6%), τα βρώσιμα έλαια (17,3%), το ελαιόλαδο (15,4%), τα νωπά λαχανικά (14,4%), οι πατάτες, τα φρούτα, κ.λπ. Κατά μείζονα λόγο πρόκειται δηλαδή για εγχώρια και όχι εισαγόμενα προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης. Εισαγόμενη θα γίνει η κρίση από εδώ και στο εξής λόγω της διεθνούς συγκυρίας και του βραχνά του πολέμου ο οποίος πλανάται πάνω από την Ευρώπη.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.