Σε επιφυλακή η κυβέρνηση λόγω Ουκρανίας – Το ξεκάθαρο μήνυμα και το σχέδιο αντιμετώπισης συνεπειών
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν την ανάγκη να προστατευθούν οι κατακτήσεις της μεταπολεμικής περιόδου και ο επακόλουθος πολιτισμός που διαμορφώθηκε όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατών.
Σε επιφυλακή βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αντιμετωπίσει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις προκύψουν για τους Έλληνες υπηκόους και ομογενείς στην Ουκρανία και για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, στον απόηχο των δραματικών εξελίξεων στην Ανατολική Ουκρανία.
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς η κατάσταση παραμένει ρευστή και το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί εντείνει τον προβληματισμό.
Σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. «Καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις πρωτοβουλίες, που αντιβαίνουν αυτές τις αξίες και ως κράτη-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας, ώστε η αντίδραση μας να μην είναι μόνον κοινή αλλά και ουσιαστική», επεσήμανε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Νικολάε Τσιούκα, στο Βουκουρέστι.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας που μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του της Σενεγάλης Αϊσάτα Ταλ Σαλ, στο Ντακάρ διαμήνυσε ότι η Ελλάδα πιστεύει στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς και στην εθνική κυριαρχία και στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών και συνεπώς καταδικάζει απερίφραστα κάθε ενέργεια που αντιβαίνει σε αυτές τις αξίες. Και προσθέτουν πως ο αναθεωρητισμός αυτός επαναφέρει στο προσκήνιο ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: την ανάγκη να προστατευθούν οι κατακτήσεις της μεταπολεμικής περιόδου και ο επακόλουθος πολιτισμός που διαμορφώθηκε όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατών. Ο πολιτισμός αυτός εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στις Συνθήκες και στη διπλωματία, απορρίπτοντας τις λογικές περασμένων εποχών, όταν η βία και τα όπλα ήταν συχνά τα μέσα επίλυσης διακρατικών διαφορών.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα σε ανοιχτή επικοινωνία τόσο με ευρωπαίους ηγέτες όσο και με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και φυσικά συντάσσεται απόλυτα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στα κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Και φυσικά η ελληνική κυβέρνηση έχει έναν ακόμη λόγο να καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας και κυρίαρχου κράτους και αυτός έχει να κάνει με την έξαρση της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας, η οποία αυθαίρετα συνδέει την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου με την ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών.
Όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις από την κλιμακούμενη ουκρανική κρίση, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο εφοδιασμός της χώρας με φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιο πρόβλημα ούτε είναι βέβαιο ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αν η Ρωσία αποφασίσει να περιορίσει ή να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή αγορά. Αυτή η εκτίμηση δεν αναιρεί, φυσικά, την ανάγκη προετοιμασίας. Τυχόν προβλήματα θα αντιμετωπιστούν είτε με προμήθειες LNG είτε με αλλαγή -όπου χρειαστεί- του μείγματος για την ηλεκτροπαραγωγή.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.