Πόλεμος στην Ουκρανία - Σύνοδος Κορυφής: Νέες κυρώσεις επιβάλει η ΕΕ - Το κείμενο συμπερασμάτων

Σε περαιτέρω κυρώσεις κατέληξε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, με τους ηγέτες να εγκρίνουν ένα ιδιαίτερα αυστηρό κείμενο συμπερασμάτων για την Ρωσία, με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία 
Oι ηγέτες της ΕΕ καταδικάζουν με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο τη ρωσική εισβολή
AP

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συγκλήθηκε εκτάκτως το απόγευμα της Πέμπτης, στην σκιά της εισβολής στην Ουκρανία, βάση του κειμένου συμπερασμάτων προβλέπει ακόμα περισσότερες κυρώσεις οι οποίες θα προκαλέσουν σοβαρότερες συνέπειες στη Ρωσία.

Οι κυρώσεις αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων (visa), πρόσθετες καταχωρίσεις Ρώσων ατόμων (σε κυρώσεις) και νέα κριτήρια καταχώρισης. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που έχουν εκπονήσει η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Oι ηγέτες της ΕΕ καταδικάζουν με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο τη ρωσική εισβολή και καλούν τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία. Επιπλέον, καταδικάζουν την εμπλοκή της Λευκορωσίας και την καλούν να απέχει. Τέλος, τονίζουν ότι ο εξαναγκασμός για αλλαγή συνόρων δεν έχει καμία θέση στον 21ο αιώνα.

Η αναφορά των συμπερασμάτων (παρ.10) στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας - ώστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός - να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς, αναφέρουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης για το κείμενο των συμπερασμάτων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

LIVE Blog: Δραματικές ώρες στην Ουκρανία - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις