Κόκκινος συναγερμός λόγω πολέμου: Δίχτυ ασφαλείας πάνω από την κοινωνία αναζητά η κυβέρνηση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα – Στην κυβέρνηση έχει χτυπήσει ήδη red alert καθώς το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια εκτροχιάζει όλους τους δείκτες της οικονομίας – Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση να κρατηθεί όρθια η κοινωνία με παρεμβάσεις

Κόκκινος συναγερμός λόγω πολέμου: Δίχτυ ασφαλείας πάνω από την κοινωνία αναζητά η κυβέρνηση
INTIME NEWS
4'

Τα χειρότερα σενάρια και οι εφιάλτες είναι μπροστά μας κι αυτό δεν μπορεί, ούτε υπάρχει διάθεση να αποκρυφτεί από κανέναν. Η κρίση είναι πρωτόγνωρή και κανείς δεν μπορεί να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη για το που θα κάτσει η μπίλια. Το ράλι αυξήσεων που έτσι κι αλλιώς είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται σε υψηλό όλων των εποχών, με τον οίκο Moody’s να βλέπει το πετρέλαιο ακόμα και στα 150 δολάρια το βαρέλι σε περίπτωση παρατεταμένης σύγκρουσης. O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απολύτως ειλικρινής στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και έκανε εκτενή αναφορά στο Ουκρανικό, σημειώνοντας πως «υπάρχουν προφανώς και οι οικονομικές συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης». Για να συμπληρώσει «δεν θα τις κρύψουμε. Θα πρέπει να τις διαχειριστούμε και θα τις διαχειριστούμε».

Στην κυβέρνηση ξέρουν πολύ καλά πως το επόμενο διάστημα θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο ενεργειακό πεδίο, ενώ εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια ενισχύσεων. Διαβεβαιώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα αφήσουν την κοινωνία να καταρρεύσει, παρά το γεγονός ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ο σχεδιασμός για την έκτακτη ενίσχυση πριν από το Πάσχα συνεχίζεται και τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται αφορούν το εύρος των δικαιούχων. Παράλληλα στο οικονομικό επιτελείο γίνονται ασκήσεις για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Μέσα στο μήνα θα έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για την αποκαλούμενη βαριά βιομηχανία της χώρας - δηλαδή στον τουρισμό. Μια παρατεταμένη κρίση στη γεωπολιτική σκηνή μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση των εσόδων. Σε δύσκολη καμπή βρίσκεται και η πορεία των ρυθμών ανάπτυξης, αφού λόγω του πολέμου είναι πολύ πιθανόν να πάνε πίσω ακόμα και «κλειδωμένες» επενδύσεις.

Οι βασικές κινήσεις πάνω στις οποίες θα κινηθεί η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα είναι να επεκτείνει την παράταση των μέτρων στήριξης και των βοηθημάτων για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο θα επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας στον τομέα των αποθεμάτων. Εδώ έρχεται να προστεθεί αυτό που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή: «θα κατασκευάσουμε και δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με ιδιωτικά κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έχει βάλει στο τραπέζι των Βρυξελλών την δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου για να υπάρξει κοινή γραμμή σε μια σειρά θεμάτων, όπως η κοινή προμήθεια, η κοινή αποθήκευση, η κοινή χρηματοδότηση ενεργειακής πολιτικής. Η Αθήνα έχει προτείνει μεταξύ άλλων τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσω ενός κοινού ταμείου. Τέλος η κυβέρνηση θα επιμείνει στην μακροπρόθεσμη στρατηγική των καθαρών μορφών ενέργειας με στόχο η χώρα μας να μετατραπεί σε κόμβο διασύνδεσης ενέργειας και μεταφοράς πράσινης ενέργειας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι επαφές και οι συζητήσεις με την Κύπρο, το Ισραήλ αλλά και με την Αίγυπτο.

Προφανώς απέναντι σε αυτές τις δυσοίωνες προοπτικές η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να σταθεί με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, με σύνεση και με αποφασιστικότητα. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την στάση της Ευρώπης συνολικά. Η Ε.Ε. προφανώς θα πρέπει να επανεξετάσει όλο το παλιό δόγμα των δημοσιονομικών στόχων και να διαχειριστεί πιο πολιτικά τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Δικαιώνεται η πολιτική μας για την Ουκρανία, ο αναθεωρητισμός καραδοκεί στη γειτονιά μας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή