Κυριάκος Μητσοτάκης: Η επιταγή ακρίβειας, οι πρόωρες εκλογές, ο Πούτιν και το καρφί για Καμμένο

Στη συνέντευξή του στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε σαφή θέση για τον Πόλεμο στην Ουκρανία, διαχώρισε πλήρως τη θέση του από την Ρωσία του Πούτιν, άφησε να εννοηθεί ότι «ψήνεται» συνάντηση με τον Ερντογάν, διευκρίνισε ότι δεν θα ρισκάρει πρόωρες εκλογές σε αυτό το timing και υποσχέθηκε επίδομα Πάσχα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η επιταγή ακρίβειας, οι πρόωρες εκλογές, ο Πούτιν και το καρφί για Καμμένο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
INTIME NEWS
6'

«Ήταν ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο να στείλουμε αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι εφόσον μας ζητηθεί από το ΝΑΤΟ θα στείλουμε και στρατιωτικές μονάδες στις χώρες πέριξ της Ουκρανίας. «Αν μας ζητηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα το κάνουμε, είναι συμβατική μας υποχρέωση, αλλά δεν μας έχει ζητηθεί ακόμη», είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν πρόκειται η χώρα να εμπλακεί στον πόλεμο με αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και επί της ουσίας πάνω στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης «Δίνουμε αμυντικό υλικό στην Ουκρανία γιατί η χώρα δέχεται επίθεση. Με ποια ηθική υπόσταση και ανάστημα θα ζητούσαμε εμείς ανάλογη συνδρομή αν ω μη γένετο δεχόμασταν ανάλογη επίθεση;» δήλωσε ο Πρωθυπουργός για την αμυντική βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα, τονίζοντας ότι έτσι η χώρα τιμά τις συμμαχίες της, ενισχύει το κύρος της «και στέλνει μήνυμα ότι οι λογικές αναθεωρητισμού και οι θεωρίες αποστρατικοποίησης δεν έχουν καμία θέση», όπως είπε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία.

O Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να διαχωρίσει τις έννοιες Πούτιν και Ρωσία: «Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο Πρόεδρος Putin επέλεξε να εισβάλει σε μία δημοκρατική ανεξάρτητη χώρα, να παραβιάσει το απαραβίαστο των συνόρων και ουσιαστικά να επιβάλει τον δικό του τρόπο ζωής σε μία γειτονική χώρα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά όλους μας. Αφορά όλους τους δημοκρατικούς λαούς του κόσμου, αφορά πρωτίστως την ήπειρό μας, την Ευρώπη, και για αυτό και πιστεύω ότι υπήρξε αυτή η οργανωμένη, καθολική, μαζική αντίδραση σε αυτή την επιλογή του Προέδρου Putin. Και αναφέρομαι στον Πρόεδρο Putin και όχι στη Ρωσία, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού, που θα επωμιστεί τις συνέπειες αυτού του πολέμου, δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι δεν έχει καμία επικοινωνία με τον πρόεδρο Πούτιν, άρα η Ελλάδα παίρνει σαφέστατες αποστάσεις από την Ρωσία: «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει στο ανώτατο επίπεδο κάποιο δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία». Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα μας δεν προτίθεται να αγοράσει κανένα αμυντικό σύστημα από τη Ρωσία.

«Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών»

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητα των συμβουλίων πολιτικών αρχηγών απαντώντας έτσι στα κόμματα της αντιπολίτευσης που έθεσαν ζήτημα σύγκλησης του συμβουλίου. «Δεν πιστεύω στα Συμβούλια των πολιτικών αρχηγών, δεν έχω συγκαλέσει κανένα. Μετείχα σε μερικά… και πιστεύω ότι η συζήτηση δεν έχει ενδιαφέρον και δεν προσφέρει κάτι», πρόσθεσε και παρέπεμψε στην πρωτοβουλία του να γίνει δημόσια συζήτηση για το θέμα της Ουκρανίας στη Βουλή. Μάλιστα κατηγόρησε τα κόμματα, με εξαίρεση το ΚΙΝ.ΑΛ., όπως είπε, ότι οι θέσεις που εξέφρασαν στο Κοινοβούλιο ήταν «ναι μεν αλλά». Τόνισε ότι αυτές είναι αποφάσεις σε επίπεδο Πρωθυπουργού και ότι πάντως υπήρχε η εξουσιοδότηση του ΚΥΣΕΑ: «Δεν διαβουλεύομαι για να πάρω αυτές τις αποφάσεις, ούτε ζητώ τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ερντογάν

Το ενδεχόμενο συνάντησης με τον κ. Ερντογάν «είναι ανοιχτό ανά πάσα στιγμή, πόσο μάλλον τώρα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι «δεν θα έρθει ξαφνικά μια άνοιξη και θα ξεπεράσουμε τις διαφορές μας», αλλά θα βοηθούσε να μειωθεί η ένταση. Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο Ερντογάν θα εγκαταλείψει τα αναθεωρητικά του σχέδια, μετά τη σφοδρή αντίσταση της Δύσης στη ρωσική εισβολή στη Ουκρανία. «Ο αναθεωρητισμός ή η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι σήμερα δημοφιλής πολιτική. Και η ταύτιση με τον Πούτιν κατατάσσει σε μια συνομοταξία ηγετών που δεν τον καθιστά δημοφιλή. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει», εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας την Άγκυρα να σταματήσει τη ρητορική για αποστρατικοποίηση των νησιών και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Έρχεται «Επιταγή ακρίβειας» για το Πάσχα

Ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το να δοθεί «επιταγή ακρίβειας», όπως χαρακτήρισε το επίδομα για το Πάσχα, κάνοντας σαφές ότι θα αφορά σε αδύναμους συμπολίτες μας, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο. «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να στηρίξω νοικοκυριά και επιχειρήσεις» τόνισε, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για ευρωπαϊκή λύση στο πανευρωπαϊκό πρόβλημα της ακρίβειας. Για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό: «Μιλάμε για ένα οικονομικό πρόβλημα εισαγόμενο. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα συνεχίσουμε την επιδότηση στην ενέργεια και τη μείωση των φόρων. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί τον επόμενο μήνα. Δεν θα κόψουμε ακόμα τους φόρους κατανάλωσης. Θα υπάρξει έκτακτη στήριξη στους ευάλωτους». Αναφέρθηκε και στους μισθούς λέγοντας: «Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας δεκαετούς κρίσης. Γι’ αυτό και έχω προαναγγείλει ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση του μισθού από 1η Μαΐου. Καταλαβαίνω απόλυτα ειδικά τον νέο άνθρωπο. Ίσως γίνει και νωρίτερα η αύξηση του κατώτατου μισθού. Θα υπάρχουν εξαγγελίες εντός του Μαρτίου. Επίσης θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα, μια… επιταγή ακρίβειας στους πιο αδύναμους».

Όχι σε πρόωρες εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε εκ νέου τα σενάρια πρόωρων εκλογών, θέτοντας πάντως ξεκάθαρα το δίλημμα της κάλπης, όταν θα στηθούν, όπως είπε, στο τέλος της τετραετίας: «Σταθερότητα ή περιπέτειες». Εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι δεν θα ρισκάρει την κυβερνητική πλειοψηφία των 157 εδρών για να πάει σε κάτι άλλο πιο ασταθές σε αυτό το κρίσιμο timing. «Η κυβέρνηση είναι σταθερή. Απολαμβάνει μιας ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πιστεύω και μιας ευρύτερης αποδοχής της κοινωνίας, ασυνήθιστης θα έλεγα, δημοσκοπικά τουλάχιστον, για μια κυβέρνηση που κυβερνά 30 μήνες. Δεν νομίζω ότι στην ιστορία της μεταπολίτευσης είχαμε κυβέρνηση η οποία να προηγείται τόσο του δεύτερου κόμματος, έχοντας περάσει και από τόσες δοκιμασίες».

Έχει μάλιστα ενδιαφέρον η αναφορά του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ειδικά στον Πάνο Καμμένο: «Και δεν πρέπει να ξεχνάνε οι πολίτες ότι αν αυτή η κρίση είχε τύχει πριν από τέσσερα χρόνια, θα ήταν υπουργός Άμυνας ο κ. Καμμένος, ο οποίος σήμερα κάνει like στις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας. Κατά συνέπεια, το ποιος θα διαχειρίζεται κρίσιμες εθνικές υποθέσεις σε έναν κόσμο εξαιρετικά ασταθή, ναι, θα αποτελέσει και αυτό ένα ζητούμενο των εκλογών, όταν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή