Ε. Βενιζέλος: Οι τρεις τομείς για την ενίσχυση της ρευστότητας

Τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Όλοι μιλούν για ανάπτυξη, αλλά η ανάπτυξη δεν είναι λόγια, είναι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που προϋποθέτουν ρευστότητα, τη δυνατότητα να πέσει χρήμα στην αγορά τόνισε ο κ. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν τρία κανάλια, μέσω των οποίων μπορούν να έρθουν χρήματα στην αγορά.

Για το τραπεζικό σύστημα

Πρώτο κανάλι είναι το τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσω των 50 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί, την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που χαρακτήρισε «πατριωτικό καθήκον», την αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις με την διατήρηση των ορίων χρηματοδότησης για όσες είναι φερέγγυες αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξεύρεση κεφαλαίου κίνησης και την αλλαγή των κανόνων του Τειρεσία.

Για τα μη τραπεζικά χρηματοοικονομικά εργαλεία

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το δεύτερο κανάλι είναι «τα λεγόμενα μη τραπεζικά χρηματοοικονομικά εργαλεία», που ενώνονται σε ένα Ενιαίο Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. «Διευρύνεται το φάσμα της στήριξης, υπάγονται όλες οι επιχειρήσεις παλιές και καινούριες και αλλάζει ο σκοπός. Ο σκοπός είναι το κεφάλαιο κίνησης, η διευκόλυνση των επιχειρήσεων να καλύπτουν τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης», προσέθεσε.

Το κράτος

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε έμφαση στο κράτος. Σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις που παρουσίασε, θα πρέπει το κράτος να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, να υιοθετήσει αυτοματοποιημένους μηχανισμούς επιστροφής ΦΠΑ, να μειωθεί ο δανεισμός του Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια καθώς και να αποδεσμευτούν τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ και τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα.

«Άρα έχουμε 4+4+1, δηλαδή 9 σημεία για τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, ως θεμέλιο της ανάπτυξης, κάτι συγκεκριμένο και χειροπιαστό», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Προγραμματικές δεσμεύσεις για την ρευστότητα from Evangelos Venizelos on Vimeo.