Ο θεσμικός ΣΥΡΙΖΑ της εξωτερικής πολιτικής

Μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναδείξει την δική πολιτική
Intime

Να δείξει στους πολίτες ότι το κόμμα του αποτελεί μία θεσμική πολιτική δύναμη, με άποψη, αρχές και σταθερή θέση στα μεγάλα εθνικά θέματα και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, που στηρίζει τις κινήσεις της κυβέρνησης που αξιολογεί ως ορθές, καυτηριάζοντας εκείνες που κρίνει ως λανθασμένες, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Το τοπίο στις διεθνείς είναι εντελώς διαφορετικό μετά την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναδείξει την δική πολιτική, η οποία είναι πάντοτε εντός του πλαισίου των πάγιων εθνικών θέσεων, αλλά και της ανάδειξης της χώρας μας σε πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Φυσικά αυτή η πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ευρωατλαντική κατεύθυνση της χωράς, απορρίπτοντας, ωστόσο, τη λογική του «δεδομένου» συμμάχου, που ισχυρίζεται ότι ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, η Κουμουνδούρου προχώρησε σε κινήσεις που εντάσσονται στο παραπάνω πλαίσιο που περιγράψαμε.

Ο Τσίπρας στον Βαρθολομαίο

Πρώτη κίνηση, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο περιθώριο του οικογενειακού ταξιδιού που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον επικεφαλής της Ορθοδοξίας το ζήτημα της Ουκρανίας. Μη ξεχνάμε ότι η σύρραξη πραγματοποιείται ανάμεσα σε δύο ομόδοξες χώρες, γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Επίσης, όποιος επιχειρεί να ερμηνεύσει τη σημειολογία της συνάντησης αυτής, θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο της Μόσχας, είναι πλέον ανύπαρκτες. Ο λόγος δεν είναι άλλος, παρά η πρόσφατη παραχώρηση «αυτοκέφαλου» στην ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία, που από τη Ρωσία θεωρήθηκε αιτία «πολέμου».

Μάλιστα, η Μόσχα κατηγόρησε τότε ανοιχτά το Φανάρι για πολιτικά παιχνίδια καθ’ υπόδειξη των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστο ρήγμα στην Ορθοδοξία. Η επίσκεψη, λοιπόν, του Αλέξη Τσίπρα στη παρούσα συγκυρία, μόνο ως πολιτική στήριξη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα μπορούσε να ερμηνευτεί.

«Ναι» στη συνάντηση

Ακόμα και πριν την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από την κυβέρνηση να έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη τουρκική πλευρά. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε πρόσφατα στη Βουλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθεί το συντομότερο δυνατό με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επομένως, μόνο έκπληξη δεν μπορεί να θεωρηθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου, μέσω της οποίας επιδοκιμάζει αυτή τη συνάντηση – αν φυσικά επιβεβαιωθεί. «Ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς κόκκινες γραμμές, με άμεσο στόχο τη μείωση της έντασης και απώτερο σκοπό την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ», υπογράμμισε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μέσω αυτής της κίνησης, θέλει να δείξει ότι στα εθνικά θέματα δεν χωράνε μικροκομματικές στρατηγικές, ρίχνοντας με αυτό τον τρόπο και τις βολές της προς τη Νέα Δημοκρατία, για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε την περίοδο των «Πρεσπών».

Διαφωνίες

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει μία θεσμική στάση στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα καταγράφει τις διαφωνίες του. Όπως για παράδειγμα έκανε στην απόφαση της κυβέρνησης να αποστείλει πολεμικό υλικό προς το καθεστώς του Κιέβου, χωρίς να υφίσταται συμμαχική υποχρέωση.

Αντίθετα, η Κουμουνδούρου ισχυρίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντί να συμπεριφέρεται ως «βασιλικότερος του βασιλέως» και να τρέχει πρώτος να δείχνει στην Ουάσιγκτον ότι αποτελεί τον πιο πρόθυμο και δεδομένο σύμμαχο της, θα έπρεπε να αναζητήσει τρόπους ώστε η Ελλάδα να αποτελεί μέρος της λύσης και της ειρήνης.

«Καλά έκανε το ΥΠΕΞ και απάντησε στις δηλώσεις της κας Ζαχάροβα, χαρακτηρίζοντας τις ως διπλωματικά απαράδεκτες. Η πλειοδοσία πίστης στις ΗΠΑ κ η αλλαγή δόγματος προς την Ελλάδα ”προκεχωρημένο φυλάκιο” βλάπτουν τη διεθνή θέση της χώρας», υποστήριξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.