Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει σενάρια αλλαγής εκλογικού νόμου το Πάσχα και εκλογών τον Μάιο

Οι εκτιμήσεις των κομματικών επιτελείων για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Φουντώνουν τα σενάρια
ΙΝΤΙΜΕ

Εν μέσω πολέμου και σφοδρής παγκόσμιας κρίσης όλοι βλέπουν σύντομα εκλογές και μάλιστα τις προσδιορίζουν στα τέλη του ερχόμενου Μαΐου. Αυτή είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Ελλάδα. Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν εκλογές τον Μάιο, στο ΚΙΝΑΛ το ίδιο, στην κυβέρνηση συζητούν off the record το ενδεχόμενο αλλαγής / βελτίωσης του εκλογικού νόμου για να έρθουν πιο κοντά οι εκλογές.

Πρακτικά λόγος για να γίνουν εκλογές πρόωρα και γρήγορα δεν υπάρχει, υπό την έννοια πως όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί μόνη της την μεγάλη οικονομική και ενεργειακή κρίση που είναι μπροστά μας. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι κανένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να σταθεί μόνο του και να βρει τρόπους είτε να απομειώσει το χρέος του, είτε να βρει φθηνή ενέργεια. Ταυτόχρονα η γεωπολιτική ανασφάλεια που δημιουργείται σε παγκόσμιο επίπεδο και πολύ περισσότερο στη γειτονιά μας, δεν δίνει την πολυτέλεια για πολιτικούς πειραματισμούς και αστάθειες ακυβερνησίας (λόγω απλής αναλογικής και μη επίτευξης αυτοδυναμίας) οι οποίες θα τραβήξουν επί μακρόν.

Άρα ο μόνος λόγος για να γίνουν εκλογές τον Μάιο ή μέσα στο καλοκαίρι είναι για να «κάψει» η Νέα Δημοκρατία την απλή αναλογική και να προκύψει στην επαναληπτική διαδικασία μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στην κυβέρνηση χωρίς να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν εξετάζουν όλα τα σενάρια. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι αν δεν «βελτιωθεί» ο εκλογικός νόμος για να πάει το μπόνους στο 50% από το κλιμακωτό μέχρι 40% που είναι σήμερα η ισχυρή αυτοδυναμία είναι όνειρο θερινής νυκτός. Μιλάμε πάντα για την 2η Κυριακή των εκλογών και με την παραδοχή ότι κανείς δεν θέλει να συρθεί η χώρα σε τρίτη εκλογική διαδικασία η οποία μπορεί να πάρει μήνες.

Οι «γνωρίζοντες» τα των εκλογικών διαδικασιών ισχυρίζονται ότι νομικά μπορεί να αλλάξει ο νόμος και η 2η Κυριακή να γίνει με το «Νο2 εκλογικό νόμο της ΝΔ». Πολιτικά όμως, στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει στα «κάγκελα» και θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στο κυβερνών κόμμα κάνοντας λόγο για καταπάτηση του Συντάγματος. Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι αν το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετήσει αυτή την ρητορική θα είναι κάτι το «ανορθόδοξο». Και εξηγούμαστε. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι είναι πρώτο κόμμα και είναι έτοιμος να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας όπως υποστηρίζουν με θέρμη όλα τα στελέχη του, δεν έχει ούτε να χάσει, ούτε να φοβηθεί με την αύξηση του μπόνους των εδρών στο 50%. Αν όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε ενδεχομένως να δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιστέκεται σθεναρά σε αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Πάντως με κλιμακωτό μπόνους των εδρών και με ποσοστά κάτω του 38% για το πρώτο κόμμα, αυτοδυναμία δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Κι αν επιτευχθεί θα είναι ισχνή, στο όριο του 151. Εδώ τίθεται ένα καυτό ερώτημα: Μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί με 151 σε ένα τόσο δύσκολο και αχαρτογράφητο παγκόσμιο περιβάλλον που ενδέχεται να χρειαστούν πολύ σημαντικές και σοβαρές αποφάσεις; Δεν είναι εύκολη η απάντηση.

Εκτός όμως από την αλλαγή του μπόνους των εδρών, ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό ερώτημα είναι ο χρόνος των εκλογών. Όσοι λοιπόν που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να γίνουν οι εκλογές όσο πιο κοντά γίνεται, έχουν ως βασικά επιχειρήματα τις ακόλουθες συλλογιστικές:

1ον. Αν οι εκλογές καθυστερήσουν και γίνουν σε χρόνο που θα έχουν φτάσει τα επίχειρα της παγκόσμιας ενεργειακής φτώχειας και της οικονομικής κρίσης ο λαός θα χρεώσει όλα τα προβλήματα στην κυβέρνηση. Δεν θα μπει στη διαδικασία να υπεραναλύσει ποιος φταίει και γιατί.

2ον. Σε περιόδους μεγάλων κρίσεων και πολέμων, συνήθως ο λαός συσπειρώνεται γύρω από την υπάρχουσα κυβέρνηση, λόγω ανασφάλειας. Ο φόβος επέκτασης του πολέμου ενδέχεται να συσπειρώσει τους πολίτες γύρω από τη σημερινή κυβέρνηση.

Βάσει της παραπάνω συλλογιστικής κάποιοι εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου λίγο πριν το Πάσχα και σε κάλπες μέσα στον Μάιο. Μέχρι στιγμής όλα είναι ρευστά. Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει μόνος του τι θα κάνει. Προγνώσεις και προβλέψεις δεν μπορούμε να κάνουμε διότι ως γνωστόν ο πολιτικός χρόνος δεν συμβαδίζει με τον πραγματικό.