«Η Κομισιόν μας δικαιώνει» - Στο Μαξίμου ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ όλη την ευθύνη για την ακρίβεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τα 10 σημεία της έκθεσης της Κομισιόν που όπως λέει τον δικαιώνουν για τις θέσεις του

«Η Κομισιόν μας δικαιώνει» - Στο Μαξίμου ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ όλη την ευθύνη για την ακρίβεια
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τα 10 σημεία της έκθεσης της Κομισιόν που όπως λέει τον δικαιώνουν για τις θέσεις του
4'

Το πρόβλημα με την ακρίβεια υπάρχει διεθνώς και επιδεινώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό είναι αντικειμενικό και το αναγνωρίζουν και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, όμως, που χρεώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά της Κουμουνδούρου, είναι πως πολλαπλασιάστηκε στη χώρα μας εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Θεωρούν, μάλιστα, ότι τις τελευταίες μέρες το Μέγαρο Μαξίμου επιδίδεται σε έναν αγώνα να πείσει ότι ο πόλεμος ευθύνεται για τις δικές του ατυχείς επιλογές της έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε χθες τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πρωθυπουργό μειωμένης ευθύνης», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του και αναζητάει συνέχεια δικαιολογίες.

Όμως, υπενθυμίζουν ότι το «ράλι» της ανόδου των τιμών στην ενέργεια έχει ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι, πολύ πριν το ξέσπασμα του πολέμου.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε δέσμη μέτρων (δημοσιονομικών, ρυθμιστικών και ελεγκτικών), τις οποίες η κυβέρνηση απέρριπτε υποστηρίζοντας ότι «το φαινόμενο είναι παροδικό» και ότι «οι αγορές λειτουργούν ικανοποιητικά».

Αντί άμεσων μέτρων, συνεχίζουν, τον Νοέμβριο 2021 το Μαξίμου προσπάθησε να μεταθέσει το πρόβλημα στις Βρυξέλλες προτείνοντας «ανέφικτες», όπως τις χαρακτηρίζουν, λύσεις περί «αγοράς φυσικού αερίου από την ΕΕ για λογαριασμό των Κρατών Μελών».

Η απάντηση της Επιτροπής, σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η παρότρυνση για λήψη μέτρων από τα Κράτη Μέλη με ειδική μάλιστα μνεία στην πρωταθλήτρια χονδρεμπορικής ηλεκτρικού ρεύματος, Ελλάδα. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη είχαν ήδη σπεύσει να προχωρήσουν σε γενναία δημοσιονομικά και ρυθμιστικά μέτρα όπως πλαφόν, ενίσχυση εισοδήματος, παρεμβάσεις στην αγορά.

Έκτοτε η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι έγιναν τα ακόλουθα:

  • Αντί γενναίων μέτρων ενίσχυσης ευάλωτων ομάδων, η κυβέρνηση σπατάλησε πολύτιμο δημοσιονομικό χώρο για άσχετα θέματα που ευνοούσαν υψηλότερα εισοδήματα (ΕΝΦΙΑ, υψηλές γονικές παροχές, απαλλαγή μερισμάτων).
  • Αντί παρέμβασης, η προχώρησε στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
  • Αντί της λειτουργίας των λιγντικών μονάδων, η ΔΕΗ προχώρησε στη σύναψη ομολογιακού δανείου με ρήτρα Cο2 ενισχύοντας κερδοσκοπικά την είσοδο των μονάδων φυσικού αερίου.
  • Αντί της ταχείας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική Gazprom, η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε τον Ιανουάριο τιμές 30% πάνω από τις αντίστοιχες βουλγαρικές και σύνδεση της τιμής του εισαγόμενου ρώσικου φυσικού αερίου κατά 80% με τον χρηματιστηριακό κόμβο TTF που είχε πάρει φωτιά ήδη από το καλοκαίρι.
  • Αντί ενός ολοκληρωμένου επανασχεδιασμού του ενεργειακού μας μίγματος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ψευδώς προ ημερών στη Βουλή ότι η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων σήμερα είναι ακριβότερη από την αντίστοιχη των μονάδων φυσικού αερίου.
  • Αντί να εντείνει του ελέγχους και να προχωρήσει σε ρυθμιστικές παρεμβάσεις όπως άλλες χώρες, τα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν με αυτοπεποίθηση ότι «είναι οπαδοί της ελευθέρας αγοράς» και ότι «ο ανταγωνισμός αυτά τα λύνει».

ΣΥΡΙΖΑ: Τα 10 σημεία που μας δικαιώνουν

Πλέον, με τη δημοσίευση της νέας εργαλειοθήκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πιστεύουν ότι, πλέον, δικαιώθηκαν, καθώς:

1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παροτρύνει τα Κράτη Μέλη να επιστρατεύσουν τις λιγνιτικές τους μονάδες αναγνωρίζοντας ότι χρειάζονται «μονάδες βάσεις από άνθρακα», όπως προέβλεπε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την σταδιακή και σε βάθος χρόνου απολιγνιτοποίηση.

2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την ενίσχυση και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που θίγονται.

3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την επιβολή διατίμησης στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, που ξόρκιζε η Κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «οι αγορές λειτουργούν κανονικά».

4. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά διασπορά και ιδιοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του.

5. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά δημόσιες πολιτικές για ενίσχυση της αποθήκευσης και θέτει ζήτημα «ιδιοκτησιακής αλλαγής (κρατικοποίησης) στις συγκεκριμένες υποδομές» εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

6. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παροτρύνει τα Κράτη Μέλη για «ρυθμιζόμενα τιμολόγια ρεύματος» όπως ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ -ημερησίας συζήτηση στη Βουλή τον Νοέμβρη

7. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά «μέτρα ενδυνάμωσης των καταναλωτών, όπως αυτοκατανάλωση και εξοικονόμηση, καθώς και μέτρα εποπτείας της προμήθειας και διαφάνεια», όπως επίμονα επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες.

8. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά «φορολόγηση υπερκερδών και έσοδα από το ETS».

9. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την ανάγκη ευρω-ομολόγου και ποσοτικής χαλάρωσης, την οποία εισηγηθήκαμε προ ετών και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και σήμερα.

10. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά μέτρα «που θα οδηγούν την καταναλωτική συμπεριφορά» όπως ακριβώς έχει ζητήσει ήδη από τον Σεπτέμβρη ο Αλέξης Τσίπρας αντί της ιδιωτικοποίησης και των κερδοσκοπικών παιχνιδιών της ΔΕΗ που αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια.

Διαβάστε επίσης:

Σε προεκλογικό «συναγερμό» διαρκείας θέτει ο Τσίπρας τον ΣΥΡΙΖΑ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
11:17Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Το Μαξίμου δεν ξενύχτησε για τον ΣΥΡΙΖΑ