«Φουντώνει» ο προσυνεδριακός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην Κουμουνδούρου για τον σχηματισμό συμμαχιών με ορίζοντα το Συνέδριο, έχουν πάρει φωτιά.
Η βαριά «σκιά» του πολέμου στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την ακρίβεια που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, είχαν φέρει σε δεύτερη μοίρα την εσωκομματική ένταση που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη φυσιογνωμία του κόμματος και τις αντιθέσεις που υπάρχουν σε σχέση με τις καταστατικές αλλαγές που προωθεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Φαίνεται, όμως, ότι όσο πλησιάζουμε προς το Συνέδριο, οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις αναζωπυρώνονται, καθώς η «Ομπρέλα» μέσω του προσυνεδριακού διαλόγου, επιχειρεί να αναδείξει τις ενστάσεις της απέναντι στην πλειοψηφία που συσπειρώνεται σε μία ομάδα, προκειμένου να πετύχει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή των θέσεων της.
Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην Κουμουνδούρου για τον σχηματισμό συμμαχιών με ορίζοντα το Συνέδριο, έχουν πάρει φωτιά. Όλα δείχνουν πως οι τάσεις που αυτοπροσδιορίζονται ως «προεδρικές» (Ενωτική Κίνηση, Γέφυρα, Πασοκογενείς, μάλλον και η ΡΕΝΕ) έχουν βρει κοινό βηματισμό. Μάλιστα, φαίνεται πως ως ορίζοντα δεν έχουν μόνο το Συνέδριο, αλλά την εσωκομματική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, αμέσως μετά από αυτό.
Οι παραπάνω πληροφορίες έχουν φτάσει στα αυτιά της «Ομπρέλας» -της συσπείρωσης των «53+» και της λεγόμενης «Παλιάς Φρουράς», δηλαδή τους Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα- με τα στελέχη της να πιστεύουν ότι η εν λόγω συμμαχία έχει ως στόχο τους ίδιους και τη μείωση της επιρροής τους στο κόμμα, που θα επικυρωθεί με τη μείωση των μελών της που θα εκλεγούν στη νέα Κεντρική Επιτροπή.
Αντιδράσεις για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ
Ένα ακόμα ζήτημα που ανεβάζει την ένταση -το βασικό ίσως- είναι η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα. Θα παραμείνει ένα κόμμα προσανατολισμένο στην Αριστερά, εκφράζοντας δηλαδή ον κόσμο της εργασίας και τα προοδευτικά κινήματα ή θα μετατοπιστεί προς το Κέντρο και θα μετατραπεί σε κόμμα της λεγόμενης «μεσαίας» τάξης;
Το ερώτημα αυτό μεταφέρθηκε και στα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Κέντρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, την Τρίτη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήρθε σε σύγκρουση με τους κορυφαίους «προεδρικούς» επί του θέματος, καθώς οι τελευταίοι φαίνεται να επιθυμούν αυτό το άνοιγμα προς το Κέντρο.
Τις σκέψεις που επικρατούν στην «Ομπρέλα» σχετικά με τη φυσιογνωμία του κόμματος, αλλά και τη συμμαχία των «προεδρικών», το περιέγραψε το κορυφαίο στέλεχος των «53+» Χριστόφορος Παπαδόπουλος, με άρθρο του στην εφημερίδα «Εποχή».
«Συμφωνούν όλοι στην κεντρώα μετατόπιση του κόμματος; Ταυτίζονται μεταξύ τους ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για κόμμα με αριστερή ταυτότητα και ότι το μέλλον είναι στο κόμμα πολιτικής ενότητας, σε κόμμα χωρίς ιδεολογία, ούτε στρατηγική για τον σοσιαλισμό; Μια παράταξη στελεχών δηλαδή, τα μέλη κομιστές, “χειρώνακτες” και χειροκροτητές, με εικονικά, στιγμιαία δικαιώματα», έγραψε ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος.
Μάλιστα, στη συνέχεια του άρθρου του ήταν ακόμα πιο δεικτικός προς τους συντρόφους του. «Δεν χάλασε και κόσμος που δεν κινείται φύλλο, εκτός των πεπεισμένων από παλιά, και των νέων, των πολύ νέων, ανδρών και γυναικών. Οι κινητοποιήσεις βλέπετε αφαιρούν εκλογικά ακροατήρια. Τους κεντρώους.
Δεν πρέπει να διαφωνούν με τον «σημιτικό εκσυγχρονισμό». Έτσι δεν είναι; Ούτε φαίνεται να διαφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να μετατραπεί στο κόμμα της μεσαίας τάξης. Να εγκαταλείψει δηλαδή την εκπροσώπηση της μισθωτής εργασίας και των λαϊκών στρωμάτων. Κάνουμε λάθος;», αναρωτήθηκε ο «θεωρητικός» των «53+».
«Βαρίδια»
Συνέχεια στο θέμα έδωσαν χθες με κείμενο-συμβολή τους που έχει τον τίτλο «”Βαρίδια”, ή μήπως όχι» στον προσυνεδριακό διάλογο και 13 στελέχη πρώτης γραμμής της «Ομπρέλας», ανάμεσά τους ο Πάνος Λάμπρου, η Αννέτα Καββαδία, η Κατερίνα Κνήτου και ο Μιχάλης Υδραίος.
«Μας κατηγορούν ότι είμαστε στρείδια, ότι δεν θέλουμε τη διεύρυνση, ότι μας αρκεί το 3%. Μεγαλύτερο ψέμα δεν υπάρχει! Άλλωστε ήμασταν εμείς, μαζί με πολλές και πολλούς ακόμα, χιλιάδες, απ’ όλο το φάσμα του ΣΥΡΙΖΑ, που δώσαμε και την ψυχή μας για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα μεγάλο μαζικό λαϊκό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς», αναφέρουν -μεταξύ άλλων- στο κείμενο τους, απαντώντας ευθέως σε όσα τους καταλογίζει η πλευρά των «προεδρικών».
«Μας εγκαλούν πως δήθεν δεν θέλουμε να μιλήσει η βάση του κόμματος για την εκλογή της ηγεσίας (Κεντρικής Επιτροπής και προέδρου). Και μιλούν για απογείωση της δημοκρατίας. Μύθος…. Δημοκρατία δεν είναι η δημιουργία μελών μιας χρήσης κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια. Δημοκρατία είναι η συμμετοχή, η πληροφόρηση, η γνώση, η συζήτηση, η συνεχής διαβούλευση, η από κοινού απόφαση. Εσωκομματική δημοκρατία είναι η συλλογική λήψη αποφάσεων πάνω σε σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα, όπως για το «Ελληνικό» ή για τα εξοπλιστικά προγράμματα», αναφέρεται σε άλλο σημείο του ίδιου κειμένου.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ξεκάθαρα ότι όσο θα βαδίζουμε στη τελική ευθεία για το Συνέδριο, τόσο θα οξύνονται τα πνεύματα. Και όλα αυτά την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται και ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους και να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη νίκη στις ερχόμενες εκλογές, οι οποίες δεν αποκλείεται να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Διαβάστε επίσης:
Τσίπρας: «Ζούμε την κρίση Μητσοτάκη, όχι του πολέμου - Πάρτε πίσω τα κλεμμένα»