Ναι μεν αλλά, λένε για το «καπέλο» στη χρηματοδότηση των κομμάτων

Πώς τοποθετούνται βουλευτές και κόμματα απέναντι στο θέμα-πρόκληση για αυξημένη χρηματοδότηση σε σχέση με τις εκλογές του 2009

Ναι μεν αλλά, λένε για το «καπέλο» στη χρηματοδότηση των κομμάτων
3'

του Παναγιώτη Σουρέλη

Tην ώρα που κόβονται μισθοί και συντάξεις, αυξάνεται η εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων!

Το θέμα του newsbomb.gr προκάλεσε σάλο, καθώς το κονδύλι για τις εκλογές του 2012 είναι στα 12 εκατ. ευρώ, όταν το 2009 τα κόμματα έλαβαν μόλις 7,5 εκατ. ευρώ.

Βουλευτές μιλούν για «δύο μέτρα και τα δύο σταθμά», σε μια περίοδο, που ο κόσμος έχει γονατίσει από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η ακρίβεια παραμένει και η ανεργία μαστίζει την κοινωνία.
Ν.Δ.: Το θέμα είναι λογιστικό

Ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. κ. Θανάσης Σκορδάς, υποστηρίζει ότι το θέμα είναι λογιστικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει σημειωθεί αύξηση της χρηματοδότησης των κομμάτων για τις εκλογές του 2012 σε σύγκριση με το 2009:

«Ο νόμος λέει ότι η εκλογική χρηματοδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της τακτικής χρηματοδότησης, που είναι 1,2 τοις χιλίοις των εσόδων. Άρα η εκλογική επιδότηση είναι 0,22 τοις χιλίοις», σημειώνει ο κ. Σκορδάς.

«Αν στην ίδια χρονιά γίνουν δύο φορές εκλογές, δεν μπορεί συνολικά να δοθεί παραπάνω από το 0,35 τοις χιλίοις. Το 2009 που είχαμε δυο φορές εκλογές, απορροφήθηκε ένα μεγαλύτερο κομμάτι της δαπάνης στις ευρωεκλογές και το υπόλοιπο πήγε στις εθνικές εκλογές. Στην ουσία το 2009 καταβλήθηκε το 0,35 τοις χιλίοις επί των εσόδων», σημειώνει.
ΠΑΣΟΚ: Κατάργηση της χρηματοδότησης

Ο κ. Μανώλης Μπεντενιώτης, ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, τάσσεται υπέρ της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων.

«Πρέπει να σκεφθούμε τις επόμενες γενιές πριν από τις εκλογές και μεταξύ αυτών που πρέπει να κάνουμε είναι η κατάργηση της χρηματοδότησης των κομμάτων από το δημόσιο και τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα», σημειώνει.

ΚΚΕ: Μείωση μέχρι και 25%

Το ΚΚΕ πήρε ξεκάθαρη θέση στη διακομματική επιτροπή υπέρ της μείωσης της κρατικής επιδότησης, υποστηρίζει το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κ. Παναγιώτης Μεντρέκας:

«Το ΚΚΕ αν και χρειάζεται περισσότερο από τα άλλα κόμματα την κρατική επιδότηση για να ανταπεξέλθει στο μεγάλο κόστος της εκλογικής μάχης, δεν έχει καμία αντίρρηση για λόγους αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο λαό να υπάρξει δραστική μείωση της προβλεπόμενης κρατικής δαπάνης και 10% και 25%», προτείνει ο κ. Μεντρέκας.

ΛΑ.Ο.Σ.: Είναι πρόκληση

Για πρόκληση κάνει λόγο ο κ. Θανάσης Πλεύρης από το ΛΑ.Ο.Σ:
«Είναι προκλητικό σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης να δίνονται επιδοτήσεις για πανό και φυλλάδια», αναφέρει.
«Εμείς καταψηφίσαμε και ζητήσαμε και ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να μην πάρουν τα κόμματα αυτά τα λεφτά. Δυστυχώς ο δικομματισμός αλλά και κόμματα της Αριστεράς ψήφισαν κατά της πρότασής μας», προσθέτει ο ίδιος.

ΣΥΡΙΖΑ: Έχουμε ζητήσει μείωση κατά 30%

Ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκος Καλλίδης, θεωρεί και αυτός ότι το θέμα είναι λογιστικό.

Ο ίδιος προσθέτει ότι το κόμμα του έχει ζητήσει τη μείωση της χρηματοδότησης:

«Έχουμε ζητήσει την κατά 30% μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων, ενώ έχουμε ήδη αποδεχθεί τη μείωση κατά 50%. Εμείς ούτε χορηγίες έχουμε, ούτε σχέσεις με τη διαπλοκή, για να έχουμε κρυφά έσοδα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι, η με βάση το νόμο ισότιμη χορήγηση των κομμάτων, ώστε να εξασφαλιστεί με ίσους όρους η επικοινωνία στις εκλογές».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή