Υπ. Περιβάλλοντος: Παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης
Για προσπάθεια της αντιπολίτευσης να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα με αφορμή τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ταυτόχρονα τονίζει ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα αποτελούν ουσιαστική παρέμβαση στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ έως τώρα.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση τονίζεται:
Η Ελλάδα ήταν η πρώτη και η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που δημιούργησε έναν έκτακτο μηχανισμό, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Το ΤΕΜ χρηματοδοτείται από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα αυξημένα πλεονάσματα του ειδικού λογαριασμού ΕΛΑΠΕ, από τον οποίο αμείβονται οι παραγωγοί ΑΠΕ, καθώς και το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΥΚΩ.
Τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα αποτελούν ουσιαστική παρέμβαση στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ έως τώρα, συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχει προσφέρει η ΔΕΗ, προσπαθώντας να συμβάλλει στην απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων. Είναι τα σημαντικότερα μέτρα στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια και τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη.
Για πολλοστή φορά η αντιπολίτευση επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, με αφορμή τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δυνατότητα επιτάχυνσης της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκτακτων μέτρων για την αποσύνδεση των τιμών ορυκτών καυσίμων από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας όπως διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά.
Πολλές από τις προτάσεις που αναφέρονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και περιλαμβάνουν τρόπους για την αποσύνδεση των ορυκτών καυσίμων από τον προσδιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως σε περιοχές περιορισμένης διασύνδεσης με την κοινή ηλεκτρική αγορά, όπως η Ιβηρική Χερσόνησος, μεταφέρουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στους κρατικούς προϋπολογισμούς και άρα στους φορολογούμενους που είναι και οι καταναλωτές ενέργειας.
Αντίθετα, η πρόταση των έξι σημείων που έχει καταθέσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και συγκεκριμένα η εφαρμογή ρυθμιστικών μέτρων όπως η επιβολή πλαφόν σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και άλλες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υποστηρίζονται από πολλά κράτη - μέλη, έχει σαν σκοπό να επανέλθει η ισορροπία στη χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά και στη βάση της την αιτία της κρίσης, δίχως να επωμίζονται επιπλέον βάρη οι κρατικοί προϋπολογισμοί και άρα οι φορολογούμενοι.
Η Κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί ότι εφόσον προκύψουν υπερκέρδη από τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αυτά θα φορολογηθούν εκτάκτως με συντελεστή 90%.
Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην πανηγυρίζει και να μην παρασύρεται, υπερθεματίζοντας για προτάσεις που αδυνατεί να αντιληφθεί πώς λειτουργούν και από πού θα χρηματοδοτηθούν.