Δημοσκόπηση MRB για το Newsbomb: Το 50,9% των πολιτών αναγνωρίζει δίκιο στη Ρωσία για την Ουκρανία
Έρευνα καταγραφής των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων διεξήγαγε τον Μάρτιο η MRB, για λογαριασμό του Newsbomb.gr. Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, όπως φάνηκε κι από τις απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματα της έρευνας, είναι αυτό του πολέμου στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, το 91,6% των ερωτηθέντων απάντησε πως τον απασχολεί πολύ/αρκετά το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο θέμα ένα 30,5% των ερωτηθέντων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης της MRB για λογαριασμό του Newsbomb.gr αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τη γνώμη για τον ρόλο χωρών και οργανισμών στις εξελίξεις. Ειδικότερα, η άποψη των ερωτηθέντων για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία παρουσιάζει σχεδόν απόλυτη ισορροπία.
Με δεδομένο ότι ένα 5,7% των πολιτών απάντησε ΔΞ/ΔΑ στην ερώτηση, η πλειοψηφία οριακά αναγνωρίζει ότι η Ρωσία είχε δικαιολογημένες ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουκρανία, ακόμα και όσοι διαφωνούν με τη στρατιωτική επιχείρηση από πλευράς Μόσχας, και προχώρησε σε αυτή την επέμβαση. Συγκεκριμένα, το 43,4% απάντησε «Είμαι εντελώς εναντίον της επέμβασης γιατί είναι απολύτως αδικαιολόγητη», ενώ το 42,8% απάντησε «Είμαι εναντίον της επέμβασης αλλά αναγνωρίζω ότι η Ρωσία σε κάποια πράγματα είχε δίκιο και εύλογες ανησυχίες». Το 8,1% απάντησε «Αναγνωρίζω ότι η Ρωσία είχε σοβαρούς λόγους να επέμβει στην Ουκρανία και τη στηρίζω». Επί της ουσίας, το 50,9% αναγνωρίζει ότι η Ρωσία είχε εν μέρει δίκιο στη διαμάχη με την Ουκρανία, ανεξάρτητα από το αν επικροτεί ή όχι τη στρατιωτική επιχείρηση.
Αναλύοντας ακόμα περισσότερα τα χαρακτηριστικά όσων απάντησαν στην ερώτηση, παρατηρεί κανείς πως εντελώς αντίθετοι στην επέμβαση της Ρωσίας σε ποσοστό 53,5% είναι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες εκλογές, τον Ιούλιο του 2019. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 48,8% είναι αντίθετοι στην εισβολή, αναγνωρίζουν ωστόσο τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της Ρωσίας. Αντίστοιχα «μοιρασμένες» είναι οι απόψεις και στον διαχωρισμό των ερωτηθέντων με βάση το φύλλο και την ηλικιακή τους ομάδα. Το 45,8% των γυναικών δηλώνει εντελώς αντίθετο στη στρατιωτική επέμβαση από πλευράς Ρωσίας, ενώ ένα 45,6% των ανδρών αναγνωρίζει τις ανησυχίες της Μόσχας. Σε ποσοστό 60,7% οι πολίτες άνω των 65 ετών διαφωνούν κάθετα με τη στρατιωτική επέμβση, ενώ η ηλικιακή ομάδα 45-54 σε ποσοστό 51,4% διαφωνεί με την εισβολή αλλά αναγνωρίζει στη Ρωσία προβληματισμούς και δίκιο σε κάποια πράγματα.
Ξεκάθαρες ήταν οι απαντήσεις των πολιτών και στα ερωτήματα που αφορούν την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία. Συνολικά το 85,4% συμφωνεί με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, την ώρα που το 73,1% διαφωνεί με την αποστολή όπλων και πυρομαχικών. Αναφορικά με τον πολιτικό χώρο που τοποθετούνται οι ερωτηθέντες, όσοι ανήκουν στον χώρο της δεξιάς και της κεντροδεξιάς σε ποσοστά 92,5% και 85% συμφωνούν με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά για το κέντρο (87,8%), την κεντροαριστερά (91,8%) και την αριστερά (81,8%). Το 92,2% όσων δήλωσαν ότι ανήκουν στην αριστερά διαφωνεί με την αποστολή όπλων και πυρομαχικών, ενώ αντίστοιχα διαφωνεί το 76,9% όσων τοποθετούνται στην κεντροαριστερά, 75,6% όσων ανήκουν πολιτικά στο κέντρο, 61,6% για όσους τοποθετούνται στην κεντροδεξιά και 51,6% για όσους αυτοπροσδιορίστηκαν ως δεξιοί.
Αναφορικά με το πώς απάντησαν, ανάλογα με την ψήφο τους στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 οι πολίτες, αυτό δεν έδειξε να έχει σημαντικό ρόλο στο ερώτημα για την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Τόσο οι ψηφόφοροι της Νέας Δημοκρατίας (ποσοστό 85,4%) όσο και αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό 83,7%) είναι σύμφωνοι με την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Αντίθετα, σε ό,τι έχει να κάνει με την αποστολή όπλων και πυρομαχικών υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση. Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας διαφωνούν σε ποσοστό 59,7% ενώ ένα 33,3% συμφωνεί. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 81,1% είναι αντίθετοι, με μόλις το 12,4% να συμφωνεί σε αυτή την ενέργεια από πλευράς της Ελλάδας.
Ξεχωριστό σκέλος στην έρευνα αποτέλεσε η ερώτηση που αφορά στην άποψη των πολιτών για χώρες και οργανισμούς. Ειδικότερα, μόλις δυο έχουν θετικό δείκτη κρίσεων ανάμεσα στους ερωτηθέντες για την έρευνα. Συγκεκριμένα η Γαλλία, με το 67,9% των πολιτών να έχει σίγουρα ή μάλλον θετική άποψη και η Ουκρανία με το 51% των πολιτών να έχει σίγουρα ή μάλλον θετική άποψη. Από εκεί και πέρα, αρνητική άποψη υπάρχει σε ποσοστό 48,2% για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ποσοστό 46,5% για τον ΟΗΕ. Πολύ χαμηλά είναι και η δημοφιλία των ΗΠΑ με αρνητική άποψη για το 61,6% των ερωτηθέντων αλλά και του ΝΑΤΟ με το 63,1% των πολιτών να έχει αρνητική άποψη. Το πλέον υψηλό ποσοστό αρνητικής γνώμης, συγκεντρώνει η Τουρκία με 86,4% ανάμεσα στους ερωτηθέντες.
Ενδεικτικό ειναι πως για τη Γαλλία έχουν θετική άποψη ερωτηθέντες που προέχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους. Συγκεκριμένα σε ποσοστό 77,9% έχουν θετική άποψη οι πολίτες που τοποθετούνται στη δεξιά, ενώ το 81,1% αγγίζει το ποσοστό θετικής άποψης των κεντροδεξιών πολιτών. Στο 86% φτάνει το ποσοστό ανάμεσα στους πολίτες που ανήκουν στο κέντρο, ενώ αντίστοιχα 70,4% είναι για εκείνους που ανήκουν στην κεντροαριστερά. Το χαμηλότερο ποσοστό θετικής γνώμης για τη Γαλλία καταγράφεται ανάμεσα στους πολίτες που ανήκουν στην αριστερά, με 40%. Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ποσοστά διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 45,1% για τους πολίτες που ανήκουν στη δεξιά, 64,1% για αυτούς της κεντροδεξιάς, 50,6% για αυτούς του κέντρου, 56% για αυτούς της κεντροαριστεράς και μόλις 27,7% για αυτούς της αριστεράς. Αντίθετα, για το ΝΑΤΟ μόλις το 39,4% των πολιτών που ανήκουν στη δεξιά έχει θετική άποψη, ενώ ένα 51,1% των πολιτών που προσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί έχει θετική άποψη για τη συμμαχία. Οι πολίτες που ανήκουν στο κέντρο έχουν αρνητική γνώμη σε ποσοστό 65%, ενώ αυτό ανεβαίνει στο 74,2% για τους πολίτες που ανήκουν στην κεντροαριστερά και φτάνει στο 78,4% για όσους αυτοπροσδιορίστηκαν ως αριστεροί στην έρευνα.
Το δικό τους ενδιαφέρον έχουν κι οι απαντήσεις των πολιτών αναφορικά με την αξιολόγηση των ηγετών στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είναι ο μοναδικός που συγκεντρώνει θετικό ποσοστό στο δείκτη θετικών - αρνητικών κρίσεων. Συγκεκριμένα, το 62,4% των ερωτηθέντων έχει σίγουρα ή μάλλον θετική άποψη για τον πρόεδρο της Γαλλίας και τη στάση του στο θέμα του πολέμου. Αντίθετα, αρνητικές είναι οι απόψεις για όλους τους άλλους ηγέτες. Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, είναι αρνητική προσωπικότητα για το 60,9% των πολιτών σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ ο πλέον αντιδημοφιλής είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το 74,5% των πολιτών έχει μάλλον ή σίγουρα αρνητική άποψη για τον Τούρκο πρόεδρο και τη στάση του στο θέμα της Ουκρανίας.
Στην ανάλυση με βάση την πολιτική τοποθέτηση των πολιτών που απάντησαν, ο Εμανουέλ Μακρόν καταφέρνει να συγκεντρώνει θετικές γνώμες για το 78,4% όσων ανήκουν στη δεξιά, 85,6% για όσους ανήκουν στην κεντροδεξιά, 78,1% για όσους ανήκουν στο κέντρο, 65,4% για όσους ανήκουν στην κεντροαριστερά και μόλις 26,1% για όσους ανήκουν στην αριστερά. Ο Τζο Μπάιντεν κρίνεται αρνητικά επίσης από όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου, όπως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκρίνοντας τις απαντήσεις των πολιτών για τους ηγέτες και κάνοντας την αντιστοιχία με την άποψή τους για τη χώρα τους, υπάρχει ταύτιση απόψεων. Είναι ενδεικτικό πως το 62,4% έχει θετική άποψη για τον Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που ένα 67,9% έχει θετική άποψη για τη Γαλλία. Το 40,4% έχει θετική άποψη για τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ενώ το 51% έχει θετική γνώμη για την Ουκρανία. Αντίστοιχα χαμηλά είναι τα ποσοστά για τον Τζο Μπάιντεν με 25,1% θετικών απόψεων για εκείνον, όπως και για τις ΗΠΑ με μόλις 28,9% των πολιτών να έχει θετική γνώμη.