Ο Τσίπρας απορρίπτει τα σενάρια μεγάλου συνασπισμού και επιμένει προοδευτικά
Η συζήτηση για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στην οποία θα συμμετέχουν από κοινού Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, υπό έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό δεν είναι καινούργια. Αντίθετα, φαίνεται ότι βρίσκεται στο «συρτάρι» συγκεκριμένων κύκλων από την εποχή που ξέσπασε το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Μπορεί αυτά τα σενάρια να μην επαληθεύτηκαν, ωστόσο συνέχισαν να υπάρχουν στο τραπέζι εξωθεσμικών παραγόντων που εδρεύουν σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Δεν έχει άλλωστε περάσει και μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που υπήρξαν δημοσιεύματα στο εξωτερικό για αυτό το ζήτημα, καθώς κύκλοι της Κομισιόν ανησυχούσαν για το πως θα κατανεμηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι τελευταίοι ανώνυμοι αξιωματούχοι δεν έκρυβαν σε αυτές τις συζητήσεις τους ότι θα προτιμούσαν να διαχειριστούν αυτά τα χρήματα τεχνοκράτες, με τη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων. Πλέον, τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολα από το φθινόπωρο, οπότε και αποκαλύφθηκαν αυτές οι ευρωπαϊκές σκέψεις - οι οποίες βρίσκουν και πρόσφορο έδαφος σε κάποιες επιχειρηματικές ελίτ των Αθηνών.
Η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία και η ακρίβεια που σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες προβλέψεις αναλυτών σχετικά με το άμεσο μέλλον, επαναφέρουν στο προσκήνιο αυτά τα σενάρια - με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Επίσης, δεν είναι λίγοι οι συνομιλητές αυτών των κύκλων που αναφέρουν ότι οι πιθανές διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στη χώρα.
Χθες, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε για ακόμα μία φορά να κόψει κάθε συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Μίλησε «για χαοτικές διάφορες» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είναι αδύνατο να γεφυρωθούν.
Πάντως, ορισμένοι στάθηκαν στη διευκρίνιση Τσίπρα περί «ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη» και όχι σε συνολική άρνηση του για σύμπραξη με τη «γαλάζια» παράταξης, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα μήνυμα πως υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με κάποιο άλλο τμήμα του κυβερνώντος κόμματος - άποψη την οποία είχε εκφράσει πρόσφατα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας.
Σημασία, πάντως, έχουν τα γεγονότα και όχι οι εικασίες. Και στη παρούσα φάση, ο Αλέξης Τσίπρας θέτει δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους:
Α) Επιμένει στην ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, κοιτάζοντας κατά βάση προς τον χώρο του ΚΙΝΑΛ. Άλλωστε, το ΚΚΕ δεν υπάρχει περίπτωση να λάβει μέρος σε κάποια κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, ενώ για το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι θα βρίσκεται στην επόμενη Βουλή.
Β) Σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία, φαίνεται πως προσφέρει μέσω αυτής της πρότασης του μια «σανίδα» σταθερότητας, καθώς είναι ο μοναδικός διεκδικητής της πρωθυπουργίας -και γενικά ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός- που μιλάει για σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, έτσι ώστε να μη μπει η χώρα σε περιπέτειες μέσω συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
Το τελευταίο αυτό σκέλος, σίγουρα δεν μπορεί να αφήσει «ασυγκίνητο» και ορισμένες παραγωγικές τάξεις με επιρροή στην ελληνική κοινωνία, που παρότι έχουν «συμμαχήσει» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν θα ήθελαν να περιμένουν δύο ή ακόμα και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις προκειμένου να βγει αυτοδύναμος πρωθυπουργός.