Κόκκινος συναγερμός για την ακρίβεια: Μέτρα – «κάβα» εξετάζει η κυβέρνηση
Ποια μέτρα ανακούφισης εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναφορικά με την ανατιμήσεις και την ακρίβεια – Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία – Στην κυβέρνηση επιμένουν στην προσεκτική διαχείριση ενώ εξετάζουν ακόμα και τα χειρότερα σενάρια εις τα οποία θα πρέπει να υπάρχει και αναπροσαρμογή προς τα κάτω του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες – Πώς θα θωρακιστεί η χώρα;
Τα μέτρα στήριξης, όπως παραδέχονται και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι αυτά που θα περίμεναν οι πολίτες, αλλά όπως εξηγούν η κρίση αυτή είναι ακόμα στην αρχή της και έτσι θα χρειαστούν οι εφεδρείες, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή την κατάλληλη στιγμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο βήμα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2 δις ευρώ που θα προστεθεί στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού με στόχο να επιλυθούν μια σειρά από χρηματοδοτικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο, αλλά και να αποτελέσουν δημοσιονομικές εφεδρείες, για ορισμένα μέτρα που μεθοδεύονται το επόμενο διάστημα.
Στην κυβέρνηση προσπαθούν να κρατήσουν εφεδρείες για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις, κάτι το οποίο τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Εξακολουθούμε να έχουμε εφεδρείες εξαντλώντας κάθε εργαλείο και κάθε διαθέσιμο ευρώ για όσο διαρκεί η κρίση», σημείωσε στο περιθώριο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, προσθέτοντας πως « οτιδήποτε χρειάζεται εφόσον το μετρήσουμε σωστά και είμαστε βέβαιοι για την αποτελεσματικότητα του, θα τα επεξεργαστούμε και έγκαιρα θα το ανακοινώσουμε». «Αυτό που είναι προτεραιότητα τώρα είναι η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τον Απρίλιο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Εάν ο πόλεμος κρατήσει και μετά τον Μάιο, τότε θα υπάρξει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός, καθώς θα υπάρχει ανάγκη για συνέχιση της κρατικής ενίσχυσης με στόχο να απορροφηθεί ένα μέρος από τους πολλαπλούς κλυδωνισμούς για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Τα πρώτα μέτρα που θα ανακοινωθούν αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Θα υπάρξει ένα νέο πακέτο στήριξης για τους αγρότες, γεωργούς και κτηνοτρόφους που πλήττονται από το κόστος των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και της ενέργειας. Τα μέτρα που προωθούνται είναι: επιδότηση μέρους της τιμής που πληρώνουν οι αγρότες για τα λιπάσματα. Πιλότος για την εφαρμογή του μέτρου θα είναι η επιδότηση των καυσίμων απευθείας ενίσχυση για τις ζωοτροφές. Το ύψος της επιδότησης θα ανέρθει στο 2% επί του συνολικού τζίρου του 2021, πρόσθετο πριμ ενίσχυσης για νέες καλλιέργειες σε μαλακό σιτάρι και αραβόσιτο και κίνητρα για αύξηση παραγωγής ηλίανθου.
Στην κυβέρνηση έχουν ήδη ξεκινήσει αγώνα δρόμου να δοθούν κίνητρα στους αγρότες για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, καθώς όπως ήδη είχε πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης σε καθεστώς αγρανάπαυσης. Βέβαια, αυτό δεν είναι ένα μέτρο που θα αποδώσει άμεσα, αλλά θα είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον και την μείωση της εξάρτησής μας από τις ξένες αγορές. Επίσης, εξετάζεται η εισαγωγή από τις εναλλακτικές διεθνείς και ασιατικές αγορές για προϊόντα που μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη όπως μαλακό σιτάρι, αραβόσιτο ή ηλιέλαιο.
Το εφιαλτικό σενάριο σε περίπτωση που ο πόλεμος κρατήσει επί μακρόν…
Επιπλέον, εφόσον συνεχιστεί ο πόλεμος εξετάζονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Επιπλέον κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι συνταξιούχοι αλλά και οι άνεργοι. Επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και για τον μήνα Μάιο. Σημειώνεται ότι επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Μείωση του ΦΠΑ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε συγκεκριμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως το ψωμί, το γάλα, τα μακαρόνια που πλήττουν το κόστος ζωής των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων. Το μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι και θα ενεργοποιηθεί λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι τιμές αυξάνονται ανεξέλεγκτα. Για τα μέτρα αυτά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, παρόλα αυτά ζυγίζονται και εξετάζονται προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο. Για τη λήψη αυτών των αποφάσεων θα μετρήσουν τρεις παράγοντες: Ο δημοσιονομικός χώρος ο οποίος πρέπει να εξευρεθεί, η πορεία του πολέμου αλλά και τα στοιχεία που θα προκύψουν από την Έρευνα Οικογενειακού Προϋπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ, την οποία αναμένει το Γενικό Λογιστήριο.
Σε εφαρμογή τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί
Πριν από το Πάσχα θα καταβληθεί η επιταγή ακρίβειας ύψους 200 ευρώ, αλλά και της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε 1,74 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους τους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του επιδόματος παιδιού. Εντός του Απριλίου θα υπολογιστεί η επιπρόσθετη επιδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας. Έως τις 15 Απριλίου θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την ενίσχυση στο κόστος των καυσίμων σε κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Την 1η Μαΐου θα χορηγηθεί η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές, με κόστος 250 εκατ. ευρώ.
Αγώνας δρόμου και για την επάρκεια ρεύματος
Ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η επάρκεια του ρεύματος με τα σχέδια να έχουν ήδη καταρτιστεί και να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την επαναλειτουργία των λιγνιτικών εργοστασίων. Αυτό, για να συμβεί θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή λιγνίτη. Το παραπάνω, σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι λειτουργεί σε περίπτωση διακοπής των ροών τους φυσικού αερίου. Βεβαίως στο τραπέζι βρίσκονται και τα απευκταία σενάρια περιορισμών στην κατανάλωση ενεργοβόρων βιομηχανιών, αλλά και περιοδικές διακοπές ρεύματος τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην οικιακή κατανάλωση. Κάτι τέτοιο βέβαια θα τίναζε στο αέρα την παραγωγή και θα δημιουργούσε και συνθήκες κοινωνικής έκρηξης. Αυτό, πάντως το σενάριο θα προχωρήσει μόνο αν κλείσει εντελώς η στρόφιγγα από την Ρωσία και δεν αποδώσουν σχέδια όπως η επάρκεια LNG και οι έξτρα χώροι αποθήκευσής τους.
Διαβάστε επίσης:
ΕΝΦΙΑ 2022: Έρχονται τα «ραβασάκια», τα σημεία - κλειδιά - Πότε ξεκινούν οι δόσεις