«Πυρά» ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση για την αύξηση παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη

Σκληρή κριτική από τα δύο κόμματα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού
Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Την αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη εν όσω κρατά η ενεργειακή κρίση.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό ασκεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακή πολιτική και τις ανατιμήσεις.

«Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στην Κοζάνη παραδέχτηκε αυτό που ξέρει όλη η χώρα: ότι οι εγκληματικές επιλογές του με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση: «Αφού πολλαπλασίασε την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και άφησε τα γαλάζια golden boys της ΔΕΗ να στήνουν παιχνίδια κερδοσκοπίας, τώρα τρέχει να αυξήσει την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη».

«Οι πολίτες ξέρουν: Οι υπέρογκοι λογαριασμοί στο ρεύμα έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη, πλέον το παραδέχεται και ο ίδιος», καταλήγει η εν λόγω ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος σε δήλωσή του αναφέρει πως τα μπρος – πίσω και η προχειρότητα του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κοστίζουν ήδη πολλά χρήματα στον ελληνικό λαό και υποστήριξε ότι η αλλαγή ενεργειακής πολιτικής είναι επιβεβλημένη.

«Σήμερα ακούσαμε τον Πρωθυπουργό σε μία ομολογία αποτυχίας. Το πολυδιαφημισμένο σχέδιο του για απολιγνιτοποίηση παίρνει παράταση. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» τονίζει ο κ. Μάντζος.

Και καταλήγει:

Η βίαιη υποκατάσταση του λιγνίτη από την Κυβέρνηση με εισαγόμενο φυσικό αέριο, κατέστησε την χώρας μας εξαιρετικά ευάλωτη οικονομικά, γεωπολιτικά και όσον αφορά στην ασφάλεια εφοδιασμού. Τα αποτελέσματα τα ζούμε εδώ και 8 μήνες, με την έκρηξη των τιμών στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και το άγχος να διασφαλιστεί η αδιάκοπη παροχή ενέργειας.

Μητσοτάκης: Αύξηση κατά 50% της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη λόγω ενεργειακής κρίσης

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συνέχιση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για τουλάχιστον μέχρι το 2028, ενώ ανέφερε πως θα υπάρξει αύξηση κατά 50% στην εξόρυξη του λιγνίτη ως προσωρινό μέτρο για να μειωθεί η ανάγκη ζήτησης φυσικού αερίου.

Οι προσαρμογές στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση μεταβάλλουν σημαντικά τους στόχους της μείωσης εκπομπών ρύπων, που είχαν τεθεί, κατά 50% έως το 2030.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύξηση κατά 50% της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη λόγω ενεργειακής κρίσης