Κ. Καρτάλης: Με τρομάζει το αίτημα Σαμαρά για επαναληπτικές εκλογές

Τέχνασμα κομματικής συσπείρωσης χαρακτηρίζει ο κ. Κώστας Καρτάλης τη θέση του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά για διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Κ. Καρτάλης: Με τρομάζει το αίτημα Σαμαρά για επαναληπτικές εκλογές
4'

Συνέντευξη: Κατερίνα Σινάνη

Σε συνέντευξή του στο newsbomb, ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας, δηλώνει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, αν και όπως επισημαίνει η αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του κόμματος άργησε χαρακτηριστικά.

Εκτιμά ότι θα οδηγηθούμε σε Κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, την επιτυχία της οποίας συσχετίζει με τη σοβαρότητα των κομμάτων της Αριστεράς και επισημαίνει ότι αν ο λαός επιλέξει ακυβερνησία, δεν θα τιμωρηθούν μόνο τα κόμματα αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες.

Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε ο κ. Κώστας Καρτάλης στο newsbomb:

Θεωρείτε ότι με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αρχηγό, το ΠΑΣΟΚ έχει πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές;

Θεωρώ ότι όλο και περισσότεροι πολίτες διαπιστώνουν ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί κυβερνησιμότητα στη χώρα αλλά και ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός. Ο συνδυασμός αυτός των διαπιστώσεων, δίνει σημαντικές προοπτικές εκλογικής νίκης. Δυστυχώς, η αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άργησε χαρακτηριστικά. Αν είχε γίνει πριν τα Χριστούγεννα ή τον Ιανουάριο του 2012 όπως αρκετοί είχαμε υποστηρίξει, το ΠΑΣΟΚ θα είχε ήδη καλύψει το χαμένο έδαφος.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφουν απουσία αυτοδυναμίας. Θα οδηγηθούμε σε νέα κυβέρνηση Παπαδήμου και τι πιθανότητες έχει να πετύχει ένα τέτοιο σχήμα;

Ενδεχομένως θα οδηγηθούμε σε μία Κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, όπως άλλωστε θα αντιστοιχούσε στην κοινωνική δυναμική που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Αν θα πετύχει ένα τέτοιο σχήμα, θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα των κομμάτων της αριστεράς. Η κριτική και η κατεδάφιση είναι εύκολες. Όταν όμως κινδυνεύει η πατρίδα, οι ευθύνες είναι βαρύτατες.

Πώς σχολιάζετε τη θέση Σαμαρά για επαναληπτικές εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;

Με τρομάζει γιατί γνωρίζω ότι θα οδηγήσει στην οικονομική κατάρρευση της χώρας. Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για τέχνασμα κομματικής συσπείρωσης.

Τα περιστατικά βίας κατά πολιτικών δεν λένε να κοπάσουν και αρκετοί φοβούνται κορύφωσή τους εν όψει εκλογών. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

Η δημοκρατία στην Ελλάδα στεριώθηκε με θυσίες και εξορίες. Θεωρώ αδιανόητο να καταγράφονται περιστατικά λεκτικής ή σωματικής βίας κατά πολιτικών και μάλιστα και από υποστηρικτές κομμάτων που συμμετέχουν στη Βουλή. Οι πολιτικές εκδηλώσεις οφείλουν να συνεχιστούν με κάθε κόστος. Μία παραιτημένη χώρα είναι χειρότερη από μία απαισιόδοξη χώρα.

Το 2009 ψήφισαν 7.044.000 πολίτες. Δεδομένης της απόρριψης του πολιτικού συστήματος από την κοινωνία, θεωρείτε το μέγεθος της προσέλευσης νίκη; Και αν ναι, που εκτιμάτε ότι θα φτάσει;

Η προσέλευση συνήθως ήταν βαρόμετρο θετικής ψήφου. Με βάση όμως τα πρόσφατα δημοσκοπικά δεδομένα μπορεί και να είναι βαρόμετρο τιμωρητικής ψήφου. Δεν μπορώ να κάνω καμία αριθμητική εκτίμηση. Θέλω να πιστεύω ότι η ψήφος της 6ης Μαΐου θα είναι με τη ματιά στην Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας. Αν η ετυμηγορία του λαού είναι η ακυβερνησία ή η επιλογή κομμάτων που διεκδικούν την έξοδο από το ευρώ, δεν θα τιμωρηθούν μόνο τα κόμματα αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες.

Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 21%, μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 12 δισ., η ύφεση βαθαίνει, τα λεφτά έρχονται με το σταγονόμετρο και οι φωνές για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ δεν λένε να κοπάσουν. Πώς θα ζητήσετε την επανεκλογή σας;

Παρουσιάζω τι έκανα τα δυόμιση χρόνια που είμαι Κυβερνητικός βουλευτής, εξηγώ τι ψήφισα, παρουσιάζω τις πολιτικές ενστάσεις που κατέθεσα σε μέτρα της Κυβέρνησης και αναπτύσσω την πρότασή μου για μία μεγάλη συμφωνία των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων, ουσιαστικά για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης μέχρι το 2020 που στηρίζεται στην απομείωση του δημοσίου χρέους κατά 105 δισ. ευρώ και στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ετήσιου δανεισμού κατά 4 δισ. ευρώ.

Αρκετοί βουλευτές δεν θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Πόσο κρίνετε ότι έχει συμβάλλει σε αυτό η απαξίωση της πολιτικής;

Εκτιμώ αρκετά. Περισσότερο έχει συμβάλλει η ταπεινωτική γενίκευση για τους «300». Δυστυχώς χάθηκε το μέτρο και το πολιτικό σύστημα άργησε να πάρει πρωτοβουλίες αυτοκάθαρσης ή και θωράκισής του. Σε ότι με αφορά θα αποδεχθώ, αν και νέος βουλευτής, το μερίδιο ευθύνης για το παρελθόν αλλά και θα διεκδικήσω μερίδιο ευθύνης για το μέλλον.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή