Τα Συνέδρια του Τσίπρα: Από τον Συνασπισμό στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Με ομιλία του Α. Τσίπρα ξεκινάει την Πέμπτη το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας
ANDREA BONETTI

Από το 2008, οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος του Συνασπισμού, βρίσκεται αδιάλειπτα στην ηγεσία της μετεξέλιξης του, τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που τον καθιστά τον ως τον μακροβιότερο πολιτικό αρχηγό στη χώρα μας. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, θα κερδίσει την επανεκλογή του πανηγυρικά, από τη βάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις 15 Μαΐου.

Η Ελλάδα, πλέον, λίγο μοιάζει με τη χώρα που ήταν πριν από 14 χρόνια. Σημειώθηκαν και συνεχίζουν να σημειώνονται τεκτονικές αλλαγές τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο, με το πρώτο μνημόνιο να αποτελεί τη μεγάλη τομή που εν πολλοίς καθόρισε και το πολιτικό σκηνικό μέχρι και σήμερα.

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μόλις ώρες πριν την έναρξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που επί της ουσίας θα καθορίσει και τη φυσιογνωμία του κόμματος τα επόμενα χρόνια, το Newsbomb.gr παρουσιάζει όλες τις εσωκομματικές «μάχες» του Αλέξη Τσίπρα σε αυτή την πορεία.

Μια πορεία που κάθε άλλο παρά αναίμακτη ήταν, αλλά οδήγησε από τον Συνασπισμό του 4%, στον ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκε στην εξουσία και αποτελεί τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες του πολιτικού συστήματος.

5ο Συνέδριο Συνασπισμού – Η πρώτη νίκη

Μετά την επιτυχημένη -κατά γενική ομολογία- πορεία που είχε στα τρία χρόνια που βρίσκονταν στην ηγεσία του Συνασπισμού, ο τότε πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος αποφασίζει να παραιτηθεί από τη θέση του, διατηρώντας, ωστόσο, τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόσωπο που συλλογικά αποφασίζει να στηρίξει η πιο μεγάλη τάση του ΣΥΝ, το «Αριστερό Ρεύμα», για αρχηγό του κόμματος, προκαλεί μεγάλη αίσθηση. Είναι ο 33χρονος, τότε, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην γραμματέας της νεολαίας Συνασπισμού, είχε γίνει γνωστός στο πανελλήνιο δύο χρόνια νωρίτερα, όταν και επιλέχθηκε ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων από τον ΣΥΝ, καταγράφοντας ποσοστό 10.54%, που εκείνη την εποχή του ισχυρού δικομματισμού θεωρήθηκε μεγάλη έκπληξη.

Απέναντι του, ως αντίπαλο, θα είχε τον Φώτη Κουβέλη, που αποτελούσε την επιλογή της Ανανεωτικής πτέρυγας του μικρού κόμματος της Αριστεράς. Στις 10 Φεβρουαρίου 2008, το 5ο Συνέδριο του ΣΥΝ θα εκλέξει για πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα, με το συντριπτικό 70.4%. Τα πάντα, πλέον, είχαν πάρει τον δρόμο τους…

6ο έκτακτο Συνέδριο Συνασπισμού – Η διάσπαση

Η εκλογή Τσίπρα στην ηγεσία του Συνασπισμού, έδειχνε ότι το νερό είχε αρχίσει να μπαίνει στο αυλάκι. Όμως, τα πράγματα στην Κουμουνδούρου κάθε άλλο παρά ρόδινα ήταν. Η γκρίνια και οι αντιπαραθέσεις προκαλούσαν ένα σκηνικό εσωστρέφειας.

Μόνιμο σημείο τριβής αποτελούσε η σχέση του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Ανανεωτική πτέρυγα να διαφωνεί με την εμβάθυνση της. Επίσης, ο Αλέκος Αλαβάνος είχε βγει στο «αντάρτικο» εναντίον του νεαρού διαδόχου του, έχοντας τη στήριξη των μεγάλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στους δύο.

Μέσα σε όλα αυτά, η δημοσκοπική «έκρηξη» του 2008 αποδείχθηκε «φούσκα» και τα αποτελέσματα των εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών του 2009, κατώτερα του αναμενομένου. Έχοντας να αντιμετωπίσει την εκ δεξιών και εξ αριστερών αμφισβήτηση, ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει έκτακτο Συνέδριο, το καλοκαίρι του 2010.

Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να πάνε χειρότερα. Ο Αλαβάνος έχει αποχωρήσει πριν το Συνέδριο, η Ανανεωτική πτέρυγα αποχωρεί από τον ΣΥΝ για να ιδρύσει λίγες ημέρες αργότερα τη ΔΗΜΑΡ και το ενιαίο ως τότε κυρίαρχο «Αριστερό Ρεύμα», διασπάται.

Παρά την φαινομενικά άσχημη τροπή, το 6ο Συνέδριο του Συνασπισμού αποτέλεσε την αρχή για την πορεία προς την εξουσία, αφού όσοι προκαλούσαν προβλήματα πήραν τον δικό τους δρόμο.

Ιδρυτικό Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Οι βάσεις για τη διακυβέρνηση

Η εκλογική επιτυχία του 2012, οπότε και ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει ξεθωριάσει από τη μνήμη τα όσα έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα. Παρά τις αποχωρήσεις του 2010, η εσωστρέφεια συνέχιζε να κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου.

Αποκορύφωμα της κρίσης στον ΣΥΝ ήταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2010. Ο Αλέκος Αλαβάνος αποφάσισε να είναι υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής, ενώ την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας προχωρούσε στο πρώτο στρατηγικό άνοιγμα προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου.

Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ βάθαινε, καθώς οι περισσότερες συνιστώσες στήριζαν τον Αλαβάνο και μέχρι τα τέλη του 2011, κανένας δεν ήταν σε θέση να πει αν θα συνεχίζονταν η εκλογική συμμαχία ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Για ακόμα μία φορά, οι τολμηρές κινήσεις του προέδρου του ΣΥΝ έφεραν απροσδόκητα αποτελέσματα.

Η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα να μιλάει για κυβέρνηση της Αριστεράς μέσα στη λαίλαπα του πρώτου μνημονίου, έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ αρχικά ποσοστό 16.8% στις εκλογές του Μαΐου και ένα μήνα αργότερα 26.89%, γεγονός που τον εδραίωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ήταν θέμα χρόνου η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ από εκλογικό συνασπισμό σε ενιαίο κόμμα. Η επισφράγιση αυτής της απόφασης ήρθε τον Ιούλιο του 2013, στο ιδρυτικό Συνέδριο του, οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχθηκε πρόεδρος με 74%. Το «Αριστερό Ρεύμα» του Λαφαζάνη επιβεβαιώθηκε ως η εσωκομματική «αντιπολίτευση».

2ο Συνέδριο – Ανασύνταξη

Τρία χρόνια αργότερα, το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα κλίμα που μόνο πανηγυρικό δεν ήταν, παρά το γεγονός ότι ένα χρόνο νωρίτερα το κόμμα τους είχε κερδίσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Το 3ο μνημόνιο είχε αφήσει βαριά σκιά πάνω από την Κουμουνδούρου, που σε συνδυασμό με την αποχώρηση του «Αριστερού Ρεύματος», αλλά και μεγάλου τμήματος που στήριζε μέχρι το καλοκαίρι του 2015 τον Αλέξη Τσίπρα, προκαλούσε αναταράξεις.

Στο Συνέδριο αυτό επιβεβαιώθηκε η κυριαρχία Τσίπρα και ότι απέμεινε από τους «53+» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αντικατέστησαν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στον ρόλο της εσωκομματικής «αντιπολίτευσης», παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός τους ήταν ο υπουργός Οικονομικών που διαπραγματεύτηκε και εφάρμοσε το μνημόνιο.

3ο Συνέδριο – ΝΕΑ ΑΡΧΗ

Μετά από πολλές αναβολές, σε λίγες ώρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα βρίσκεται σταθερά στην αξιωματική αντιπολίτευση και στόχος είναι η επάνοδος στη διακυβέρνηση της χώρας.

Τα κομβικής σημασίας γεγονότα των τελευταίων δύο ετών (πανδημία, ακρίβεια, πόλεμος) δεν αφήνουν περιθώρια για εξαντλητική αυτοκριτική της περιόδου της εξουσίας, όπως κάποια στελέχη θα επιθυμούσαν. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να περάσει τις καταστατικές αλλαγές που επιθυμεί -κυρίως την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος- που προκαλούν την αντίδραση της «Ομπρέλας», δηλαδή της συμμαχίας ανάμεσα στους «53+» με τους Νίκο Φίλη, Νίκο Βούτση, Δημήτρη Βίτσα, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Παπαδημούλη.

Η βάση του κόμματος έδειξε πως στηρίζει πλήρως τις αλλαγές Τσίπρα, καθώς οι λεγόμενοι «προεδρικοί» εξέλεξαν σχεδόν το 80% των συνέδρων.

Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει λυμένα τα χέρια του, πρωταρχικός στόχος του Συνεδρίου είναι η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» και μία «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» με την κοινωνία και για την κοινωνία, με πολιτικές για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας ( εργαζόμενων, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αγροτών, νέων, συνταξιούχων) και όχι των εκλεκτών και ισχυρών φίλων του κ. Μητσοτάκη.

«Για να συντελεστεί αυτή η αλλαγή και να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση με αυτές τις προτεραιότητες, μοναδική ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της απλής αναλογικής. Αυτό είναι το πολιτικό γεγονός που θα καθορίσει τις εξελίξεις και θα θέσει αμείλικτα διλήμματα σε όλους. Οι πολιτικές εξελίξεις θα αναγκάσουν όλες τις δυνάμεις να τοποθετηθούν πάνω στο ερώτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης και στις συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Για αυτό το λόγο και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη για την πολιτική αλλαγή και την ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ένα κόμμα ισχυρό, σύγχρονο, συμμετοχικό, μαζικό, δημοκρατικό θα συμβάλει ακόμα περισσότερο την πολιτική αλλαγή», τονίζουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης:

Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στη «μάχη» της καθημερινότητας