ΣΥΡΙΖΑ - Τζανακόπουλος: Το συνέδριο μας ήδη έχει στείλει μήνυμα νίκης και πολιτικής αλλαγής
«Το συνέδριο μας ήδη έχει στείλει μήνυμα νίκης, πολιτικής αλλαγής», είπε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η χθεσινή και σημερινή συζήτηση «έχει προκαλέσει πανικό στα επιτελεία των αντιπάλων μας, τα επιτελεία του καθεστώτος Μητσοτάκη».
«Βλέπουν», πρόσθεσε, «ότι είμαστε στην κυριολεξία προ των πυλών», «βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ με αποφασιστικότητα, μαζικό, μαχητικό, έμπειρο, έτοιμο». Σχολίασε ότι «δεν πετάμε στα σύννεφα, ξέρουμε και τις δυσκολίες και την πολυπλοκότητα της πολιτικής συγκυρίας διεθνώς και στη χώρα μας».
Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι «ο κόσμος του 2022 μοιάζει ελάχιστα με τον κόσμο του 2020 όταν ήταν να πραγματοποιηθεί αρχικά το συνέδριο μας», σχολιάζοντας πως ακόμα κι αν είχε γίνει τότε, σήμερα θα έπρεπε να γίνει ξανά για να συζητηθούν οι τεκτονικές αλλαγές που μεσολάβησαν». Σημείωσε ότι ο νεοφιλελευθερισμός παράγει μόνο αδιέξοδα, φτώχεια, δυστυχία, προσφυγιά, τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, ενώ πρόσθεσε πως «βρισκόμαστε ενώπιον και μιας ακόμα τεράστιας αλλαγής στον τροπο που διαμορφώνεται ο σύγχρονος κόσμος, ανοίγει ένα κεφάλαιο που αρκετές γενιές το έζησαν στη μέγιστη επικινδυνότητα του, και αυτό ειναι το κεφάλαιο της πυρηνικής απειλής». Σημείωσε ότι είναι επιτακτικό αυτό που έλεγε νωρίτερα ο Αριστείδης Μπαλτάς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να έχουν μια άτεγκτη στάση υπέρ της ειρήνης και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Σημείωσε ότι είναι πιο αναγκαίος από ποτέ ο συνολικός κοινωνικός μετασχηματισμός, μια μεγάλη αναδιάταξη ιεραρχήσεων και προτεραιοτήτων.
Υπογράμμισε ότι σε αυτό το διεθνές πλαίσιο της όξυνσης των συγκρούσεων, της ανάδυσης απειλών για την κοινωνία, τη δημοκρατία και την ίδια την ανθρωπότητα, είναι που έθεσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το δίλημμα της εποχής: σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Τόνισε ότι «αυτό δεν είναι μια κουβέντα, είναι η περιγραφή της επιτακτικότητας του κοινωνικού μετασχηματισμού με αυτούς τους όρους» και πως ο σοσιαλισμος δεν ειναι μια ιστορία για το μέλλον, «είναι ο ίδιος ο καθημερινός αγώνας για τη βελτίωση των συνθηκών της κοινωνικής πλειοψηφίας, για την εργασία, το μισθό, το κοινωνικό κράτος». Σχολίασε ότι «δυστυχώς στη χώρα μας, αυτή τη βαρβαρότητα που προκαλεί η πολυδιάστατη κρίση, όχι μόνο τη διαχειρίζεται αλλά την εντείνει αυτή η απαράδεκτη κυβέρνηση, αυτό το τραγικό καθεστώς Μητσοτάκη που ως κυβέρνηση αξιοποιεί ως πρόσχημα για την εγκαθίδρυση ενός σκληρού πολιτικού καθεστώτος έχοντας βάλει μπροστά έναν κοινωνικό οδοστρωτήρα που σαρώνει δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος και γι' αυτό γίνονται επικίνδυνοι κάθε μέρα που περνάει. Επικίνδυνοι για την Υγεία, την Παιδεία, για το Περιβάλλον».
Τόνισε το στόχο διαμόρφωσης ρεύματος πολιτικής αλλαγής και νίκης, σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται με συγκεκριμένες προγραμματικές αιχμές και πολιτικές προτάσεις. Πρόσθεσε ότι το χάσμα μεταξύ της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και των οργανωμένων δυνάμεων του μειώνεται αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Σημείωσε ότι ένα κόμμα είναι τα μέλη του, οι άνθρωποι του, οι εκπρόσωποι του στους φορείς της κοινωνικής εκπροσώπησης, στα κινήματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους επιστημονικούς συλλόγους. Υπογράμμισε ότι απέναντι στο φάσμα της ανθρωπιστικής κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να οργανώσει ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως έκανε στο παρελθόν, κι αυτό πρέπει να είναι από τα πρώτιστα καθήκοντα του κόμματος αν θέλει να είναι πραγματικά χρήσιμο για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά που ασφυκτιούν. «Όλα αυτά πρέπει να τα επιτύχουμε διαρκώς μετασχηματιζόμενοι», τόνισε, «δεν μπορούμε να μείνουμε οχυρωμένοι πίσω από παγωμένες ταυτότητας». Τόνισε ότι πρέπει να πιαστεί το νήμα των αγώνων για την κοινωνική χειραφέτηση αλλά να δούμε ότι η κοινωνία, η πολιτική αλλάζουν, διαμορφώνονται νέες ταυτότητες, νέοι ριζοσπαστισμοί, μεταλλάσσεται η κοινωνία και παράγεται μια επιθυμία δημοκρατίας που είναι ο οδοδείκτης για το κόμμα του μέλλοντος». Μιλώντας για κόμμα συμμετοχικό, μαζικό, δημοκρατικό, σημειώνοντας ότι αυτή την πραγματικότητα έρχεται να αφουγκραστεί η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. «Προτιμώ χίλιες φορές εκατό λανθασμένες αποφάσεις των ενεργών μελών σε σχέση με μια σωστή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής», σχολίασε καταληκτικά ο κ. Τζανακόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Σκουρλέτης: Δεν περισσεύει κανείς – Δεν κάναμε αυτοκριτική
Δραγασάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα παντός καιρού στήριγμα της κοινωνίας