«Να προχωρήσουμε ενωμένοι» - Παρέμβαση Τσίπρα για να ηρεμήσει τα πνεύματα
Νέα παρέμβαση στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να σβήσει τη «φωτιά» που άναψε λίγο νωρίτερα η αντιπαράθεση στην ψηφοφορία για το καταστατικό. Νωρίτερα τον λόγο είχε πάρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητώντας να πραγματοποιηθεί Καταστατικό Συνέδριο σε δύο μήνες.
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ήταν λάθος η επιλογή να μην τεθεί εξ αρχής το νέο καταστατικό του κόμματος στην κρίση των μελών του κόμματος, ώστε να αποφασίσουν και για αυτό το μείζον ζήτημα, συμφωνώντας στο να στηθεί κάλπη στις 15 Μαΐου για τις καταστατικές αλλαγές.
Από εκεί και πέρα, απαντώντας στην πρόταση που κατέθεσε λίγο νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη διεξαγωγή Καταστατικού Συνεδρίου σε δύο μήνες από σήμερα, σημείωσε ότι όντως πρέπει να συζητηθούν τα προβλήματα που προέκυψαν, όχι όμως μέσω της λύσης που πρότεινε ο σύντροφος του.
Όπως τόνισε, υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να γίνει η συζήτηση, όπως είναι ένα Διαρκές Συνέδριο ή ένας μεγάλος ψηφιακός διάλογος. Παρέθεσε το θέμα στη νέα Κεντρική Επιτροπή και στην πρώτη της συνεδρίαση. Στο σημείο το οποίο επέμεινε ιδιαίτερα, ήταν για την ενότητα του κόμματος. «Με πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας να προχωρήσουμε όλοι μαζί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παρέμβαση Βούτση
Εκτός από τη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, μεγάλο ρόλο στο να ηρεμήσουν τα πνεύματα στο Συνέδριο, έπαιξε η τοποθέτηση του Νίκου Βούτση.
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, αποφορτίζοντας την ατμόσφαιρα, ζήτησε με πολιτική απόφαση να υπερψηφιστούν από σήμερα οι προτάσεις για την ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στα όργανα του κόμματος, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη συγκρότηση της νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Το σώμα υπερψήφισε σαρωτικά την πρόταση Βούτση, η οποία ήταν ιδιαιτέρως σημαντική.
Χαμός στο παρά ένα στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Στον «αέρα» τινάχτηκε η ψηφοφορία επί του καταστατικού
Όλα ξεκίνησαν όταν η «Ομπρέλα» κατέθεσε την πρώτη από τις συνολικά επτά τροπολογίες που σκόπευε να θέσει στο σώμα των αντιπροσώπων. Αφορούσε στο θέμα της εγγραφής νέων μελών και συγκεκριμένα των μελών που θα εγγράφονταν ηλεκτρονικά. Η επιτροπή καταστατικού εισηγούνταν να μην χρειάζεται αυτοπρόσωπη παρουσία για την εγγραφή, με τη μειοψηφία να ζητάει μία, τουλάχιστον, παρουσία του νέου μέλους στην Οργάνωση Μελών που θα εντάσσονταν.
Το θέμα τέθηκε προς ψηφοφορία διά της ανατάσεως χεριών. Φαίνεται ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο ευδιάκριτο -κατά τους ανθρώπους της «Ομπρέλας»- επομένως οδηγηθήκαμε σε νέα ψηφοφορία, όπου πάλι δεν μπορούσε να καταστεί σαφές το ποια πρόταση υπερτερεί της άλλης. Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, τα πνεύματα οξύνθηκαν, με αποτέλεσμα το προεδρείο να ζητήσει και Τρίτη ψηφοφορία, ώστε να γίνει καταμέτρηση, η οποία και δεν ολοκληρώθηκε λόγω της έντασης.
Τον λόγο πήρε ο Πάνος Σκουρλέτης, εκ μέρους της «Ομπρέλας», ζητώντας να στηθούν κάλπες. Κατά την παρέμβαση του, ακούστηκαν αποδοκιμασίες, αλλά και επιδοκιμασίες, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι για γήπεδα, όχι για χώρο διαλόγου.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ζητώντας να στηθούν κάλπες για το σύνολο του καταστατικού, αλλά στις 15 Μαΐου, προκειμένου να μην υπάρξει αλλοίωση της πραγματικής βούλησης του Συνεδρίου, καθώς μεγάλο τμήμα των συνέδρων είχε ήδη αποχωρήσει από το κλειστό του Τάε Κβο Ντο – κάτι που είναι αληθές.
Μάλιστα, συμφώνησε με το να μην ψηφήσουν οι περίπου 500 σύνεδροι που δεν έλαβαν μέρος στο Συνέδριο. Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε από το σώμα, καθώς η «Ομπρέλα» διά στόματος Σκουρλέτη ανακοίνωσε την αποχώρηση της από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Κάπου εκεί οι αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν για λίγο ακόμα, όμως τα πράγματα ηρέμησαν και η υπόλοιπη διαδικασία συνεχίστηκε.
Το ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρήθηκε αμφίρροπο από την «Ομπρέλα», οφείλεται στην αποχώρηση των συνέδρων που προέρχονταν από την επαρχία -που συντριπτικά στηρίζουν τις εισηγήσεις του προέδρου- μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, καθώς θα έπρεπε να αποχωρήσουν τα πούλμαν, αλλά και να προλάβουν καράβια και αεροπλάνα που θα αναχωρούσαν τις επόμενες ώρες.
Διαβάστε επίσης:
Χαμός στο παρά ένα στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Στον «αέρα» τινάχτηκε η ψηφοφορία επί του καταστατικού
Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει, ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει»