ΣΥΡΙΖΑ: Νέο ραντεβού στις 15 Μαΐου μετά την κυριαρχία Τσίπρα και τα θερμά επεισόδια στο συνέδριο
Για τις 15 Μαΐου μεταφέρθηκε η επόμενη μεγάλη μάχη στο εσωκομματικό πεδίου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα θερμά επεισόδια που σημειώθηκαν την τελευταία ημέρα του συνεδρίου του κόμματος και για τα οποία χρειάστηκε η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου οι τόνοι να πέσουν και να επανέλθει η ηρεμία.
Τότε αναμένεται να στηθούν οι κάλπες για την εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του για τη λήξη του συνεδρίου – σε μια προσπάθεια να κάνει μια φυγή προς τα εμπρός – να σημειώνει ότι το μήνυμά της διαδικασίας δεν θα αφορά μόνο την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και «την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Στις εκλογές της 15ης Μαΐου αναμένεται να λάβουν μέρος 61.600 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα του Κόμματος έως τις 21/3 ενώ στην κάλπη για την εκλογή προέδρου θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και όσοι θα παρουσιαστούν για να εγγραφούν μέλη του Κόμματος την ημέρα της ψηφοφορίας.
Περιγράφοντας, δε, την αναστάτωση που δημιουργήθηκε στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ταυτόχρονα με τις κάλπες για την εκλογή Κ.Ε. και Προέδρου θα στηθεί ξεχωριστή διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στην ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Καταστατικού. Οι τροπολογίες αυτές δεν κατέστη δυνατόν να ψηφιστούν στο τέλος του Συνεδρίου, καθώς η καταμέτρηση ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί σε χρονικά πλαίσια ανεκτά ιδιαίτερα για τους συνέδρους της Περιφέρειας που ήταν υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν».
Όλα ξεκίνησαν όταν η «Ομπρέλα» κατέθεσε την πρώτη από τις συνολικά επτά τροπολογίες που σκόπευε να θέσει στο σώμα των αντιπροσώπων. Αφορούσε στο θέμα της εγγραφής νέων μελών και συγκεκριμένα των μελών που θα εγγράφονταν ηλεκτρονικά. Η επιτροπή καταστατικού εισηγούνταν να μην χρειάζεται αυτοπρόσωπη παρουσία για την εγγραφή, με τη μειοψηφία να ζητάει μία, τουλάχιστον, παρουσία του νέου μέλους στην Οργάνωση Μελών που θα εντάσσονταν.
Το θέμα τέθηκε προς ψηφοφορία διά της ανατάσεως χεριών. Φαίνεται ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο ευδιάκριτο -κατά τους ανθρώπους της «Ομπρέλας»- με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα ψηφοφορία στην οποία, όμως, και πάλι δεν κατέστη σαφές ποια πρόταση υπερτερεί της άλλης με το προεδρείο να ζητά και τρίτη ψηφοφορία ώστε να γίνει καταμέτρηση η οποία και δεν ολοκληρώθηκε λόγω της έντασης.
Τον λόγο πήρε ο Πάνος Σκουρλέτης, εκ μέρους της «Ομπρέλας», ζητώντας να στηθούν κάλπες με τις αποδοκιμασίες και τις επιδοκιμασίες που τον συνόδευσαν να τον υποχρεώνουν να σχολιάζει ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι για γήπεδα, όχι για χώρο διαλόγου ενώ ακολούθησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλοςο οποίος και πρότεινε να στηθούν κάλπες για το σύνολο του καταστατικού, αλλά στις 15 Μαΐου, προκειμένου να μην υπάρξει αλλοίωση της πραγματικής βούλησης του Συνεδρίου, καθώς μεγάλο τμήμα των συνέδρων είχε ήδη αποχωρήσει από το κλειστό του Τάε Κβο Ντο – κάτι που είναι αληθές.
Η παρέμβαση Τσίπρα
Η ένταση ήταν τόσο μεγάλη ώστε να χρειαστεί τελικά η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα μετά και την πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου να πραγματοποιηθεί Καταστατικό Συνέδριο σε δύο μήνες.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του υποστήριξε ότι ήταν λάθος η επιλογή να μην τεθεί εξ αρχής το νέο καταστατικό του κόμματος στην κρίση των μελών του κόμματος, ώστε να αποφασίσουν και για αυτό το μείζον ζήτημα, συμφωνώντας στο να στηθεί κάλπη στις 15 Μαΐου για τις καταστατικές αλλαγές. Απαντώντας, δε, στην πρόταση που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι όντως πρέπει να συζητηθούν τα προβλήματα που προέκυψαν, όχι όμως μέσω της λύσης που πρότεινε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να γίνει η συζήτηση, όπως είναι ένα Διαρκές Συνέδριο ή ένας μεγάλος ψηφιακός διάλογος επιμένοντας ιδιαίτερα στην ενότητα του κόμματος χρησιμοποιώντας τη φράση «με πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας να προχωρήσουμε όλοι μαζί».
Η παρέμβαση Βούτση
Εκτός από τη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, μεγάλο ρόλο στο να ηρεμήσουν τα πνεύματα στο Συνέδριο, έπαιξε η τοποθέτηση του Νίκου Βούτση.
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, αποφορτίζοντας την ατμόσφαιρα, ζήτησε με πολιτική απόφαση να υπερψηφιστούν από σήμερα οι προτάσεις για την ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στα όργανα του κόμματος, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη συγκρότηση της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Το σώμα υπερψήφισε σαρωτικά την πρόταση Βούτση, η οποία ήταν ιδιαιτέρως σημαντική.
Κυριαρχία Τσίπρα
Σε κάθε περίπτωση η ψηφοφορία επί των καταστατικών αλλαγών που εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεκτή το βράδυ του Σαββάτου με 73,4% επιβεβαιώνοντας την απόλυτη κυριαρχία του πρώην πρωθυπουργού και λύνοντας του τα χέρια του για την επόμενη ημέρα στο κόμμα.
Αν και το αποτέλεσμα έμοιαζε προδιαγεγραμμένο κιόλας από τη διαδικασία εκλογής των συνέδρων -καθώς οι «προεδρικοί» είχαν κερδίσει με άνεση την πλειοψηφία- το ποσοστό των συμμετεχόντων που έδωσε τη συγκατάθεση του για να προχωρήσει η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση, είναι εντυπωσιακό.
Αυτό σημαίνει ότι την Κυριακή 15 Μαΐου, τα υπάρχοντα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να εκλέξουν το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, την Κεντρική Επιτροπή που θα αριθμεί 300 άτομα από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και τον πρόεδρο του κόμματος.
Έχοντας, πλέον, τα χέρια του «λυμένα» και με τη βούλα του Συνεδρίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να καταστήσει τη διαδικασία επανεκλογής του -γιατί περί αυτού θα πρόκειται στην πραγματικότητα- ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός, που επί της ουσίας θα έλθει να προσδώσει ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που διανύει η χώρα.
Διαβάστε επίσης:
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το συνέδριο - «Ξεκάθαρα τα μηνύματα των εργασιών»
«Να προχωρήσουμε ενωμένοι» - Παρέμβαση Τσίπρα για να ηρεμήσει τα πνεύματα