Η Standard & Poor’s έφερε την «πρώτη» Ανάσταση στην Ελλάδα – Αισιοδοξία στην κυβέρνηση

Γιατί είναι σημαντική η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης S&P;  Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s αποτελεί σαφέστατα ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για την χώρα μας και μας βάζει ένα σκαλί πριν από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα – Αισιοδοξία, χωρίς πανηγυρισμούς από την κυβέρνηση

Η Standard & Poor’s έφερε την «πρώτη» Ανάσταση στην Ελλάδα – Αισιοδοξία στην κυβέρνηση
Γιατί είναι σημαντική η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης S&P;
Intime News
4'

Η είδηση από μόνη της είναι εξόχως σημαντική και μάλιστα σε αυτή την περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και διεθνούς αβεβαιότητας. Ο οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε σε BB+ την Ελλάδα, προβλέπει ανάπτυξη 3,4% φέτος και βλέπει επίσης σημαντική βελτίωση στον τραπεζικό τομέα με τα NPEs να μειώνονται κάτω από το 8% του συνόλου των χορηγήσεων έως το τέλος του 2022.

Η S&P είναι ο τρίτος οίκος αξιολόγησης, και δεύτερος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τοποθετεί τη χώρα ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη αξιολόγηση είχε κάνει ο DBRS στις 18 Μαρτίου. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η κυβέρνηση, με βάση τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να κάνει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, παγιώνοντας την καθοδική τάση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό στο ΑΕΠ. Η αναβάθμιση αντανακλά την προσδοκία του οίκου για συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ασκούμενων πολιτικών στην Ελλάδα, ενώ οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνονται διαχειρίσιμες υπό το φως των σημαντικών αποθεμάτων ασφαλείας τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.

Όπως σημειώνει η S&P η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας συνεχίζει να επωφελείται από τα σημαντικά δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας της κυβέρνησης και την ευνοϊκή διάρθρωση του δημόσιου χρέους. Εκτιμά παράλληλα ότι τα τρέχοντα ταμειακά αποθέματα ισοδυναμούν με το τριπλάσιο των αναγκών δανεισμού τα επόμενα δύο χρόνια.

Εθνικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς «εθνικό στόχο» για την Ελλάδα η οποία θα συμβάλει στην οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας αφού με τον τρόπο αυτό θα αρθούν οι όποιες διστακτικότητες των επενδυτών. θα έρθουν στη χώρα μας και θα τονωθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις. Με τον τρόπο αυτό θα ωφεληθούν τόσο το δημόσιο όσο και επιχειρήσεις. Στην κυβέρνηση προφανώς αισθάνονται ικανοποιημένοι με αυτή την εξέλιξη, αλλά δεν πανηγυρίζουν ανώφελα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, παρά τη σημαντική εξέλιξη, την 9η – κατά σειρά – αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια, κρατάει «την μπάλα χαμηλά», όπως φάνηκε από τη σχετική ανάρτηση του: «Είμαστε μια ανάσα από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, μια σφραγίδα αξιοπιστίας που θα αναβαθμίσει τις επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας. Συνεχίζουμε σταθερά με την ίδια σοβαρότητα, προσήλωση και σκληρή δουλειά για την τελική ευθεία!».

Προφανώς τέτοιες εξελίξεις δίνουν αέρα στην κυβέρνηση να ξεδιπλώσει το εθνικό δίχτυ ασφαλείας πάνω από τους πολίτες κάτι που είναι αναγκαίο για να μπορέσει η χώρα να σταθεί όρθια σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται δε για την 9η – κατά σειρά – αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια, παρά τις διαδοχικές και επάλληλες κρίσεις. Η παραπάνω θετική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα – και, ταυτοχρόνως, επιστέγασμα – της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, της διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, της βελτίωσης της ποιότητας του πλούτου της χώρας μέσω της αύξησης επενδύσεων και εξαγωγών, της μείωσης των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της συρρίκνωσης της ανεργίας, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Ωστόσο, δεν παραγνωρίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις, τους κινδύνους και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς εξελίξεις. Γι’ αυτό, συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και σύνεση να ενισχύουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον βέλτιστο εφικτό βαθμό, ενώ παράλληλα παραμένουμε πιστοί στην κεντρική μας στόχευση για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών, καλών θέσεων εργασίας και την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Τα θετικά νέα από τον S&P, σε συνδυασμό με το καλύτερο έλλειμμα για το 2021 που ανακοίνωσε η Eurostat, λύνουν τα χέρια στον ΟΔΔΗΧ, για να κάνει νέο βήμα εξόδου στις αγορές, προκειμένου να πέσει φρέσκο χρήμα στα κρατικά ταμεία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, υπάρχει συνεχής βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ασκούμενων πολιτικών στην Ελλάδα, ενώ οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνονται διαχειρίσιμες υπό το φως των σημαντικών αποθεμάτων ασφαλείας τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Πάντως, από το οικονομικό επιτελείο στέλνεται σήμα ασφάλειας ακόμα και αν στο υποθετικό (και όχι στο βασικό σενάριο) η χώρα δεν βγει καθόλου στις αγορές έως το τέλος του έτους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή