Όταν το Reuters συνάντησε τη Χρυσή Αυγή
«Στο λιμάνι του Πειραιά, δεκάδες νέοι άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια και μαύρα t-shirts βρέθηκαν σε μια μικρή αίθουσα ένα απόγευμα, για να ακούσουν το όνειρο της Χρυσής Αυγής για μια Ελλάδα χωρίς ξένους, σφραγίζοντας τα σύνορα με νάρκες», αναφέρει ο δημοσιογράφος του πρακτορείου.
Στη συνάντηση του Πειραιά, ο υποψήφιος με το «υπερεθνικιστικό και μυστικοπαθές κόμμα», Φραγκίσκος Πορίχης τόνισε ότι στόχος είναι να φύγουν όλοι οι μετανάστες. «Δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ και θα φύγουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με το καλό ή με το κακό» προσέθεσε.
Η Χρυσή Αυγή, αναφέρει το δημοσίευμα, υπόσχεται σε ψηφοφόρους ότι θα ξεκινήσει με απελάσεις παράνομων μεταναστών, σε μια εποχή που η χώρα μας βρίσκεται σε μια βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση.
Αν και το κόμμα αρνείται τον χαρακτηρισμό «νεοναζί», ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρθηκε στο ναζιστικό χαιρετισμό του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.
Πού οφείλεται η δημοσκοπική άνοδος
Εν μέσω ξενοφοβικών μηνυμάτων και υποσχέσεων για ενίσχυση των απόρων, η Χρυσή Αυγή γνωρίζει μια μεγάλη δημοσκοπική άνοδο.
«Βιβλία για την υπεροχή της αρίας φυλής και τον εθνικισμό, το κοινό παρακολουθούσε με προσοχή τη συνάντηση». Φυλλάδια έγραφαν συνθήματα όπως «ούτε ένας άνεργος Έλληνας, ούτε ένας παράνομος μετανάστης στην Ελλάδα», ενώ σε μανιφέστα, τα μέλη της Χρυσής Αυγής διακηρύττουν ότι «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».
Σύμφωνα με το Reuters, εάν η Χρυσή Αυγή μπει στη Βουλή με 5%, θα πρόκειται για ένα εκπληκτικό κατόρθωμα, για μια περιθωριακή ομάδα που στις προηγούμενες εκλογές συγκέντρωσε 0,23%.
Όμως, η άνοδος της Χρυσής Αυγής ενισχύεται για δύο επιπλέον λόγους. Από τη μία η κοινωνική της δράση σε περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, όπου μέλη της ομάδας προσφέρουν τρόφιμα σε κουτιά που γράφουν «Ψηφίζω Χρυσή Αυγή για να καθαρίσει ο τόπος» ή «Για να ξαναγίνει ελληνική η Αθήνα» και από την άλλη η κόπωση των ψηφοφόρων για ένα σύστημα βουτηγμένο στη διαφθορά.