Σύσκεψη Μητσοτάκη - Σκρέκα για την ενεργειακή κρίση
Επί τάπητος βρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου οι εξελίξεις στον τομέα της ενεργειακής κρίσης καθώς πλησιάζει η ώρα που θα ανακοινωθεί το πακέτο μέτρων από τον πρωθυπουργό.
Η παρέμβαση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, πιθανότατα ως το σαββατοκύριακο και το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, διαφορετικά πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τις ΗΠΑ.
Αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αλεξανδρούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης με τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο οποίος τον ενημέρωσε για το συμβούλιο των υπουργών ενέργειας στις Βρυξέλλες, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Θάνου Πετραλιά και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα κυβερνητικά μέτρα δεν έχουν κλειδώσει και έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων και συζητήσεων όλες τις προηγούμενες ημέρες.
6+6 ΜΗΝΕΣ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα ανακοινωθούν σε δύο φάσεις , με την πρώτη να έχει ισχύ μέχρι το τέλος του έτους και η επόμενη δέσμη μέτρων να εφαρμοστεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023 με σκοπό την σημαντική μείωση στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος των πολιτών.
Από τον Ιούνιο θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο εθνικό σχέδιο στήριξης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει πλαφόν στη χονδρική και σημαντική μείωση ή και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η νέα μέση τιμή της κιλοβατώρας αναμένεται να οριστεί στα 0,16 ευρώ ανά kWh. Σήμερα η τιμή ορίζεται στα 0,25 ευρώ /kWh (με επιδότηση), ενώ χωρίς επιδότηση είναι 0,35 ευρώ /kWh.
Το δεύτερο πακέτο, τελεί ακόμα υπό επεξεργασία ενώ για την κεντρική παρέμβαση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού πολλά θα εξαρτηθούν και από το εάν η Ευρώπη θα κάνει τελικά ένα συντονισμένο βήμα αντιμετώπισης του πανευρωπαϊκού προβλήματος που έστειλε τον Απρίλιο τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 7,5% και στην Ελλάδα στο 9,4%.
ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 5. ΔΙΣ
Κλειδί για τις αποφάσεις αποτελεί ο δημοσιονομικός χώρος που υπάρχει από την μείωση του ελλείμματος του 2021 κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων καθώς και από το υπόλοιπο 1,4 δι του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και 1,5 δισ. από την έκδοση του ομολόγου. Το πακέτο στήριξης αναμένεται να φτάσει τα 5 δισ.
Σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται και νέα δέσμη μέτρων που σκοπό θα έχει να μπει «φρένο» στις ανατιμήσεις αλλά και φορολογικές παρεμβάσεις.
Αναφορικά με το ΦΠΑ θα παραταθεί έως το τέλος του 2022 ο μειωμένος συντελεστής σε Εστίαση, Τουρισμό, Μεταφορές. Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά προϊόντα (ψωμί, γάλα, κρέας, μακαρόνια).
Παράλληλα είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέα «επιταγή ακρίβειας» 200 ευρώ το καλοκαίρι για τη στήριξη των πιο οικονομικά αδύναμων πολιτών. Η τελευταία θεωρείται ένα εξαιρετικά στοχευμένο και αποτελεσματικό μέτρο, καθώς δίνει απευθείας χρήματα στους δικαιούχους. Για αυτό και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση ακόμη και προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι το κύμα ακρίβειας θα συνεχισθεί με την ίδια ένταση.
Διαβάστε επίσης:
Αντίστροφη μέτρηση για το πλαφόν στο ρεύμα – Ανακοινώσεις Μητσοτάκη με το βλέμμα στους μικρομεσαίους