Τσίπρας: Μετά από 9 μήνες αισχροκέρδειας, ο Μητσοτάκης βρήκε λεφτόδεντρα

Ολομέτωπη επίθεση σε βάρος της κυβερνητικής πολιτικής στο σύνολο της, έχοντας ως βασική αιχμή της κριτικής του τον τρόπο που αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Ακρίβεια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε με σκωπτική διάθεση τις πληροφορίες που διαρρέουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με την ανακοίνωση μέτρων που θα φέρουν μειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. «Βρήκαν τελικά «λεφτόδεντρα;», αναρωτήθηκε με μία σαφή δόση ειρωνείας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το σχόλιο αυτό το έκανε διότι ισχυρίστηκε πως όποτε μιλούσε ο ίδιος για την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα, λάμβανε την απάντηση ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Πάντως, κράτησε μικρό καλάθι για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, καθώς όπως τόνισε, το θέμα είναι αν τα μέτρα θα τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι ή αν ο πρωθυπουργός θα βάλει «φρένο στην αισχροκέρδια».

Αν θα κάνει, δηλαδή, ότι και οι ισπανοί, προχωρώντας στην απεξάρτηση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο και αν θα επιβάλλει πλαφόν στα κέρδη των εταιριών. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τα στελέχη της ΡΑΕ, υπήρξε η παραδοχή για υπερκέρδη των εταιριών παροχής ρεύματος, παρά το γεγονός ότι δεν έδωσε ακριβή νούμερα.

Παράλληλα, όμως, μίλησε για πρόβλημα στρατηγικής από την πλευρά του Μαξίμου, καθώς όπως ανέφερε, η ΔΕΗ λειτουργεί ως ιδιωτική εταιρία, για τα κέρδη των μετόχων της και τους παχυλούς μισθούς των στελεχών της, αντί ως εταιρία κοινωνικού οφέλους.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση του στο ζήτημα της εν λόγω εταιρίας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι η ΔΕΗ βρίσκονταν υπό καθεστώς χρεοκοπίας. «Είχαμε αφήσει μία εταιρία που δεν αυξήσει τους λογαριασμούς ούτε ένα ευρώ στους καταναλωτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα επαναφέρουμε το «Δ» στη ΔΕΗ

Υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση που το κόμμα του επιστρέψει στην εξουσία, η ΔΕΗ θα λειτουργήσει με κριτήριο το δημόσιο όφελος, χωρίς να είναι υποχρεωτική η επανακρατικοποίησης της, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει μελλοντικά μία ανάκτηση του 51% των μετοχών, μέσω ΑΜΚ.

«Θέλουμε μια ΔΕΗ που τα golden boys της να χτίζουν φαραωνικά σπίτια στο Αιγαίο ή μια επιχείρηση που να παράγει κοινωνικό όφελος; Θα επαναφέρουμε το Δ στη ΔΕΗ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε ότι ηγείται ενός κινήματος «Δεν πληρώνω», υποστηρίζοντας ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα «υπαρξιακό πρόβλημα για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις» αν δεν βρεθεί κάποια λύση άμεσα. ή αν θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις ενεργειακής φτώχειας.

«Πρέπει η κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Να μην κόβει το ρεύμα μέχρι να αποφασίσει η Δικαιοσύνη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Δεν μπορούν οι πολίτες να μείνουν απροστάτευτοι», είπε για την τροπολογία που κατέθεσε τη Τετάρτη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος μας η νίκη στις εκλογές

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση της 15ης Μαΐου. Αν και απέφυγε να μιλήσει για νούμερα ως προς τη συμμετοχή του κόσμου που περιμένουν, σημείωσε ότι «για εμάς είναι πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεν προσκαλούμε όλους τους πολίτες, αλλά όλους όσους θέλουν να συμπορευτούν μαζί μας. Δεν θα συγκριθούμε με τα κριτήρια των άλλων κομμάτων. Στόχος είναι να κερδίσουμε τις εκλογές», είπε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η καμπάνια έχει αλληγορικό χαρακτήρα, που δεν είναι άλλος από τον συνολικό λογαριασμός αυτής της τριετίας. «Για την πανδημία που είμαστε οι χειρότεροι στην Ευρώπη. Για την ανασφάλεια των εργαζόμενων εξαιτίας του νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Ο πήχης μας είναι να κερδίσουμε τις εκλογές», επανέλαβε.

Να μην δοθούν τα F16 στην Τουρκία

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα διεθνή θέματα, καθώς ανέφερε ότι έχουμε έναν πόλεμο που δεν λέει να σταματήσει, αλλά πάντα μπορεί να κλιμακωθεί, ακόμα και με πυρηνικά.

Μάλιστα, σημείωσε ότι βλέπουμε την αναβάθμιση της Τουρκίας, που έφτιαξε τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει την αναθεωρητική της στάση. «Με τις υπερπτήσεις πάνω από τη Λέσβο δεν αμφισβητεί μόνο τον εναέριο χώρο, αλλά ζητάει και την αποστρατιωτικοποίηση της και από την άλλη αμφισβητεί την κυριαρχία άλλων νησιών, που τα θεωρεί “γκρίζες ζώνες”.

Εξέφρασε για ακόμα μία φορά την αντίθεση του στη στρατηγική της κυβέρνησης έναντι των ΗΠΑ, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε «πρόθυμη και προβλέψιμη σύμμαχο», την ίδια ώρα η Τουρκία παίρνει F16 για να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά. «Ο σύμμαχος σου δεν μπορεί να το παίζει δίπορτο», είπε αναφερόμενος στα αντιαεροπορικά που θα πάρει η Τουρκία από ιταλούς και γάλλους.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να θέσει στον αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αυτά τα θέματα και να ζητήσει μην παραδοθούν τα F16 στην Τουρκία, αλλά και εγγυήσεις ασφαλείας για την Ελλάδα και την Κύπρο. «Δεν υπάρχει μόνο η ρωσική επιθετικότητα, αλλά και η τουρκική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Στήριξα τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ως ένα μέσω να σταματήσει ο πόλεμος. Αν αυτές πλήττουν αυτές τις χώρες που τις επιβάλλουν, δεν έχουν νόημα. Αν θέλουμε να κάνουμε εμπάργκο στη Ρωσία την ώρα που είμαστε εξαρτημένοι κατά 40% από το ρωσικό αέριο, πως θα τη βγάλουμε τον χειμώνα. Δεν γίνεται οι ευρωπαϊκές χώρες να δεινοπαθήσουν χειρότερα από τη Ρωσία», είπε για τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε η Κομισιόν έναντι της Ρωσίας.

Τέλος, εξήγησε ότι επιμένει να ζητάει εκλογές «γιατί βλέπω μία κυβέρνηση που δεν νοιάζεται για την επόμενη μέρα, αλλά μπορεί να αφήσει πίσω συντρίμμια οικονομικά και κοινωνικά. Μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα ανάκαμψης της χώρας και κοινωνικής σωτηρίας».