Κυριάκος Μητσοτάκης: Διορθώνουμε την αδικία κατά της μεσαίας τάξης - Έχουμε όραμα δεκαετίας
Εκκίνηση για το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, να πραγματοποιεί ομιλία στην οποία εστίασε στην κοινωνική ατζέντα αλλά και στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του ως τώρα.
Αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους από το εξωτερικό, όπως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε στο κύριο σκέλος της ομιλίας του. «Είμαστε και θα είμαστε, η Νέα Δημοκρατία όλης της Ελλάδας», ανέφερε.
«Δεν είναι τακτικό ένα συνέδριο που γίνεται κάθε έξι χρόνια και γίνεται πίσω από κλειστές κομματικές κουρτίνες. Δεν είναι δημοκρατικό, αν ο παλιός, ο ένας και μοναδικός υποψήφιος αρχηγός συμμετέχει σε μια δήθεν εκλογή με μόνο αντίπαλο τον εαυτό του», σχολίασε αφήνοντας αιχμές για το πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης καλωσόρισε όλους τους προκατόχους του, όπως ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στη συνέχεια έκανε αναφορά σε εκλιπόντες, όπως ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Γεώργιος Ράλλης κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή λέγοντας πως «κρατάμε πάντα στις καρδιές μας το επιβλητικό όραμα του ιδρυτή μας». «Όλη η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα εδώ», ανέφερε.
«Με πολλή δουλειά στους επόμενους 12 μήνες και με περισσότερη για τέσσερα χρόνια ακόμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός δείχνοντας ξανά την πρόθεσή του για μη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρωτοφανή κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και στις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιούλιο του 2019.
«Είμαι υπερήφανος για όλα όσα πετύχαμε μαζί», ανέφερε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των κρίσεων. «Η οικονομία και η κοινωνία μας έμειναν όρθιες. Οι πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μεγαλώνει, την ανεργία να πέφτει και επιχειρηματικούς γίγαντες να εμπιστεύονται την εθνική μας οικονομία», πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί διεθνώς, με ισχυρές συμμαχίες και χαλύβδινη την άμυνά της», τόνισε.
«Φυλάξαμε τα σύνορά μας και κάναμε την Ελλάδα πιο ισχυρή γεωοπολιτικά. Χαίρονται και αυτοί που μας ψήφισαν και αυτοί που δεν μας ψήφισαν, γιατί το ψηφιακό κράτος κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη. Ξέρουν όλοι οι Έλληνες πως σήμερα πληρώνουν λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ταυτόχρονα, οι Έλληνες είναι αυστηροί κριτές και απαιτούν από εμάς να γίνουμε καλύτεροι. Απαιτούν να κάνουμε απολογισμό του κυβερνητικού έργου με σεμνότητα και ταπεινότητα. Μας περιμένουν καλύτερες ημέρες, όμως, θα συναντήσουμε και μεγάλες αντιξοότητες, αλλά μαζί, ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε», σχολίασε.
«Η Δημοκρατία μας είναι πλέον πιο ανθεκτική και η κοινωνία μας πιο ώριμη», τόνισε μέσα σε χειροκροτήματα.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και βόμβα για την παγκόσμια οικονομία. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλοι είμαστε σε πόλεμο και μάλιστα πολλαπλά επίπεδα», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εισηγήσεις του στους ομολόγους του στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Προσδοκώ ότι οι προτάσεις θα εισακουστούν», σχολίασε και πρόσθεσε «δεν αδρανήσαμε την ίδια ώρα. Με μέτρα ανακούφισης το κράτος επιχειρεί να καλύψει μέρος των αυξήσεων».
«Ξέρω ότι αυτά δεν είναι αρκετά και δεν μπορώ να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία. Για αυτό και χθες ανακοίνωσα ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ξανά τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε στο διάγγελμά του.
«Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Έχουμε το θάρρος να διορθώσουμε την αδικία. Ταυτόχρονα και οι παραγωγοί ενέργειας θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν την κοινωνία και τους αδύναμους συμπολίτες μας», συμπλήρωσε.
«Μια φιλελεύθερη, κεντροδεξιά κυβέρνηση, ξεδιπλώνει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας στην ιστορία αυτού του τόπου. Αυτά για να ξέρουμε, ποιος είναι στο πλευρό του πολίτη και ποιος όχι. Ποιος είναι προοδευτικός και ποιος όχι. Ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι», τόνισε.
«Οι εξελίξεις δεν δικαιώνουν μόνο τη δική μας πολιτική, αλλά αποκαλύπτουν και τον τυχοδιωκτισμό κάποιων άλλων», επεσήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια σε ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα προχωρώντας σε αποδόμηση της ρητορικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κάθε βήμα του σήμερα, δεν μπορεί να υπονομεύσει το αύριο», επανέλαβε ο πρωθυπουργός από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
«Είμαστε με την Ουκρανία, γιατί είμαστε με τη Δημοκρατία και είμαστε με την Ελευθερία», ανέφερε με έμφαση ο πρωθυπουργός, κατακρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια να «πατήσει σε δυο βάρκες».
«Η Ελλάς ανήκει εις την Δύσιν διακήρυξε το 1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», είπε μέσα σε χειροκροτήματα ο κ. Μητσοτάκης.
«Το 2021 έκλεισε με ανάπτυξη 8,3%, την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, και πολύ πάνω από τις προσδοκίες όλων», ανέφερε για την ανάπτυξη ο πρωθυπουργός. «Η ανεργία υποχώρησε 4,5 μονάδες, δημιουργήθηκαν πάνω από 200.000 νέες δουλειές. Έπεσαν οι φόροι, ανέβηκαν τα εισοδήματα. Συμβολικά αλλά και ουσιαστικά, το ΔΝΤ έφυγε επιτέλους από τη χώρα. Δυο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν», επεσήμανε.
«Παρά τις κρίσεις, υλοποιούμε με συνέπεια τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Θα γυρίσω 1.000 ημέρες πίσω και θα θυμίσω τα λόγια μου στη συζήτηση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Περιέγραφα το έργο που καλούμαστε να επιτελέσουμε μέσα από έξι στόχους που έπρεπε να γίνουν πραγματικότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Στις 20 Ιουλίου του 2019 έλεγα πως οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν λιγότερους φόρους για να πάρει η οικονομία μπροστά. Σήμερα ο ΕΝΦΙΑ είναι κατά 33% χαμηλότερος. Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής έπεσε από το 22% στο 9% και ο φόρος εισοδήματος για τις επιχειρήσεις μειώθηκε. Οι παρακρατήσεις είναι πλέον μισές, η εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και σύντομα δεν θα ισχύει και για το δημόσιο. Για πρώτη φορά καταργήθηκε ο φόρος γονικής παροχής με εξαίρεση τις πολύ μεγάλες περιουσίες. Ταυτόχρονα μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9 μονάδες και τον Ιούνιο έρχεται νέα μείωση», ανέλυσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις επενδύσεις ξένων εταιριών όπως η Microsoft και η Pfizer, αλλά και στην αναβάθμιση της Ελλάδας από οίκους πιστοληπτικής ικανότητας εν μέσω κρίσης.
«Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, μέσα στο 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε δυο φορές κατά 9,7% και ακόμα περισσότερο αν υπολογιστεί η μείωση των εισφορών. 713 ευρώ, για να το πω απλά ένας 15ος μισθός για όλους τους χαμηλόμισθους. Σταθερή, μόνιμη αύξηση, που συμπαρασύρει όλα τα επιδόματα», ανέφερε στη συνέχεια.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενίσχυση με το διπλάσιο εγγυημένο εισόδημα, τις επιταγές ακρίβειας αλλά και την είσπραξη αναδρομικών για τους συνταξιούχους. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στους νέους εργαζόμενους αλλά και στην ενίσχυση των 2.000 ευρώ στους νέους γονείς. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο», αλλά και στα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
«Η πανδημία δοκίμασε στην πράξη και τη δική μας αντίληψη για την άρση των ανισοτήτων. Όλες οι πρωτοβουλίες ήταν οριζόντιες. Σε χρόνο ρεκόρ διπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ. Προσλήφθηκαν 18.000 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Δεν υπήρξε υγειονομικός που ήθελε να εργαστεί και δεν προσελήφθη», τόνισε. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στη δημόσια Υγεία.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πολιτικές αλλαγές, μιλώντας για το νέο Σύνταγμα, την εκλογή της ΠτΔ αλλά και την ψήφο των απόδημων. «Η Βουλή έχει συζητήσει μέχρι σήμερα 306 νομοσχέδια», τόνισε. «Η εικόνα της κανονικής λειτουργίας της πολιτείας είναι που δηλώνει το επιτελικό κράτος, που τόσο ενόχλησε κάποιους», σχολίασε. «Το επιτελικό κράτος, σημαίνει ψηφιακό κράτος. Μέσα σε μόλις ένα έτος έγινα 567.000.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές», ανέφερε.
«Το κράτος διέθεσε 43 δισεκατομμύρια για την υγεία, την εργασία και την οικονομία στη διάρκεια του κορονοϊού», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.
Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον τομέα της Παιδείας. «Έγιναν 16.200 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών μετά από 12 χρόνια», τόνισε μεταξύ άλλων και ανέλυσε τα προγράμματα που «έτρεξαν» και «τρέχουν» την τελευταία τριετία. «Για πρώτη φορά θεσπίστηκε στη χώρα μας, η αξιολόγηση μονάδων και ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση. Κάναμε πράξη την εκπαίδευση για αξιολόγηση παντού», τόνισε.
«Για να έρθει το μέλλον, πρέπει το παρόν να είναι ασφαλές. Η ανομία και η πολύμορφη τρομοκρατία δυστυχώς έχουν βαθιές ρίζες. Τις μολότοφ δεν τις πυροδοτούν μόνο άγνωστοι κουκουλοφόροι αλλά και γνωστές ιδεοληψίες. Με το πολιτικό περιθώριο φλερτάρουν συχνά και συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η αρχή έγινε. Η ελευθερία στα Πανεπιστήμια έχει πια κατοχυρωθεί με νόμο και σε λίγο θα προστατεύεται και από ειδική υπηρεσία. Είναι μια μεγάλη κατάκτηση αυτό που σε πολλούς φαντάζει αυτονόητο. Ένα στέκι κουκουλοφόρων να αντικαθίσταται από μια βιβλιοθήκη. Κι όσο κι αν κάποιοι παλεύουν, για αυτή την πρόοδο δεν υπάρχει επιστροφή», είπε μέσα σε χειροκροτήματα.
«Οι δρόμοι δεν κλείνουν όσο άλλοτε από διαδηλώσεις. Αναβαθμίστηκε η εκπαίδευση της ΕΛΑΣ και βέβαια εξιχνιάστηκαν πρακτικά όλες οι μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν τελευταία την κοινή γνώμη», πρόσθεσε.
«Η ασφάλεια απλώνεται σε πολλές περιοχές. Στη φύλαξη των συνόρων μας, χερσαίων και θαλασσίων. Είπαμε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι και το κάναμε πράξη. Εμείς είμαστε αυτοί που αντικαταστήσαμε την ντροπή της Μόριας και της Ειδομένης. Φιλοξενούμε λιγότερους πρόσφυγες αλλά σε καλύτερες συνθήκες. Γνωρίζουμε που είναι όλα τα προσφυγόπουλα, ένα-ένα, στη χώρα μας και τα φροντίζουμε», επεσήμανε.
«Μην ξεχνάμε, αφού μιλάμε για ασφάλεια, και το 112 που λειτούργησε επιτέλους και σώζει ζωές», τόνισε.
«Η πατρίδα μας είχε κεντρικό ρόλο στο Ταμείο Ανάκαμψης, στο ψηφιακό πιστοποιητικό και έχει τώρα στην προσπάθεια για το Ταμείο Ενέργειας. Η χώρα μας έχει γίνει γέφυρα και πύλη ηπείρων. Με την Αφρική, με το Ισραήλ. Με μεγάλα έργα όπως ο νέος τερματικός σταθμός για το LNG στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.
«Όσο για τις εθνικές προτεραιότητες, η απάντηση έρχεται από την ενεργό διπλωματία μας και τα επιτεύγματά της. Την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, την επέκταση των συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά την αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και με πολλές ακόμα χώρες», τόνισε.
«Η διπλωματία είναι η άλλη όψη της αμυντικής ασπίδας. Προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενισχύεται με τα 24 Rafale, με τις νέες φρεγάτες. Με την αναβάθμιση των F-16, των παλαιότερων φρεγατών», επεσήμανε.
«Για εμάς η Εθνική Άμυνα και η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός», τόνισε ο πρωθυπουργός μέσα σε χειροκροτήματα.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την αποκατάσταση της πρόσβασης των ΑμεΑ στην Ακρόπολη, την επιστροφή μέρους των θραυσμάτων αλλά και αρκετά σημαντικά έργα που αφορούν τον πολιτισμό την τελευταία τριετία. Επίσης, έκανε αναφορά στο ζήτημα των συγκοινωνιών που όπως είπε «αποτελεί διαχρονική πληγή που όμως θα βρει λύση».
«Δεν είναι πρόθεσή μου να παραθέσω έναν κατάλογο έργων αλλά να επιμείνω στις πολιτικές που δείχνουν τον αληθινό κοινωνικό μας χαρακτήρα», είπε ο πρωθυπουργός πριν αναφερθεί στο νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. «Δεν είδα καμία δήθεν προοδευτική αριστερή κυβέρνηση να νοιάζεται για την προστασία των παιδιών στις ταχυμεταφορές», είπε μεταξύ άλλων.
«Πολιτική για τον πολίτη σημαίνει εξίσωση των δικαιωμάτων του εργατοτεχνίτη με του υπαλλήλου. Δυνατότητα να καθορίζει ο ίδιος πότε θα εργάζεται. Σημαίνει θαρραλέες απαντήσεις σε προβλήματα της εποχής», υπογράμμισε.
«Έπρεπε να κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία για να γίνει πράξη η ουσία της προόδου», τόνισε μέσα σε χειροκροτήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το χθεσινό σχήμα αριστερά-δεξιά, μεταφέρεται στο δίλημμα καθήλωση ή εξέλιξη. Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Σε ρήματα, είναι γκρεμίζω ή χτίζω, τάζω ή πράττω», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Το νήμα μεταξύ παράδοσης και εξέλιξης είναι αυτό που κάνει τον πατριωτισμό, πατριωτισμό της ευθύνης και του ρεαλισμού, που ξεχωρίζει από το εθνικισμό», εξήγησε.
«Η πίστη στην κοινωνική δικαιοσύνη διαμορφώνει την πολιτική της ανάπτυξης για όλους, που αποτέλεσε το προεκλογικό μας σύνθημα το οποίο υπηρετούμε με συνέπεια», τόνισε.
«Αυτή είναι η ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας. Της μεγάλης λαϊκής παράταξης, με τη φιλελεύθερη σκέψη που τη θωρακίζει από τον λαϊκισμό», είπε ο κ. Μητσοτάκης υπό τα θερμά χειροκροτήματα των Συνέδρων.
«Είναι η Νέα Δημοκρατία της Ελλάδας, το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα της Ευρώπης. Εσείς, είστε τα περήφανα μέλη και στελέχη της. Που αποτελείτε τη φωνή της στην κοινωνία», υπογράμμισε.
«Μαζί με τα συγχαρητήριά μου θέλω να δώσω μήνυμα για ένταση της προσπάθειας. Δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς κόμμα, ούτε κόμμα μακριά από την κοινωνία. Οι θέσεις μας πρέπει να βρεθούν στην καρδιά των πολιτών. Είστε πρεσβευτές μου σε κάθε γωνιά της χώρας. Το βάρος της ευθύνης που βαραίνει τον εκπρόσωπο του κόμματος είναι μεγάλο. Εχθρός μας είναι ο κυβερνητισμός, η έπαρση και ο παραγοντισμός. Ο καθένας μας πρέπει να ακούει τα προβλήματα και να παραδέχεται τις αστοχείς. Οφείλετε να είστε έτοιμοι να υπερασπιστείτε τις απόψεις και το έργο μας. Με πειθώ και επιχειρήματα. Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και σε ετοιμότητα», ήταν το μήνυμα προς τα στελέχη του κόμματος.
«Από τα 14 Συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας, τα πέντε είχα την τιμή να διοργανωθούν με εμένα πρόεδρο της παράταξης», είπε ο κ. Μητσοτάκης απαριθμώντας στη συνέχεια τα συνθήματα που συνόδευαν κάθε ένα από τα Συνέδρια.
«Σήμερα, το σύνθημά μας λέει και πάλι την αλήθεια. Δίπλα στον κάθε πολίτη. Το είπαμε, το κάναμε. Δίπλα στον κάθε πολίτη. Ανεξαρτήτως τι ψήφισε. Υπηρετούμε όλους τους Έλληνες, χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Αυτή είναι η παρακαταθήκη της παράταξής μας», τόνισε με έμφαση.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακολούθως στα μεγάλα έργα που αναμένεται να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα, στον τομέα των υποδομών, της ενέργειας, το ψηφιακό κράτος και την υγεία.
«Το Συνέδριό μας έχει σαφή χρονική έκταση και πολιτικό μήνυμα. Είναι ένα Συνέδριο δράσης μέχρι το τέλος του εκλογικού κύκλου. Με την εμπειρία και το υλικό των προηγούμενων χρόνων, θα χτίσει την επόμενη τετραετία. Η Νέα Δημοκρατία έχει όραμα δεκαετίας για την πατρίδα μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Χτίζουμε την Ελλάδα του 2030 λιθαράκι-λιθαράκι. Δεν θέλω, να μπορεί κανείς να φανταστεί μια οικονομία με νέους φόρους όπως παλιά. Να μην διανοείται ξανά ο πολίτης ότι θα στέκεται σε ουρές. Να θεωρεί εφιάλτη που ευτυχώς έχει περάσει τα κύματα των μεταναστών και το αίσχος της Μόριας. Στη συνείδηση του πολίτη να μην χωρούν σχολεία χωρίς αγγλικά, δεξιότητες, υπολογιστές. Δουλειές χωρίς πληρωμένες υπερωρίες και γονικές άδειες. Και να μην φανταστούμε ξανά μια χώρα χωρίς δυναμική παρουσία στο εξωτερικό και ισχυρούς συμμάχους. Όλα αυτά έγιναν σε 33 μήνες. Είναι κατακτήσεις της πατρίδας μας», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η σκέψη αρχίζει από το γράμμα «Σ» και πρόσθεσε «Σταθερότητα, συνέπεια, συνέχεια», θα είναι οι λέξεις που θα συνοδεύσουν τους πολίτες στην κάλπη.
«Μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, συνεπάγεται ένα ισχυρό κράτος. Να γιατί δυνατή Νέα Δημοκρατία, σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα», εξήγησε.
«Η Ελλάδα και η Νέα Δημοκρατία θα είναι πάντα σπουδαίες, πάντα δημοκρατικές», τόνισε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης.
«Δηλώνω παρών στο μέλλον της χώρας. Καλή επιτυχία στο Συνέδριό μας, για την Ελλάδα που θέλουμε, για την Ελλάδα που μας αξίζει. Δίπλα σε κάθε πολίτη, και τώρα και πάντα», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη