Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής: Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων θα πει «όχι» στην Τουρκία
O Eλληνοαμερικανός Πολιτειακός Γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης μίλησε στο OPEN για τη σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και για τον αγώνα των ελληνοαμερικανών βουλευτών και οργανώσεων να μην εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών F-16.
«Θα είναι πολύ καλή η επίσκεψη Μπάιντεν - Μητσοτάκη γιατί είναι φίλοι, πρώτον και δεύτερον με το Κογκρέσο δε θα έχει πρόβλημα γιατί όλο το Κογκρέσο υποστηρίζει την Ελλάδα. Εμείς οι εκλεγμένοι έχουμε τονίσει από χθες με 22 υπογραφές εναντίον του πουλήματος F16 στην Τουρκία, γιατί η Τουρκία δε θα σταματήσει, κάθε μέρα υπάρχουν τα ίδια προβλήματα», είπε ο κ. Λεωνίδας Ραπτάκης.
Παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τουρκικών F16 δεν θα περάσει απ' το αμερικανικό Κογκρέσο. «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι η Τουρκία δεν είναι καλός γείτονας ούτε θα πάρει δώρα χωρίς να δώσει πίσω τα S-400. Να είναι σοβαρή και να μην παίζει τα παιχνίδια στο Αιγαίο και να σέβεται τα ελληνικά σύνορα που είναι ευρωπαϊκά σύνορα», κατέληξε.
«Η Τουρκία δεν είναι καλός γείτονας»
«Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι, όλοι το βλέπουν. Η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες αρχικά δε θέλει να μπει μέσα η Φινλανδία και η Σουηδία και πάει να το ακυρώσει, ο πρέσβης της Τουρκίας έκανε παρέλαση με τον Πούτιν στις 9 Μάιου καμία χώρα ευρωπαϊκή δεν το έκανε αυτό. Ο Ερντογάν δε βάζει ούτε κυρώσεις και πάει να παίξει διπλό παιχνίδι, δεν δίνει τους S-400 και αυτό δείχνει σε πολλά μέλη του Κογκρέσου ότι δεν είναι καλός γείτονας. Αυτό το δείχνει πολύ καλά και το παίρνουμε κι εμείς σοβαρά», ανέφερε.
H βαρυσήμαντη ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο
Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο θεωρείται βαρύνουσας σημασίας και θα είναι το ίδιο σημαντική με τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο.
Διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να μιλήσει στο Κογκρέσο- το οποίο από μόνο του είναι πολύ τιμητικό- και να προσπαθήσει να πείσει τους Αμερικανούς γερουσιαστές γιατί δεν πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση του Αμερικανού προέδρου για την αναβάθμιση του στόλου των τουρκικών F-16, ανταποκρινόμενη έτσι στο σχετικό αίτημα της Άγκυρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι ασφαλώς μόνος σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα καθώς υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από Δημοκρατικούς, οι οποίοι εγείρουν ενστάσεις και αντιδρούν στην προοπτική μιας τουρκικής συμφωνίας επικαλούμενοι ως αντεπιχείρημα τις σχέσεις που συνεχίζει να διατηρεί η Άγκυρα με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός των τουρκικών συνόρων, όπως έγινε με την πρόσφατη καταδίκη του Οσμάν Καβαλά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το επίσημο πρόγραμμα του ταξιδιού στις ΗΠΑ
Σήμερα, Κυριακή (15/5), αναχωρεί για τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός στην ιστορία που θα απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο.
Στη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού του, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά και διεθνή δίκτυα, ενώ θα συμμετάσχει και σε εκδηλώσεις της ελληνικής ομογένειας.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει την Κυριακή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη μεταξύ 15 και 17 Μαΐου.
Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.
Στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.
Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.
Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.
Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.
Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.
Συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη: Η Ελλάδα παράγοντας ασφάλειας στη Μεσόγειο
O Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στις ΗΠΑ ως πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αυτή είναι η στρατηγική και ο αέρας με τον οποίο θα κάνει τις επαφές του ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ. Το ταξίδι αυτό θα είναι πολυθεματικό και δεν θα καθοριστεί μόνο από την επιθετική τουρκική συμπεριφορά. Όπως μάλιστα λέγουν στελέχη της κυβέρνησης η Αθήνα δεν πάει στην Ουάσιγκτον μόνο για να διαμαρτυρηθεί για τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κεφαλαιοποιήσει η χώρα μας τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει κερδίσει ως ο κατεξοχήν αξιόπιστος συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.
Προφανώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα της εντεινόμενης εσχάτως τουρκικής προκλητικότητας, υπό το φως μάλιστα και του νέου γεωστρατηγικού τοπίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Τη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να απασχολήσουν ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και οι εξελίξεις στην ενέργεια, τώρα που η απεξάρτηση της Ευρώπης και της Δύσης από τα ρωσικά καύσιμα κρίνεται επιτακτική. Όπως έχει ήδη επισημανθεί πολλές φορές από την κυβέρνηση η Ελλάδα διεκδικεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι είναι ένας Ευρωπαίος ηγέτης που υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο, τη στρατηγική της διπλωματίας και ταυτόχρονα διατηρεί την απαιτούμενη ψυχραιμία έναντι των όποιων προκλήσεων κάτι που το απέδειξε στη μεγάλη κρίση του 2020 στον Έβρο και στο Αιγαίο.
Την ίδια ώρα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην ιστορικού χαρακτήρα ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Εκεί, όπως λένε, θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και στον αμερικανικό λαό, αλλά και στην ομογένεια. Η ομιλία του θα έχει προφανώς εθνικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο με θεματικό κέντρο τον ελληνισμό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται την Τρίτη να συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι αλλά και με προέδρους σημαντικών επιτροπών, όπως τον Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, αλλά και τον επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Η ατζέντα της συνάντησης με τον Μπάιντεν και η υψηλή σημασία της παρουσίας του στις ΗΠΑ