Το Newsbomb.gr μέσα στον Λευκό Οίκο – Δείτε εικόνες
Στις 22:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.
Το Newsbomb.gr και η δημοσιογράφος Αμαλία Κάτζου ακολουθούν το διήμερο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και μεταφέρουν ειδήσεις και εικόνες από τις ΗΠΑ.
Δείτε στην gallery φωτογραφίες από τον Λευκό Οίκο:
Ο Λευκός Οίκος ήταν έτοιμος για τη συνάντηση των δυο ηγετών, με τις τελευταίες λεπτομέρειες να ρυθμίζονται περίπου μισή ώρα πριν την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο επικεφαλής πρωτοκόλλου του Λευκού Οίκου, και στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγήθηκε στο Οβάλ Γραφείο για τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Δείτε LIVE την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Η ευρεία ατζέντα, τα ελληνοτουρκικά και οι συμβολισμοί
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, καθώς η συνάντησή του σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και η ομιλία του την Τρίτη στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Και αυτό διότι, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, αφενός αντικατοπτρίζουν την αυξημένη σημασία που έχει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή και αφετέρου καταδεικνύουν το κύρος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διεθνές επίπεδο, προς όφελος της χώρας.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες, Κυριακή, στην Ουάσιγκτον σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, ως ο ηγέτης μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, η οποία δεν ετεροκαθορίζεται, γνωρίζει τις θέσεις και τις επιδιώξεις της, είναι αξιόπιστος σύμμαχος ενώ λειτουργεί ως παράγοντας ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτά τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας αναδείχτηκαν και με την απόφαση της Ουάσιγκτον να υπογράψει την τροποποίηση της πενταετούς πλέον Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Στην ευρεία ατζέντα της συνάντησης με τον πρόεδρο Μπάιντεν θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα που συνδέονται με τις τεκτονικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη και τις θέσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Η χώρα μας άλλωστε έχει ξεκάθαρο στρατηγικό προσανατολισμό και η πολιτική της εδράζεται σε σαφείς αρχές, όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως θα τεθεί, επίσης, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.
Επί τάπητος θα τεθούν επίσης διμερή ζητήματα, στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης (συμπεριλαμβανομένου του σχήματος 3+1, το οποίο υποστηρίζεται ιδιαίτερα και από το Κογκρέσο). Η συζήτηση θα περιλάβει και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος για τη μεταφορά φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των οδεύσεων εφοδιασμού.
Σημειώνεται ότι η ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση για ομιλία στο Κογκρέσο απευθύνεται σε ξένους ηγέτες σε εξαιρετικές περιπτώσεις, συνήθως όταν πρόκειται για ηγέτες χωρών που είναι στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ (για παράδειγμα το Ισραήλ, η Ινδία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία) ή εξέχουσες προσωπικότητες (Μαντέλα, Βαλέσα κ.ά.).
Θα πρόκειται για την πρώτη ομιλία αυτού του είδους από το 2019 και την πρώτη μετά τo ξέσπασμα της πανδημίας. Έχει μεσολαβήσει μόνο μία εξ αποστάσεως εμφάνιση του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε σε ανεπίσημη συνεδρίαση.
Κυριάκος Μητσοτάκης στο Πανεπιστήμιο Georgetown: Στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ
Το Newsbomb.gr και η Αμαλία Κάτζου ακολουθούν το διήμερο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και το απόγευμα της Δευτέρας (16/5) βρέθηκαν στο Gaston Hall του Georgetown University.
Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε ανοικτή συζήτηση με συνομιλητή τον David Ignatius, δημοσιογράφο της Washington Post. Στο Gaston Hall βρίσκεται και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στη συζήτηση.
Μεταξύ άλλων, τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερο σημείο τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα προχώρησε σε μια αναδρομή στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ανοικτής συζήτησης στο Πανεπιστήμιο Georgetown.
Για τη Δημοκρατία ανά τον κόσμο και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα η οποία παρότι κράτησε 250 χρόνια αντιμετώπισε και δυσκολίες, απάντησε:
«Ήταν ένα πείραμα η Ελλάδα γιατί ήταν μια δημοκρατία που δεν είχε να κάνει με τις σημερινές δημοκρατίες γιατί οι σκλάβοι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στις αποφάσεις».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε για μια ακόμη φορά ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία σημειώνοντας ότι οι απειλές εκ μέρους της Τουρκίας να μπλοκάρουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Άγκυρα.
«Περιμένω, αυτό το ζήτημα να επιλυθεί γοργά και δεν θεωρώ ότι καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την είσοδο στην Φινλανδία και την Σουηδία γιατί αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Δε νομίζω ότι είναι ο καιρός να χρησιμοποιηθεί η πιθανή ένταξη δυο χωρών στο ΝΑΤΟ σε επίπεδο παζαριού. Θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό», ανέφερε.
«Μπορεί μόνο κάποιος να αποσυρθεί εθελοντικά και αν ανήκεις σε αυτή την συμμαχία πρέπει να συμφωνείς με τους κανόνες της. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ένας τέτοιος οργανισμός εξαρτάται από την ομοφωνία και αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη. Μια χώρα μπορεί να μπλοκάρει μια συμφωνία. Αυτό που μας ενώνει είναι πιο ευρύ από τις διαφωνίες που τυχόν έχουμε. Αν δούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ το μοναδικό που θέλουμε είναι μια ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Είπα στον πρόεδρο Ερντογάν στην τελευταία μας συνάντηση να βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου και να μην εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις», πρόσθεσε.
«Υπήρξαν τις τελευταίες εβδομάδες συστηματικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός. «Δεν γίνεται μια χώρα του ΝΑΤΟ να παραβιάζει τον εναέριο χώρο μιας άλλης. Να συμφωνήσουμε ότι δεν θα προκαλεί ο ένας τον άλλον τουλάχιστον». Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός είπε ότι, «Οι ΗΠΑ κατανοούν ποιοι είναι οι αξιόπιστοι εταίροι στην περιοχή. Ό,τι έχω να πω στον Ταγίπ Ερντογάν θα του το πω πρόσωπο με πρόσωπο».
Παρακολουθήστε ξανά τη συζήτηση