Μητσοτάκης σε Μπάιντεν: «Η Ελλάδα επέστρεψε» - Η Αλεξανδρούπολη και το «παράθυρο» για F-35
Τα πολλαπλά μηνύματα και οι ατάκες του πρωθυπουργού λίγο πριν την δεξίωση στον Λευκό Οίκο - Λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν στην Ουάσινγκτον από το Newsbomb.gr και την απεσταλμένη Αμαλία Κάτζου
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβηκε στο βήμα υπό θερμά χειροκροτήματα. Αφού ευχαρίστησε τον Τζο Μπάιντεν και απευθύνθηκε στους προσκεκλημένους, αναφέρθηκε στη μεγάλη τιμή της παρουσίας στον Λευκό Οίκο, στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και στους συμβολισμούς της συνάντησης.
«Ήταν ο δικός σας αγώνας για την Ανεξαρτησία, που ενέπνευσαν τους καταπιεσμένους Έλληνες να κυνηγήσουν την Ελευθερία τους. Οι δικοί μας πρόγονοι δεν ονειρεύονταν μόνο την ελευθερία. Πάλεψαν για τη Δημοκρατία. Ήθελαν μια κυβέρνηση για τον λαό, από το λαό που ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Σήμερα, το καθήκον της προάσπισης της Δημοκρατίας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ό,τι θεωρούμε δεδομένο στην Ευρώπη, ότι οι χάρτες δεν μπορούν να χαραχθούν εκ νέου δεν υφίσταται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως ξέρετε κ. πρόεδρε, υποστηρίξαμε το σχέδιό σας για την Ουκρανία. Το κάναμε για να προστατεύσουμε την παγκόσμια τάξη του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε μεταξύ άλλων.
«Δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος κοιτώντας το δέντρο. Οι κοινωνίες πληρώνουν το τίμημα, ειδικότερα στην ενέργεια. Πρέπει να κάνουμε πολλά μαζί, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, για να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Πρέπει να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πραγματικά εννοούσα όταν είπα πως οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι στο απόγειό τους. Το ελληνικό κοινοβούλιο κύρωσε τη νέα συνεργασία των δυο χωρών», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί έναν κόμβο ενέργειας, μια πύλη εισόδου για το υγροποιημένο αέριο. Η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου για το φθηνό ρεύμα από τη Μέση Ανατολή», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Γνωρίζετε κ. Πρόεδρε τι συμβαίνει με το Κυπριακό ζήτημα. Να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή για να συνεχιστούν οι συζητήσεις σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα του ΟΗΕ, κάνοντας σαφές πως δεν είναι αποδεκτή μια λύση δυο κρατών» ανέφερε υπό θερμά χειροκροτήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας. Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητας. Θα εγκαινιάσουμε τη συνεργασία για την απόκτηση των F-35.Την Παρασκευή η Lockheed Martin εξέφρασε επισήμως το ενδιαφέρον της για να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Φυσικά, οι δεσμοί που μας συνδέουν, υπερβαίνουν την ιστορία, προχωρούν στην άμυνα, την ασφάλεια, στο εμπόριο, την τεχνολογία, στις πολιτισμικές ανταλλαγές. Υπάρχουν πολλά αμοιβαία οφέλη».
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που ήταν στα χρόνια της κρίσης. Η οικονομία μας είναι ισχυρή, ξεπληρώσαμε το ΔΝΤ δυο χρόνια νωρίτερα. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας, η Ελλάδα μπορεί να καλωσορίσει εταιρίες. Πολλές Αμερικανικές εταιρίες επενδύουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Βλέπουν μια χώρα με πλεονεκτική γεωγραφική θέση, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και με σταθερή κυβέρνηση. Η Ελλάδα επέστρεψε και το μέλλον είναι μπροστά μας».
«Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω λέγοντας πως εσείς έχετε πολλούς. Ελληνοαμερικανούς φίλους και τους βλέπετε εδώ στα πρόσωπα των καλεσμένων. Ξέρω ότι σας λένε Bidenopoulos, αλλά θα ήταν καλύτερο να σας έλεγαν Bidenakis. Είμαι υπερήφανος που είμαστε εδώ. Καλωσορίζω την παρουσία του κ. Τσούνη στην Ελλάδα ως πρέσβη των ΗΠΑ. Συναντηθήκαμε στο γραφείο μου. Μου είπε την ιστορία των γονιών του που ζούσαν σε ένα μικρό χωριό της δυτικής Ελλάδας, τον Πλάτανο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Οι σημαντικές στιγμές της κοινής ιστορίας μας, μας δίνουν αυτοπεποίθηση για το μέλλον. Να μην ξεχάσουμε τι πέτυχαν οι πρόγονοί μας και από αυτούς να πάρουμε παράδειγμα. Ελπίζω ότι θα επισκεφθείτε την Ελλάδα για να ανταποδώσετε την επίσκεψη και το κρατώ ως υπόσχεση. Ευχαριστώ θερμά», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης.
Διαβάστε επίσης:
Το Newsbomb.gr στον Λευκό Οίκο: Η δεξίωση Μπάιντεν προς τιμήν Μητσοτάκη και τα πολλαπλά μηνύματα