ΤΟ NEWSBOMB.GR ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Μητσοτάκης: Το ευχαριστώ στους Ελληνοαμερικανούς και η υπερηφάνεια για την ομιλία στο Κογκρέσο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσαν προς τιμήν του ελληνοαμερικανικές οργάνωσεις - Το Newsbomb.gr είναι στην Ουάσιγκτον για το διήμερο ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και μεταδίδει.
Ευτυχής και υπερήφανος για το γεγονός ότι η παρουσία του στο Κογκρέσο γέμισε με περηφάνια την Ελληνοαμερικανική κοινότητα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του σε δείπνο, που οργάνωσαν προς τιμήν του εκπρόσωποι Ελληνοαμερικανικων οργανώσεων τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).
«Σας ευχαριστώ για τη στήριξη σας, σήμερα είναι μία ιδιαίτερη ημέρα για την Ελλάδα, την Κύπρο, έχετε κάθε λόγο να αισθάνεστε περήφανοι και εγώ αισθάνομαι περήφανος» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε, επίσης, το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθειά της να γίνει η Ελλάδα μοντέρνο κράτος που αξίζει σε όλου κάνοντας ειδική αναφορά ως «ενδιαφέρουσα εξέλιξη» στο γεγονός ότι πλέον επιστρέφουν στη χώρα αυτοί που έφυγαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Όπως τόνισε αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί πλέον υπάρχουν καλές δουλειές και η ανεργία μειώνεται αλλά πρωτίστως γιατί η μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Τζο Μπάιντεν λέγοντας ότι από την πλευρά του υπογράμμισε τη σημασία της διμερούς σχέσης εντός του πλαισίου της νέας ενεργειακής αρχιτεκτονικής στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η χώρα μας καθίσταται πλέον πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής ενώ κατέληξε ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές στην Ευρωπαική Ένωση.
Το δείπνο προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη
Πριν την έναρξη του δείπνου το οποίο κάλυψε, όπως και όλο το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ το Newsbomb.gr και η δημοσιογράφος Αμαλία Κάτζου που είναι στην Ουάσιγκτον, οι επίσημοι προσκεκλημένοι σχολίαζαν θετικά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο την οποία χαρακτήριζαν «ιστορική» και «αξιακή».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε πως ήταν «σημαντική και ιστορική ομιλία του Κυριακού Μητσοτάκη. Ιδιαίτερα συνοπτική η συγκυρία για την Ελλάδα.»
Ενδεικτικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κράτησε τους χάρτες που της έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Γαλάζια Πατρίδας που «οραματίζεται» η Τουρκία του Ερντογάν
Αυτή η κίνηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, μετά τα σαφή μηνύματα του πρωθυπουργού κατά τη διήμερη παρουσία του στην Ουάσιγκτον.
Παρασημοφορήσεις
Κατά τη διάρκεια του δείπνου παρασημοφορήθηκαν οι παρακάτω ομογενείς
- Demetrios Kokotas, για λογαριασμό της AHEPA: Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος
Ύπατος Πρόεδρος της οργάνωσης AHEPA, στην επέτειο των 100 χρόνων του οργανισμού - Γεώργιος Μπεχράκης - George Behrakis: Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος
Επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος - Gus Billirakis: Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος
Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από το 2007 - Katherine Elizabeth Fleming: Ταξιάρχης του Τάγματος της Ευποιίας
Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης - Marina Hatsopoulos: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας
Πρόεδρος Δικτύου Ελληνικής Καινοτομίας - Alexandros Karloutsos: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος
Επί 30 και πλέον χρόνια Γενικός Διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής - Constantine Manos: Αργυρός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος
Φωτογράφος - George Marcus: Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος
Πρόεδρος της εταιρείας Marcus & Millichap - George Pavlakis: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος
Διευθυντής Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Τομέας Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ - Olympia Snowe: Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Ευποιίας
Πρώην Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών - Angelo Tsakopoulos: Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος
Πρόεδρος της εταιρείας AKT Investments - Endy Zemenides: Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος
Εκτελεστικός Διευθυντής, Hellenic American Leadership Council (HALC)
Παιάνισε ο Εθνικός Ύμνος πριν την έναρξη της εκδήλωσης
Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς, ήταν η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας στην αίθουσα. Λίγες στιγμές μετά την άφιξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της συζύγου του, επί της ουσίας κηρύχθηκε επίσημα η έναρξη της εκδήλωσης με μια στιγμή που γέμισε υπερηφάνεια όλους όσοι έδωσαν το «παρών».
Πελόζι για Μητσοτάκη: «Συγκλονιστική ομιλία»
Με τα πλέον κολακευτικά λόγια μίλησε για τον Έλληνα πρωθυπουργό η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Η κ. Πελόζι χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού ως την πιο συγκλονιστική που έχει ακούσει στο Κογκρέσο, με την ίδια να σπεύδει και να συγχαίρει τον κ. Μητσοτάκη για τα πολλαπλά μηνύματα που εξέπεμψε, επισημαίνοντας με νόημα πως μια τέτοια ομιλία θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με του πρώην προέδρου της Τσεχίας Βατσλαβ Χάβελ το 1990, επίσης στο Κογκρέσο και η οποία είχε διακοπεί 23 φορές από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Ο πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης δεν παρέλειψε να αναφερθεί λεπτομερώς στους παράνομους χάρτες που παρουσιάζει η Τουρκία με την περίφημη «γαλάζια πατρίδα», η οποία αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία γειτονικών της κρατών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μετά την αναφορά του κ. Μητοστάκη η κυρία Πελόζι εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ενοχλημένη για τις πρακτικές της Τουρκίας, κάτι μάλιστα που το εξέφρασε με εμφανή ένταση στον Αμερικανό πρόεδρο. Είναι χαρακτηριστικό δε, το γεγονός πως η Νάνσι Πελόζι είχε πολύ πιο έντονη αντίδραση από τον ίδιο τον τζο Μπαίντεν.
Επίσης εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέστησε την προσοχή της γερουσίας στο κομμάτι των εξοπλιστικών και σε ποιους εγκρίνουν την πώληση όπλων, με την Νάνσι Πελόζι να συντάσσεται και πάλι στο πλευρό της Ελλάδας, κάτι που αποδεικνύει ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία δεν θα πάρει εύκολα την έγκριση του κογκρέσου.
Η ιστορική ομιλία στο Αμερικάνικο Κογκρέσο
Ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έγινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε νωρίτερα την Τρίτη ενώπιον των Αμερικανών Γερουσιαστών, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.
Την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, παρακολούθησε και η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, με την οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση αμέσως μετά το τέλος της παρουσίας του στην κοινή συνεδρίαση.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Γνωρίζω απόλυτα τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα δυο μας έθνη. Αποτελούν μια υπενθύμιση των κοινών μας αξιών και των "πιστεύω" στην ελευθερία και τη Δημοκρατία», τόνισε.
«Είμαι μεγάλη τιμή και χαρά να απευθύνομαι σε αυτή την κοινή συνεδρίαση υπό την προεδρία δύο γυναικών, της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «Οποιοδήποτε κράτος που δεν αξιοποιεί το ταλέντο των γυναικών, δαπανά το ήμισυ των πόρων του, σύμφωνα με τον Πλάτωνα».
«Έχω έρθει εδώ ενώπιον σας για να γιορτάσω ένα θαύμα, το ελληνικό ιδεώδες. Είναι σκληρό για εμάς να συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά ριζωμένο ήταν αυτό το ιδεώδες πριν από 25 αιώνες… Καμία κοινωνία πριν από τους Έλληνες δεν τόλμησε να πιστέψει ότι η τάξη και η κοινωνία είναι συμβατές», ανέφερε.
«Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας των ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος. Μας δείξατε ότι η Ελευθέρια είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε… Οι δικοί μας προπάτορες κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για υποστήριξη. Μίλησαν για τη δίψα ελευθερίας, ήθελαν να μιμηθούν εσάς. Ήθελαν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σας», είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της Ουκρανίας. Αφού έκανε παραλληλισμό με την Ελληνική Επανάσταση, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «είμαστε αταλάντευτα υπέρ της Ουκρανίας και κατά της επιθετικότητας του κ. Πούτιν». Μάλιστα, στο σημείο αυτό καταχειροκροτήθηκε από όλη την αίθουσα.
«Σας ζητώ αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου να μην ξεχάσουμε αυτό που έχει προκαλέσει στον ελληνισμό μια βαθιά πληγή εδώ και πολλά χρόνια. Μιλώ για το Κυπριακό ζήτημα. Ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Όπως είπα και στον κ. Μπάιντεν, κανείς ποτέ δεν μπορεί να δεχθεί και δεν θα δεχθεί λύση δυο κρατών στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και χειροκροτήθηκε εκ νέου θερμά.
«Το ίδιο ισχύει και για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες. Η Ελλάδα πάντα επιζητά την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες. Ένα πλαίσιο υπάρχει για να λύσουμε τις διαφορές μας. Το Διεθνές Δίκαιο και οι πράξεις καλής γειτονίας. Θα είμαι σαφής. Δεν θα δεχθούμε καμία πράξη παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις και όσα αναφέρονται για τα ελληνικά νησιά, και πρέπει να σταματήσουν άμεσα», σχολίασε.
Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τη στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας πως «το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε στη Συμμαχία είναι μια πηγή αστάθειας. Ζητώ να το λάβετε υπόψη σας όταν συζητάτε ζητήματα εξοπλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο».
Με αναφορά στη νέα συμφωνία της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Πλέον έχει πενταετή διάρκεια», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως η συμφωνία αποτελεί ισχυρή ένδειξη της «συνεχιζόμενης στρατηγικής μας σχέσης και της πρόθεσής μας να διατηρήσουμε την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η Αλεξανδρούπολη ήταν το επόμενο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ μετά το νέο κύκλο θερμών χειροκροτημάτων ανέφερε πως «θα πρέπει να πω ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν με χειροκροτούν τόσο». «Υπάρχει η συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο, για να εισάγουμε και να εξάγουμε ενέργεια», ανέφερε ενώ στη συνέχεια πέρασε στον τομέα των επενδύσεων μεγάλων εταιριών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στους Έλληνες ομογενείς της Αμερικής ενώ ολοκληρώνοντας για ακόμα μια φορά μίλησε για τους ισχυρούς δεσμούς της χώρας μας με τις ΗΠΑ, απευθύνοντας το «ευχαριστώ» στα ελληνικά πριν κατέβει από το βήμα και ακολουθήσει σειρά συνομιλιών με τους παραβρισκόμενους.
Η ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο
Διαβάστε επίσης:
Το Newsbomb.gr στο Καπιτώλιο - Μητσοτάκης σε Πελόζι: Στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ
Το Newsbomb.gr στην Ουάσιγκτον: Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Κογκρέσο
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες για F35, ενεργειακά, Τουρκία
Μπάιντεν: Το παρασκήνιο της γραβάτας με την ελληνική σημαία που φόρεσε στο τετ α τετ με Μητσοτάκη
O διεθνής Τύπος εγκωμιάζει την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Εμβαθύνονται οι σχέσεις των δύο χωρών
Ο Μητσοτάκης έδειξε στον Μπάιντεν χάρτη με τη «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας
«Παράθυρο» για απόκτηση F35 από την Ελλάδα - Τα μηνύματα Μπάιντεν - Μητσοτάκη σε Ρωσία, Τουρκία
Washington Post: Ο Μπάιντεν επαινεί την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας