Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε - Η νίκη των «προεδρικών», η αφομοίωση των «πασοκών», η ήττα της «Ομπρέλας»
Ακόμα πιο μεγάλη ήταν η αντίδραση της μόλις γνωστοποιήθηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έθετε στη κρίση της βάσης και τα υποψήφια μέλη για την Κεντρική Επιτροπή – με ένα περίπλοκο, η αλήθεια είναι, σύστημα λόγω των πολλών ποσοστώσεων.
Στο Συνέδριο που προηγήθηκε των εσωκομματικών εκλογών, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους «προεδρικούς» και την «Ομπρέλα». Και επί αυτού του θέματος. Σημασία έχει πως οι σύνεδροι υπερψήφισαν με ποσοστό 75% τις εισηγήσεις Τσίπρα και έτσι οδηγηθήκαμε στις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής.
Τα μηνύματα της βάσης
Με δεδομένα τα αποτελέσματα, μπορούν να εξαχθούν μερικά πρώτα συμπεράσματα για τον τρόπο που ψήφισαν τα μέλη του κόμματος.
Πρώτο συμπέρασμα, ο θρίαμβος της πλειοψηφίας. Σε ολόκληρη την Ελλάδα σάρωσαν τα στελέχη που ανήκουν είτε στις συνασπισμένες «προεδρικές» τάσεις, είτε πρόσωπα που δεν εντάσσονται επίσημα σε κάποια ομάδα, αλλά ανήκουν στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα.
Καθίσταται απολύτως σαφές πως η βάση «αντάμειψε» εκείνους και εκείνες -κατά βάση- που στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του αρχηγού για τον μετασχηματισμό του κόμματος.
Δεύτερο συμπέρασμα, η αποδυνάμωση της «Ομπρέλας». Ιστορικά στελέχη του κόμματος, που παραδοσιακά εκλέγονταν στις πρώτες θέσεις των Συνεδρίων, βρέθηκαν αρκετά χαμηλά στις επιλογές των μελών. Είναι προφανές πως «τιμωρήθηκαν» για τη σκληρή γραμμή που κράτησαν το προηγούμενο διάστημα και για την άρνηση τους να αποδεχθούν τις καταστατικές αλλαγές που εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επίσης, είναι προφανές ότι οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει σε βάρος τους τα τελευταία χρόνια με την εισροή νέων μελών, τα οποία μικρή σχέση έχουν την Ανανεωτική Αριστερά από όπου και προέρχονται.
Τρίτο συμπέρασμα, αποτελεί η πλήρης αφομοίωση των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσωπα όπως ο Θάνος Μωραΐτης, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Άρης Αγραφιώτης (πρώτος σε σταυρούς στη Θεσσαλία), ανήκουν αναμφισβήτητα στον στενό πυρήνα του κόμματος.
Αυτό σημαίνει, ότι τυγχάνουν της πλήρους αποδοχής των κομματικών μελών, αλλά και ότι η ανθρωπογεωγραφία στις Οργανώσεις Μελών έχει αλλάξει αρκετά, με την εισροή πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Πλέον, με αυτά τα αποτελέσματα, τόσο η κομματική βάση, όσο και το στελεχιακό δυναμικό, δεν μπορεί να διαχωρίζεται σε «παλιούς συριζαίους» και «πασοκογενείς».
Τέταρτο συμπέρασμα, Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε με πάθος τα πρόσωπα εκείνα τα οποία θεωρεί ότι «στοχοποιήθηκαν» από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τη δεύτερη θέση που έδωσαν στην Αττική, στη Ρένα Δούρου, καθώς η πρώην περιφερειάρχης έχει εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη για το Μάτι και τη Μάνδρα.
Το ίδιο ισχύει και με τον Νίκο Παππά, που θα βρεθεί αντιμέτωπος με Ειδικό Δικαστήριο, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Ο πρώην υπουργός ήταν τέταρτος στις προτιμήσεις των μελών.
Πέμπτο συμπέρασμα, όσοι πίστευαν ότι κάλπη της βάσης θα ευνοούσε τους «αστέρες», δικαιώθηκαν απόλυτα. Με εξαίρεση τον Διονύση Τεμπονέρα -που κουβαλάει, βέβαια, όνομα με βαρύ φορτίο-, οι πρώτοι 20 της Αττικής είναι βουλευτές και πρώην υπουργοί. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία.
Έκτο και τελευταίο συμπέρασμα, είναι η επιβλητική νίκη του Αλέξη Τσίπρα στο εσωκομματικό πεδίο. Όχι μόνο γιατί κατάφερε να εντάξει στο κόμμα 112.000 ανθρώπους που πήγαν στις κάλπες για να ψηφίσουν αυτόν και μόνον αυτόν, αλλά και γιατί οι «δικοί» του άνθρωποι θριάμβευσαν στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή.