Γιάννης Οικονόμου: «Η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο διεθνές γίγνεσθαι»

Ο κ. Οικονόμου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
O υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
INTIME / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
12'

O υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι «η Ελλάδα, παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς προκλήσεις, παρά την αστάθεια στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, επέστρεψε δυναμικά στο διεθνές γίγνεσθαι».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ως «σταθμό» για τη νέα δυναμική που διαμορφώνεται για τη χώρα και για τον ενισχυμένο ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως.

«Είναι πια (η Ελλάδα) ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατηγικά και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη. Η φωνή της ακούγεται και στην Ευρώπη και στον κόσμο και στις ΗΠΑ. Ακούγεται σε όλο το δημοκρατικό κόσμο και το κύρος της έχει αποκατασταθεί μετά τη δεκαετία των μνημονίων. Υπολογίζεται από εταίρους και συμμάχους ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη γειτονιά μας. Και υποστηρίζεται ο ρόλος που διαδραματίζει στη νέα εποχή που έχει ξεκινήσει στον κόσμο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «σταθμό» για την «περαιτέρω ενδυνάμωση» της θέσης και του ρόλου της χώρας την «εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τη συνάντηση του τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Biden και την «ιστορική» ομιλία στην Ολομέλεια του Κογκρέσου (στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων) των ΗΠΑ. Υπογράμμισε την αποδοχή που είχαν οι θέσεις του πρωθυπουργού και τόνισε ότι αναδεικνύουν «τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας, όσο και το «παγκόσμιο κύρος» του πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός κατέδειξε ότι ηγείται μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, που δεν ετεροπροσδιορίζεται, που είναι παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη γειτονιά μας, που θέλει την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονες της, στη βάση όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου» είπε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την προβληματικότητα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, τους κινδύνους που δημιουργεί για τη συνοχή του ΝΑΤΟ και ζήτησε να λαμβάνεται υπόψη η στάση της Τουρκίας, στις όποιες αποφάσεις για ζητήματα εξοπλισμών παίρνονται από τις ΗΠΑ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε, ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο Biden να ασκήσει την επιρροή του για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ο κ. Οικονόμου άσκησε κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

«Είναι κρίμα, είναι θλιβερό το γεγονός, ότι κόντρα στην παγκόσμια ενθουσιώδη αποδοχή και την υπερκομματική υπερηφάνεια της πλειονότητας των Ελλήνων για την παρουσία του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε και σε αυτή την περίπτωση στάση ανάξια των περιστάσεων» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Και πρόσθεσε: «Αιχμάλωτος στη μιζέρια, τη μικρότητα και την εμπάθεια που τον χαρακτηρίζει. Δεν κατάλαβε καν, ούτε την ενόχληση της τουρκικής πλευράς, ούτε το θυμό του τουρκικού τύπου. Επιμένει με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί την εθνική εξαίρεση».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόθεση ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φιλανδίας και της Σουηδίας, λέγοντας: «Η Ελλάδα χαιρετίζει τις ιστορικές αποφάσεις της Φιλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτημα προσχώρησης στη συμμαχία. Η ένταξη στην οικογένεια του ΝΑΤΟ άλλων δύο ευρωπαίων εταίρων με βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές παραδόσεις και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο θα ενισχύσει περαιτέρω τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης την ενότητα, αλλά και την εμπέδωση των κοινών μας αξιών. Η Ελλάδα ελπίζει στην ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής και προσβλέπει στη συνεργασία με τις δύο χώρες που θα αποτελέσουν νέα μέλη της συμμαχίας».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ «είχε επισημάνει, ότι η είσοδος της Σουηδίας και της Φιλανδίας στη συμμαχία συνιστά ιστορική αλλαγή για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση της ανεργίας, αλλά και το νέο κλιματικό νόμο για τον οποίο σημείωσε πως «η Κυβέρνησή μας ολοκλήρωσε τη σχετική προεργασία και προχωρά στη θέσπισή του».

Τέλος, με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού σημείωσε πως «δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας», ενώ εξέφρασε και τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της Κατερίνας Βελλίδη.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Οικονόμου

Η Ελλάδα σήμερα -παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς προκλήσεις, παρά την αστάθεια στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον- επέστρεψε δυναμικά στο διεθνές γίγνεσθαι: Είναι πια ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η φωνή της ακούγεται και στην Ευρώπη, και στο κόσμο και στις Η.Π.Α.. Ακούγεται σε όλο το δημοκρατικό κόσμο και το κύρος της έχει αποκατασταθεί, μετά την δεκαετία των μνημονίων. Υπολογίζεται από εταίρους και συμμάχους ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη γειτονιά μας. Και υποστηρίζεται ο ρόλος που διαδραματίζει στη νέα εποχή που ήδη έχει ξεκινήσει στον κόσμο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σταθμό για την περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης και της πορείας της χώρας μας, αλλά και μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της Πατρίδας μας, αποτέλεσε η εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α.. Η συνάντησή που είχε τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο Biden η ιστορική ομιλία που απηύθυνε στην Ολομέλεια του Κογκρέσου, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όλα αυτά, και πρωταρχικά η αποδοχή που έτυχαν οι θέσεις του Πρωθυπουργού, αναδεικνύουν τόσο τη σημασία που αποδίδουν οι Η.Π.Α. στη χώρα μας όσο και στο παγκόσμιο κύρους του Πρωθυπουργού που ηγείται αυτής της εθνικής προσπάθειας.

Η σπουδαιότητα της επίσκεψης αποδεικνύεται τόσο από το χρόνο που έγινε όσο και -προπάντων - εκ από το αποτέλεσμα, τις θέσεις που ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός, την απήχηση που είχαν, όπως αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στην ομιλία του στο Κογκρέσο, αλλά και στις δηλώσεις των μελών του Κογκρέσου αμέσως μετά. Ο Πρωθυπουργός κατέδειξε ότι ηγείται μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, που δεν ετεροπροσδιορίζεται, που είναι παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη γειτονιά μας, που θέλει την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονές της, στη βάση όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου.

Επισήμανε την προβληματικότητα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, τους κινδύνους που δημιουργεί για τη συνοχή του ΝΑΤΟ και ζήτησε να λαμβάνεται υπόψη η στάση αυτή της Τουρκίας, στις όποιες αποφάσεις για ζητήματα εξοπλισμών παίρνονται από τις Η.Π.Α.. Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου και ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου των Η.Π.Α. έτσι ώστε να ξαναεπανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη βάση πάντοτε των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι κρίμα, είναι θλιβερό το γεγονός ότι κόντρα στην παγκόσμια ενθουσιώδη αποδοχή και την υπερκομματική περηφάνια της πλειονότητας των Ελλήνων για την παρουσία του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α., ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε και σε αυτήν την περίπτωση στάση ανάξια των περιστάσεων. Αιχμάλωτος στη μιζέρια, τη μικρότητα και την εμπάθεια που τον χαρακτηρίζει. Δεν κατάλαβε καν ούτε την ενόχληση της τουρκικής πλευράς, ούτε το θυμό του τουρκικού Τύπου. Επιμένει με αυτό τον τρόπο π ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί εθνική εξαίρεση.

Αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ από Φινλανδία και Σουηδία

Η Ελλάδα χαιρετίζει τις ιστορικές αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτημα προσχώρησης στη Συμμαχία. Η ένταξη στην οικογένεια του ΝΑΤΟ άλλων δύο Ευρωπαίων εταίρων με βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές παραδόσεις και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, θα ενισχύσει περαιτέρω τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης, την ενότητά, αλλά και την εμπέδωση των κοινών μας αξιών. Η Ελλάδα ελπίζει στην ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής και προσβλέπει στη συνεργασία με τις δύο χώρες που θα αποτελέσουν νέα μέλη της Συμμαχίας.

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στις Η.Π.Α. είχε επισημάνει ότι η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία συνιστά «ιστορική αλλαγή για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης», υπογραμμίζοντας ότι «η Σουηδία -μια χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς ουδετερότητας για περισσότερα από 200 χρόνια, δεν πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- επιλέγει τώρα να ενταχθεί στη Συμμαχία, γιατί καταλαβαίνει ότι ο γεωπολιτικός χάρτης της Ευρώπης έχει επανασχεδιαστεί».

Συνεχίζεται η μείωση της ανεργίας

Την ίδια στιγμή, άλλη μια απόδειξη έμπρακτης κοινωνικής και φιλεργατικής πολιτικής που δικαιώνει τις επιλογές της Κυβέρνησης, που δείχνει ότι η Κυβέρνηση δίνει λύσεις στους συμπολίτες μας , είναι οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πτώση της ανεργίας στη χώρα. Έτσι λοιπόν, η ανεργία από το 17,2% που ήταν το Καλοκαίρι του 2019 περιορίστηκε στο 12,2% τον Μάρτιο. Πιο κάτω και από το 12,7% που ήταν τον Φεβρουάριο και πολύ πιο κάτω από το 16,8%, που ήταν τον Μάρτιο του 2021. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι απασχολούμενοι σήμερα στη χώρα μας ξεπερνούν τα 4 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 14,3%, σχεδόν 525 χιλ. περισσότεροι από εκείνους που είχαμε τον Μάρτιο 2021.

Για άλλη μια φορά, οι ισχυρισμοί που αβίαστα αναμασούν διάφοροι λαϊκιστές για δήθεν αντεργατική πολιτική της Κυβέρνησης, καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος, διαψεύδονται από την πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία και συνεχίζει να προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διεθνής ενεργειακή κρίση, προχωρά μπροστά με ουσιαστικές πολιτικές, με πολιτικές που φέρνουν αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Οι εξελίξεις είναι θετικές, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι αρκετές. Διότι πίσω από τους άψυχους αριθμούς, κρύβονται πάντοτε οικογενειάρχες που αγωνιούν για τη βελτίωση του βιωτικού τους επιπέδου, κρύβονται άνθρωποι με αξιοπρέπεια, κρύβονται νέες και νέοι που θέλουν να κάνουν το πρώτο τους βήμα στην αγορά εργασίας. Για αυτό και επιμένουμε αταλάντευτα σε πολιτικές και δράσεις που φέρνουν νέες επενδύσεις, που φέρνουν νέες επιχειρήσεις, που δημιουργούν νέες θέσεις δουλειάς. Και πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη για πολλούς περισσότερους ακόμα.

Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά Εθνικό Κλιματικό Νόμο

Έμπρακτο ενδιαφέρον επιδεικνύει η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση, η οποία είδαμε πέρσι πόσο βαριές επιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει. Συνεπής στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κυβέρνησή μας ολοκλήρωσε τη σχετική προεργασία και προχωρά στη θέσπιση του πρώτου Εθνικού Κλιματικού Νόμου.

Με τον νόμο αυτό θεσπίζεται πλαίσιο για τον σταδιακό μετριασμό των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, έως το 2050, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας, κατά 1,5 ° C, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σε εφαρμογή και της ανάλογης Συμφωνίας των Παρισίων.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού προβλέπονται διάφορες διαδικασίες και διάφορα ενδιάμεσα βήματα: Προβλέπονται ενδιάμεσοι στόχοι μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030 και το 2040. Σύστημα παρακολούθησης, αξιολόγησης και επαναρρύθμισης, όπου αυτό απαιτείται, μέσω του μηχανισμού κατάρτισης προϋπολογισμών άνθρακα για βασικούς τομείς της οικονομίας. Προβλέπονται δείκτες παρακολούθησης της σχετικής προόδου, αλλά και διαδικασίες αξιολόγησης της προόδου αναπροσαρμογής των στόχων και λήψης πρόσθετων μέτρων. Τέλος, εισάγεται ένα αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης και συμμετοχής φορέων και πολιτών στην ανάληψη κλιματικής δράσης μέσα από τις υφιστάμενες δομές.

Οι θεσπιζόμενες πολιτικές και τα μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έχουν ως στόχο την επίτευξη μιας κλιματικά ανθεκτικής κοινωνίας, πλήρως προσαρμοσμένης στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο κλιματικός νόμος περιλαμβάνει σειρά από μέτρα, στόχους και χρονοδιαγράμματα.

Ενδεικτικά κάποια από αυτά αφορούν:

  • Τη διακοπή λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων.
  • Την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.
  • Τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα κτίρια, τις επιχειρήσεις και τα νησιά μας.
  • Την εκπόνηση από τους Δήμους, Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα.

Όλα αυτά βάσει ομαλού και μετρημένου σχεδίου, ώστε να διασφαλίζεται το επίπεδο ζωής, αλλά και η λειτουργία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Από τη Θεσσαλονίκη, την προσφυγομάνα των Ελλήνων, θέλω να αποτίσω εκ μέρους της Κυβέρνησης την οφειλόμενη τιμή στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς χθες 19 Μαΐου ήταν ημέρα Μνήμης του εγκλήματος σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι κατοικούσαν επί χιλιετίες στη Γη του Πόντου.

Τιμούμε τους 353 χιλιάδες Έλληνες Ποντίους που σφαγιάστηκαν, αλλά και τους χιλιάδες αδελφούς μας που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν και να καταλήξουν πρόσφυγες, είτε στη Ρωσία, είτε στην Ουκρανία είτε στην ελεύθερη Πατρίδα τους.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ένας αγώνας όλων των Ελλήνων. Είναι χρέος μας σε αυτούς που έφυγαν, είναι χρέος μας στους απογόνους τους, αλλά και στις μελλοντικές γενιές.

Τέλος, θέλω να εκφράσω τη λύπη μας και τα συλλυπητήρια για την απώλεια της Κατερίνας Βελλίδη.

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου κατά Τσίπρα: «Αδυνατεί να αντιληφθεί ή να παραδεχτεί τα προφανέστατα»

Γιάννης Οικονόμου: Δείτε live την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών