Δένδιας: Δύσκολος ο διάλογος με υπερπτήσεις και ύβρεις - Η Τουρκία έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα

Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης, δεν κατανοώ την αντίδραση Ερντογάν, δεν θα μπούμε σε αντιδικία μαζί του ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας

Δένδιας: Δύσκολος ο διάλογος με υπερπτήσεις και ύβρεις - Η Τουρκία έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα
Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης, δεν κατανοώ την αντίδραση Ερντογάν, δεν θα μπούμε σε αντιδικία μαζί του ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας
Flickr/mfa
5'

Στην αντίδραση και τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως αυτές διατυπώθηκαν το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το μεσημέρι της Τρίτης.

Αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε «θα πρότεινα να μείνουμε στη σοφή απάντηση που δόθηκε από ελληνικής πλευράς σε αυτή την τοποθέτηση του κ. Ερντογάν. Δεν υπάρχει λόγος να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο ή να μπούμε σε μια διαδικασία αντιδικιών και αντιφωνήσεων. Η Ελλάδα υποστηρίζει τις θέσεις της, ο πρωθυπουργός έκανε μια εξαιρετική τοποθέτηση στο Κογκρέσο».

«Δεν κατανοώ την αντίδραση του κ. Ερντογάν, Έτσι έκρινε ότι έπρεπε να τοποθετηθεί είναι δικαίωμά του. Η Τουρκία διαπραγματεύεται με ιδιόρρυθμο τρόπο και με μέσα εκτός της διπλωματικής πρακτικής. Εμείς αναφερθήκαμε με σεβασμό όπως πρέπει στον ηγέτη μιας χώρας» συμπλήρωσε ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι «εμείς δεν ακολουθούμε την οξύτητα ούτε επιλέγουμε να αντιδράσουμε με τον τρόπο που η άλλη πλευρά θέλει. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης κατ’ επιλογή του συνομιλητή μας» χαρακτηρίζοντας πάντως «πρωτοφανή» τον αριθμό των παραβιάσεων λέγοντας «μένω στις 42 υπερπτήσεις και στην υπερπτήση κοντά στην Αλεξανδρούπολη».

«Εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Τουρκία που τα κάνει. Αποτελεί την απόλυτη τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων ότι απειλούμαστε, ότι δεν είναι κενό το casus belli και η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κληθείς, δε, να σχολιάσει την ανακοίνωση της Τουρκίας περί διακοπής του ελληνοτουρκικού διαλόγου είπε ότι «διάλογος με καθεστώς διαρκών υπερπτήσεων και ύβρεων έχει μια δυσχέρεια. Η ελληνική πλευρά δεν έχει λόγο να τοποθετηθεί τώρα αφού δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «η επιθυμία μας για διάλογο δεν είναι κενή περιεχομένου και λόγου. Δεν μπορείς να συζητάς αν υπάρχει υπερπτήση πάνω από νησί σου. Εμείς ελπίζαμε οι διερευνητικές να μην ήταν κενές και να καταλήξουμε στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοεί το περιβάλλον που δημιουργεί η Τουρκία, όλοι καταλαβαίνουν σε τι φάση βρισκόμαστε».

Ερωτηθείς γιατί δεν υπάρχουν αντιδράσεις από φίλους και συμμάχους ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι «δεν πρέπει να τοποθετούμαστε με παβλοφικό σύνδρομο κάθε φορά που η Τουρκία λέει κάτι. Οι σύμμαχοί μας και οι ΗΠΑ έχουν πάρει σαφή θέση για τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Η ελληνική πλευρά είναι απόλυτα ικανοποιημένη μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ».

Ο υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε και για τα υποβρύχια που δίνει η Γερμανία στην Τουρκία λέγοντας ότι «το έχουμε πει στη Γερμανία ότι δεν θεωρούμε σωστό αυτό που κάνουν, να δίνουν τέτοιας εμβέλειας όπλα σε μια αναθεωρητική δύναμη».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στην Ισπανία για την οποία είπε ότι «έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες γιατί υπήρξαν ζητήματα όπως για παράδειγμα με την επίσκεψη Σάντσεζ στην Άγκυρα. Ο Ισπανός ομόλογός μου ήρθε στην Ελλάδα μετά την επίσκεψη αυτή και υπήρξαν συνεννοήσεις. Αυτό που ζητάμε από τις ευρωπαϊκές χώρες να μεταφέρουν το ίδιο μήνυμα και οι συναλλαγές με την Τουρκία να μην είναι σε βάρος της Ελλάδας, αυτή είναι η απαίτησή μας».

Στην ερώτηση γιατί αντέδρασε έτσι η Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Άγκυρα είχε μια αίσθηση ότι η ρωσική εισβολή θα οδηγούσε σε αναβάθμιση του ρόλου της με τη συγχώρεση όλων των παραβάσεων που έχει κάνει. Το γεγονός ότι αυτό δεν πραγματοποιήθηκε αλλά αντίθετα η Ελλάδα διατήρησε το επίπεδο σχέσεων με τις ΗΠΑ αλλά και κατέστη εμφανές με την επίσκεψη Μητσοτάκη ότι απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης της υπερδύναμης, αυτό διέψευσε τις τουρκικές προσδοκίες και προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα»

«Ελπίζω αυτό να ξεπεραστεί από την Άγκυρα και να προχωρήσουμε στην επίλυση των ζητημάτων μας. Μας ενδιαφέρει η Τουρκία να κατανοήσει ότι θα κερδίσει πολλά αν μπει στο στρατόπεδο των λογικών χωρών» κατέληξε για το θέμα της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών.

Αλβανία

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και σε όσα συνέβησαν κατά τη συνάντησή του με την ομόλογό του της Αλβανίας και είπε «θα σας παρακαλέσω να παρατηρήσετε τη στάση του πρωθυπουργού Ράμα. Εγώ χαρακτηρίζω την επίσκεψη μετά και το δείπνο ότο είναι επιτυχημένη. Η ελληνική απάντηση εδόθη. Δεν θεωρώ ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις θα είναι όμηρος του συγκεκριμένου θέματος που η ελληνική πλευρά το θεωρεί ανύπαρκτο».

«Η Αλβανία έχει κάνει υπό την πρωθυπουργία Ράμα έχει κάνει την επιλογή της ΕΕ, του Διεθνούς Δικαίου και κατά συνέπεια της ευθυγράμμισης με την Ελλάδα. Συμφώνησε μαζί μας να πάμε στη Χάγη και αυτό δεν έχει συμβεί επειδή ο πρόεδρος της Αλβανίας δεν δίνει την άδεια στον πρωθυπουργό. Η Αλβανία έχει συμμορφωθεί σε όλες τις αποφάσεις χωρίς ακόμα να έχει πάρει το καθεστώς που θα της το επέβαλε αυτό» συμπλήρωσε ο Νίκος Δένδιας.

Στην ερώτηση, τέλος, «αν περιμένετε θερμό καλοκαίρι» ο Νίκος Δένδιας απάντησε: «Δεν είναι η καλύτερη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κι εγώ μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν περίμενα ότι η Τουρκία θα έμπαινε σε φάση μη όξυνσης αλλά αυτό δεν επαληθεύτηκε. Εμείς την παραβατικότητα δεν θα την ανεχτούμε, θα προβάλουμε στη διεθνή σκηνή την τουρκική παραβατικότητα για να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δέχεται απειλή. Αν με ρωτάτε για τον κ. Τσαβούσγλου έχω το κινητό του και συζητάμε, δεν είναι κόκκινη γραμμή αλλά είναι το κινητό ενός ανθρώπου που γνωρίζω 20 χρόνια».

Διαβάστε επίσης:

Γιατί επιτέθηκε ο Ερντογάν στον Μητσοτάκη - Η ψυχραιμία και ο φόβος για θερμό επεισόδιο

Η Τουρκία βγάζει άναρθρες κραυγές, η Ελλάδα διατηρεί την ψυχραιμία της

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή