Με το βλέμμα στο Νταβός: Η Ελλάδα επιστρέφει
Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία της covid 19 και πολύ περισσότερο ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ταξίδι του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη θετική εικόνα της χώρας όπως αυτή αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ
Στις επαφές που έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να διερευνήσει και να διευρύνει την ατζέντα νέων οικονομικών συμφωνιών που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να φύγει ακόμα περισσότερο μπροστά.
Τα μηνύματα που λαμβάνει η Αθήνα είναι πολύ θετικά κάτι που φάνηκε και από την παρουσία του πρωθυπουργού στο δείπνο με τίτλο «Europe’s Global Role» που έγινε με τη συμμετοχή, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντες.
Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη η χώρα μας έχει πλέον σαφέστατα αναβαθμισμένο ρόλο στο διεθνές οικονομικό στερέωμα και δεν είναι ο φτωχός συγγενής των μνημονιακών πέτρινων ετών. πιστοποιεί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τον αναβαθμισμένο ρόλο, που απολαμβάνει η χώρα και ο πρωθυπουργός της και στο διεθνές οικονομικό στερέωμα.
Χθες το απόγευμα εξάλλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Νταβός και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και η κατάσταση στην Ουκρανία, κι έγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 και 31 Μαΐου.
Με ενδιαφέρον, εξάλλου, αναμένονται τα μηνύματα, που θα επιδιώξει να εκπέμψει στο πεδίο της οικονομίας, των ενεργειακών, αλλά και στο φόντο των σοβαρών γεωπολιτικών ανακατατάξεων ελέω του Ουκρανικού μέσω της συζήτησης, που θα έχει το μεσημέρι με τον πρόεδρο του οικονομικού φόρουμ Borge Brende. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του απόψε θα παραχωρήσει και συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ενώ ιδιαιτέρως κρίσιμες κρίνονται οι συναντήσεις με τους επικεφαλής των κολοσσών, Microsoft, Google και Meta.
To ισχυρό αποτύπωμα της Ελλάδας φρόντισε να το δώσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: «Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα» τόνισε ο Χ. Σταϊκούρας χθες στη Βουλή, σημειώνοντας ότι μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι η χώρα μας θα εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα κίνητρα συγχωνεύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων- μέσω webex από τις Βρυξέλλες-, ο υπουργός των Οικονομικών, παρουσίασε τις εξελίξεις σε Eurogroup και Ecofin και ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε η διατήρηση της δημοσιονομικής ευελιξίας και για το 2023. Προειδοποίησε ωστόσο ότι ευελιξία αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από δημοσιονομική υπευθυνότητα, ειδικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα χωρίς επενδυτική βαθμίδα.
«Ξεκινήσαμε και συζητάμε τις εξωγενείς προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές οικονομίες που επηρεάζονται από την ενεργειακή κρίση και την μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού», υπογράμμισε ο Χ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το περιβάλλον αναγνωρίστηκε ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει αντοχές και ισχυρή δυναμική. Τόνισε ακόμη ότι η χώρα μας και το 2023 θα έχει ισχυρό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, μεγαλύτερο από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι επενδύσεις είναι στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εξαγωγές κινούνται σε πολύ ικανοποιητικό ρυθμό και η ανεργία συρρικνώθηκε και θα συνεχίζει να συρρικνώνεται.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη και την ΕΕ