Γ. Ραγκούσης: Ο Σαμαράς δεν καταδικάζει το πελατειακό σύστημα
Τη βούληση και την «εντολή» του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, να έρθει στη Βουλή μέσα στην τετραετία το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο που είχε συντάξει ο Γιάννης Ραγκούσης ως υπουργός Εσωτερικών, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθήνας, σε εκδήλωση στο δημοτικό θέατρο Καλλιθέας, αναφορικά με τα νομοσχέδια για τον εκλογικό νόμο και για την χρηματοδότηση του πολιτικού συστήματος.
Ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι εάν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ερχόταν στη Βουλή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ «δεν θα είχε ξαναγνωρίσει μεγαλύτερη κρίση» και εκτίμησε πως η κυβέρνηση θα υποχρεωνόταν ή να το αποσύρει ή στο τέλος να το «νοθεύσει τόσο πολύ» με αμφίβολη την τελική του μορφή.
Είπε ακόμη ότι θα προσέκρουε στην καταψήφιση τόσο εκ μέρους της ΝΔ, αναφέροντας ότι ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς «δεν θα ψήφιζε ποτέ, γιατί δεν τον έχω ακούσει ποτέ να καταδικάζει το πελατειακό σύστημα», όσο και των κομμάτων της παραδοσιακής αριστεράς, τα οποία, όπως είπε, «οχυρώνονται διαρκώς πίσω από το επιχείρημα για την απλή αναλογική».
Επιπλέον, άφησε αιχμές προς συναδέλφους του για ευθύνες στην καθυστέρηση σημαντικών αλλαγών, κατά την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Μάιο του 2010, οπότε και ψηφίστηκε το πρώτο μνημόνιο, αναφέροντας ότι οι καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν στους τομείς αρμοδιότητας υπουργών που είχαν «τον μέγιστο αριθμό παρουσίας στα ΜΜΕ».
Ο κ. Ραγκούσης, μεταξύ άλλων, εκτίμησε ότι η όποια κυβέρνηση προκύψει στις 7 Μαΐου, με όποια σύνθεση κι αν έχει, «θα έχει πολύ μικρότερη και λιγότερη ορμή από αυτή που είχαμε εμείς τον Οκτώβριο του 2009 να κάνουμε αλλαγές».
Επιπλέον, είπε ότι εάν παρέμενε υπουργός Εσωτερικών, δεν υπήρχε περίπτωση να μην έφερνε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του πολιτικού συστήματος.
Ασκώντας κριτική στο ισχύον νομικό καθεστώς που διέπει την υποχρέωση των υποψηφίων σχετικά με τα προεκλογικά οικονομικά τους, είπε ότι είναι το ίδιο με εκείνο που κατά το παρελθόν παρουσιάστηκαν κρούσματα διοχέτευσης «μαύρου» χρήματος στα κόμματα, από τα οποία δεν εξαίρεσε και το ΠΑΣΟΚ.
Εκτός από τον ίδιο, ομιλητές στην εκδήλωση ήταν επιπλέον ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος και η επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λίνα Παπαδοπούλου.