Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Πώς ο Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι στις απειλές Ερντογάν
Ηχηρά μηνύματα προς την Τουρκία για συμμόρφωση έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο από την Σύνοδο Κορυφής όσο και από το 27ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι εάν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα θα ζητήσει καταδίκης της Άγκυρας στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Οι προειδοποιήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού έρχονται την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τόσο με παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα, όσο και με εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι θέτουν σε όλο και μεγαλύτερη συχνότητα, την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.
«Η Ελλάδα απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως «δεν θα κάνω ψυχανάλυση των αδιεξόδων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον δρόμο που έχει χαράξει και πως ούτε πρόκειται να εμπλακεί σε ένα παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών. «Δεν θα καταφύγουμε στην όξυνση τις προσβολές και τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς», υπογράμμισε και αποκάλυψε ότι είπε στον Όλαφ Σολτς πως δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων από ένα μέλος της ΕΕ σε ένα άλλο μέλος της ΕΕ από ένα τρίτο κράτος που έχει και καθεστώς υποψήφιας χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια και για ακόμη μια φορά έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα πως, οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, «φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών», ενώ με αφορμή την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, τόνισε ότι «θα δοθεί σαρωτική απάντηση σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ». Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε στο ΕΛΚ πως διανύουμε περίοδο έντασης με την Τουρκία. «Θα κάνουμε ό,τι κάναμε πάντα: Θα υποστηρίζουμε τις θέσεις μας με λογικά επιχειρήματα. Με συμμαχίες, έχουμε λάβει μεγάλη στήριξη από τη Σύνοδο Κορυφής. Θα συζητήσουμε ξανά για την Τουρκία τον Ιούνιο. Λάβαμε στήριξη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Είμαστε προορισμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί. Είναι καλύτερο να το κάνουμε με ειρήνη και να επιλύουμε τις διαφορές μας με βάση το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτή η προσέγγιση όμως δεν ήταν αμφίδρομη. Τον Μάρτιο του 2020 ήμασταν αντιμέτωποι με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια.
Ο πρωθυπουργός τέλος εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της χώρας μας σε πολλά νησιά της. «Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα».