Η Χρυσή Αυγή στον γερμανικό Τύπο

Ανησυχία εκφράζουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της Χρυσής Αυγής, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη αναμέτρηση της Κυριακής.

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle το γερμανικό ραδιόφωνο Deutschland Radio αναφέρθηκε στο ελληνικό προεκλογικό σκηνικό, επισημαίνοντας ότι οι ψηφοφόροι αναμένεται να τιμωρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα και να στείλουν για πρώτη φορά στη Βουλή ένα ακροδεξιό κόμμα. «Η Χρυσή Αυγή είναι μεν πολιτικά απομονωμένη, καθώς κανένα κόμμα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την ακροδεξιά, αλλά έχει επηρεάσει ήδη το πολιτικό κλίμα: η ξενοφοβία αυξάνεται», διαπιστώνει ο δημοσιογράφος Τζέρι Ζόμερ.

«Επικίνδυνη Αυγή»

Σε εκτενές δημοσίευμά της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναλύει τις αιτίες για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα.

Με τίτλο «Επικίνδυνη αυγή», ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Μίχαελ Μάρτενς υποστηρίζει ότι η άνοδος της ακροδεξιάς εξηγείται από την αδιαφορία των μεγάλων κομμάτων για τις κοινωνικές στρεβλώσεις, «παρακολουθώντας άπραγοι τη μεταμόρφωση ολόκληρων συνοικιών σε γκέτο».

«H επιτυχία της Χρυσής Αυγής δεν αποδίδεται σε καμία περίπτωση μονομερώς σε μια έξαρση του εθνικισμού. Το κόμμα οφείλει την άνοδό του κυρίως στην πτώση του δεξιού λαϊκιστικού ΛΑ.Ο.Σ. που εκπροσωπείται σήμερα στη βουλή» και που τιμωρείται για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Έκτοτε οι ψηφοφόροι έφυγαν προς τα ακροδεξιά, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο λάμβαναν μόλις 1%.

«Αυγή για τους ακροδεξιούς»

Στο κόμμα της Χρυσής Αυγής αναφέρεται και η αυστριακή Die Presse που αποδίδει τη δημοσκοπική αύξηση στην οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Χρυσή Αυγή απορρίπτει τις δανειακές συμβάσεις και τη λιτότητα, βρίσκοντας ακροατήριο σε νέους ψηφοφόρους. Στην προεκλογική εκστρατεία της, δεν δεσπόζει η ξενοφοβία, αλλά τα σκάνδαλα, οι φόροι, η οικονομία, τα ψέματα των πολιτικών και η προδοσία, κάτι που «αφορά στο μεγαλύτερο «ανταγωνιστή» της Χρυσής Αυγής, το ΛΑ.Ο.Σ».

«Τα άλλα κόμματα ελπίζουν ότι οι ψηφοφόροι θα αρνηθούν εντέλει στη Χρυσή Αυγή την είσοδό της στο κοινοβούλιο εξαιτίας του ακροδεξιού παρελθόντος της, μια ελπίδα που όμως δεν θα εκπληρωθεί εάν πιστέψει κανείς το Ευρωβαρόμετρο που συγκαταλέγει κάθε τόσο τους Έλληνες στις τάξεις των πλέον ξενόφοβων Ευρωπαίων», αναφέρει ο δημοσιογράφος.