Λ. Mίχος: Οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν

Ρευστό το πολιτικό τοπίο στη χώρα μας και πολλές οι διαφορετικές φωνές, σημειώνει σε συνέντευξή του ο υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθηνών με την Κοινωνική Συμφωνία, Λάμπρος Μίχος.

Λ. Mίχος: Οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν
5'

Συνέντευξη στον Δημήτρη Δημακόπουλο

Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η οικονομική κρίση έχει αποδιοργανώσει όλη την Ευρώπη και πολύ περισσότερο την Ελλάδα που βρίσκεται στη μέγγενη των επαχθών όρων της δανειακής σύμβασης.

Το ζήτημα είναι πώς θα βγούμε από τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε. Οι προτάσεις δεν είναι και πολύ διαφωτιστικές. Τα κόμματα έχουν χωριστεί σε «μνημονιακά» και «αντιμνημονιακά». Άλλοι θέλουν να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλοι να ακυρώσουμε το Μνημόνιο, άλλοι να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά να κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση, άλλοι λένε να κάνουμε υπομονή 3-4 χρόνια... Διαφορετικές απόψεις που δυστυχώς δεν λειτουργούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο λαός υποφέρει, ανάπτυξη δεν υπάρχει, ανεργία υπάρχει, η νεολαία είναι απογοητευμένη, οι συνταξιούχοι βρίσκονται στα δυο στενά... Η χώρα μας πρέπει να βγει το συντομότερο από την κρίση.

Μιλήσαμε με τον υποψήφιο βουλευτή της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, τον κ. Λάμπρο Μίχο, που διετέλεσε επί τέσσερις τετραετίες δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας κι έχει ένα πολύ σημαντικό έργο, αναγνωρισμένο από φίλους αλλά και από πολιτικούς αντιπάλους.

Κύριε Μίχο, στην προηγούμενη Βουλή είχατε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ και είναι γνωστό ότι ήσασταν πάντα στον κομματικό αυτό χώρο. Γιατί φύγατε από το ΠΑΣΟΚ;

Ήμουν 38 χρόνια στο ΠΑΣΟΚ. Ό,τι ανέλαβα να υλοποιήσω στο ΠΑΣΟΚ (ήμουν γραμματέας του τομέα Ένταξης και Μεταναστευτικής πολιτικής και τελευταία υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εσωτερικών), πιστεύω ότι έκανα στο ακέραιο το καθήκον μου, με υψηλή πιστότητα σε ό,τι αφορά τις αρχές και τις κατευθύνσεις του κόμματός μας και τις ανάγκες της κοινωνίας. Ήταν πολύ δραματικό για μένα, μετά από 38 χρόνια, να πω ότι φεύγω από το ΠΑΣΟΚ. Το έκανα διότι δεν πρέπει να συνεχίζουμε να κρίνουμε την πολιτική με βάση τα στιλβωμένα ονόματα, τους μύθους του παρελθόντος και τα συναισθήματά μας. Πρέπει να κρίνουμε με βάση το τώρα, με βάση αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Και δεν έχουμε δικαίωμα να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε να παραπλανάται για άλλη μια φορά ο λαός. Και πρέπει να σας πω ότι δεν έφυγα, αλλά με διέγραψαν...

Ναι, αλλά το ΠΑΣΟΚ λένε ότι έχει ευθύνες για πολλά. Γιατί ο πολίτης να το ξαναψηφίσει; Ή γιατί να ψηφίσει εσάς που ήσασταν στο ΠΑΣΟΚ και είχατε ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο και γιατί να μην ψηφίσει ένα άλλο κόμμα της αριστεράς;

Θέλω να πω ότι όσο ήμουν στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε μια πολύ μεγάλη γκρίνια που αποτυπωνόταν και σε θυμό και σε κραυγές αλλά και σε προτάσεις. Απ' όσους δεν ασκούσαμε κυβερνητική εξουσία μέσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και από όσους ασκούσαν κυβερνητική εξουσία, υπήρξε μια πιστή εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων που τους αναλογούσε –και αναφέρομαι στην Λούκα Κατσέλη και στον Χάρη Καστανίδη. Κι όλη η διαδρομή μας μέσα στον Πασοκικό χώρο, αυτά τα δύο-δυόμισι χρόνια, αποδεικνύει τη στάση μας, τις προτάσεις μας, δείχνει τις μάχες που δώσαμε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής και μέσα στις επιτροπές, προκειμένου να προστατεύσουμε το εισόδημα των χαμηλών στρωμάτων, να δοθούν λύσεις ευνοϊκές. Αλλά, δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Θ' αναρωτηθεί κανείς αν είναι τόσο εύκολο να εξιλεωθεί ένας πολιτικός που ήταν τόσα χρόνια μέσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και που συνεκδοχικά ευθύνεται κι ο ίδιος για όσα αρνητικά καταμαρτυρούν στο κόμμα αυτό. Γι' αυτό προχωρήσαμε στο εγχείρημα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ!

Πιστεύετε ότι η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ μπορεί να μπει στη Βουλή;

Γι' αυτό παλεύουμε. Και είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν. Και τούτο γιατί πρέπει να μπει ένα φρένο στο μονόδρομο της ύφεσης και της φτώχειας και στις αλλεπάλληλες επιδρομές με την εφαρμογή νέων επαχθών μέτρων, καθώς επίσης και την περικοπή μισθών και συντάξεων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν αναδειχθούν πολιτικές ισχυρής διαπραγμάτευσης, με την έννοια ότι δεν θα είναι ενορχηστρωμένες στα φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος και πολύ περισσότερο υποταγμένες στα εκβιαστικά διλήμματα που τίθενται από τους ισχυρούς της Ευρώπης.

Το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία δεν μπορούν να κάνουν επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου;

Όχι βέβαια! Θα είναι αντιφατικό. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικοί που υπέγραψαν το Β΄ Μνημόνιο και φυσικά δεσμεύτηκαν σ' αυτό, δεν έχουν καμιάν απολύτως νομιμοποίηση και πολύ περισσότερο καμιά δυνατότητα να το επαναδιαπραγματευθούν.

Μπορεί η χώρα μας ν' απαλλαγεί από το Μνημόνιο;

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ έχει Σχέδιο Ανασυγκρότησης ώστε η χώρα μας να βγει από τον καταστροφικό μονόδρομο των δυσβάστακτων όρων του Μνημονίου και από την κρίση. Κι αυτά που μας απασχολούν είναι τα καυτά προβλήματα του λαού μας. Να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών, να στηριχτεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, να δοθεί ουσιαστικό χτύπημα στην αισχροκέρδεια, να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, να ενισχυθούν τα εργασιακά δικαιώματα και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να υπάρξει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας... Να γίνει κούρεμα και ρύθμιση δανείων οφειλετών. Όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να ν' αλλάξουν οι όροι ζωής των πολιτών που σε τίποτε δεν έφταιξαν για το σημερινό κατάντημα της χώρας.

Ποιός πιστεύετε ότι θα είναι ο ρόλος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ στις πολιτικές εξελίξεις;

Προσδοκούμε να δράσει ως καταλύτης στην ανασύνταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και ενός νέου προοδευτικού κυβερνητικού συνασπισμού. Κι αυτό το οφείλουμε στις νέες γενιές, για τις οποίες πρέπει να εξασφαλίσουμε ευνοϊκές συνθήκες, ώστε να έχει η χώρα μας ένα καλύτερο μέλλον σε μια Ευρώπη των λαών και όχι των τραπεζών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή