Μηνύματα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Έχουμε ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, δεν κάνω διάλογο με το παράλογο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε την ευθύνη στην Τουρκία για το «πρώτο βήμα» στην ένταση - «Νομοτελειακά» κάπα στιγμή η συνάντηση με Ερντογάν
Την ευκαιρία να στείλει εκ νέου μηνύματα στην Τουρκία για την προκλητική στάση που έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα αλλά και την μετ’ επιτάσεως προβολή των ανιστόρητων και αβάσιμων αιτημάτων της περί κυριαρχίας των ελληνικών νησιών έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.
«Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα σημείωσε ότι μολονότι ο ίδιος δεν λέει όχι στον διάλογο, ακόμα και μια συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε».
Μητσοτάκης: Η Τουρκία έκανε το πρώτο βήμα στη νεά ένταση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είχε ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο της Τουρκίας «ότι δεν πρόκειται ποτέ, ως Ελλάδα, να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά την κυριαρχία των νησιών μας» επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Άγκυρα για «το πρώτο βήμα» στην νέα περίοδο έντασης.
«Όπως η Τουρκία ήταν αυτή που τον Νοέμβριο του 2019, λίγους μήνες αφότου εκλέχτηκα Πρωθυπουργός και αφότου είχαμε την πρώτη μας συνάντηση στον ΟΗΕ, υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Όπως η Τουρκία ήταν αυτή που τον Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το προσφυγικό και ανάγκασε την Ελλάδα να υψώσει το ανάστημά της, να προστατεύσει τα σύνορα της πατρίδος μας που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του έχει δει πολλές διακυμάνσεις στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα απαριθμώντας την εργαλειοποίηση του προσφυγικού στον Έβρο, τον Μάρτιο του 2020, τα γεγονότα στο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2020 αλλά και τις περιόδους με μικρότερη ένταση και στο πεδίο αλλά και λιγότερες φραστικές εξάρσεις. «Κατά συνέπεια είμαι πια αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Κόκκινη γραμμή τα περί κυριαρχίας των νησιών
Για άλλη μια φορά σημείωσε, δε, ότι μετά την τελευταία συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν, όπου το κλίμα ήταν καλό, «προσδοκούσα και εγώ ότι θα μπορούσαμε -όπως είχαμε συμφωνήσει- να αφήσουμε στην άκρη τις εντάσεις, να σταματήσουμε να εγείρουμε ζητήματα τα οποία προκαλούν και να μπορέσουμε να εστιάσουμε στη θετική ατζέντα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η οποία είχε οικοδομηθεί με πολλή δουλειά από τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών».
«Όμως από την συζήτηση μας και μετά, ενώ οι πρώτες εβδομάδες ήταν σχετικά ήρεμες, στην συνέχεια ακολούθησε ένα κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αναφέρομαι και σε υπερπτήσεις οι οποίες έγιναν πάνω από τα μεγάλα κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Κάτι το οποίο παραβίασε ευθέως την «κόκκινη γραμμή» την οποία εγώ ο ίδιος είχα θέσει στον πρόεδρο Ερντογάν , λέγοντάς του ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται ποτέ, ως Ελλάδα, να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά την κυριαρχία των νησιών μας».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει το επόμενο βήμα από την πλευρά της Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε, δεδομένου του γενικότερου γεωπολιτικού πλαισίου της εποχής με τον πόλεμο στην Ουκρανία, πως αφενός η ρητορική του επεκτατικού αναθεωρητισμού την οποία υιοθετεί η Άγκυρα «τη θέτει στην παρούσα συγκυρία στο περιθώριο των εξελίξεων» και αφετέρου «εάν επικρατήσει η στοιχειώδης λογική δεν θα έχουμε κάποια περαιτέρω κλιμάκωση αυτών»
Μητσοτάκης: Νομοετελειακά θα συναντηθώ κάποια στιγμή με τον Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε, ακόμα, «νομοτελειακό» να υπάρξει κάποια στιγμή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά το «Μητσοτάκης γιοκ» εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας σημειώνοντας ότι «και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε. Και όπως είπα και στον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών μας. Και επίσης θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πότε τα επιχειρήματά μας αγγίζουν πια τη σφαίρα του παραλόγου. Διότι διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε».
«Και οι αιτιάσεις της Τουρκίας έτσι όπως εκφράστηκαν στις τελευταίες επιστολές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είναι τελείως παράλογες στον βαθμό που εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα λυθεί και αυτό το ζήτημα. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο ξέρετε για μένα, -και πιστεύω ότι μπορεί να είχα και ένα προσωρινό πολιτικό όφελος στο εσωτερικό της χώρας- αν υιοθετούσα και εγώ μια αντίστοιχη ρητορική απέναντι στην Τουρκία. Δεν πρόκειται να το κάνω. Θα ήταν εθνικά ανεύθυνη πράξη να ρίξω λάδι στη φωτιά. Δεν μπλέκω ποτέ τα εξωτερικά ζητήματα με την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Και, κατά συνέπεια, θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Περιγράφοντας, μάλιστα, την γραμμή με την οποία κινείται η Ελλάδα ο πρωθυπουργός είπε ότι θα προβάλει τις θέσεις της «σε κάθε διεθνές forum στο οποίο βρίσκομαι, είτε αυτό είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε αυτό είναι το ΝΑΤΟ, είτε αυτό είναι οι διμερείς μου επαφές. Όχι με διάθεση να στοχοποιήσω την Τουρκία και να κουνήσω το δάχτυλό μου σε οποιονδήποτε, αλλά να εξηγήσω γιατί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει ακόμα μια εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Και μου κάνει εντύπωση γιατί από την Τουρκία ασκείται κριτική για την ομιλία μου στο Κογκρέσο, γι’ αυτά που είπα, και όχι για την αντίδραση των Αμερικανών Γερουσιαστών και μελών του Κογκρέσου σε αυτά τα οποία είπα».
Μητσοτάκης: Να υπάρξει εθνική συσπείρωση για την εξωτερική πολιτική
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε, τέλος, στην ανάγκη να υπάρχει εθνική συσπείρωση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σημειώνοντας «ότι στα λόγια, μεταξύ των μεγάλων κομμάτων τουλάχιστον, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα ασυνέπειας ως προς την αξιωματική αντιπολίτευση όταν -παραδείγματος χάρη- δεν υπερψηφίζει Συμφωνίες οι οποίες είναι εθνικά ωφέλιμες, όπως η ελληνογαλλική συμφωνία, οι πρόσθετες αμυντικές δαπάνες που τόσο απαραίτητες είναι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Θα ευχόμουν, λοιπόν, να μπορούμε σε αυτές τις σημαντικές εθνικές επιλογές οι πράξεις μας, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο τα κόμματα ψηφίζουν στη Βουλή, να είναι εναρμονισμένες με την εθνική στρατηγική, η οποία πιστεύω ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας».