Μητσοτάκης προς Ερντογάν: «Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο, όμως συζητούμε για να οικοδομούμε»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα στο συνέδριο της Παρασκευής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο, επισήμανε ότι: «Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο, όμως συζητούμε για να οικοδομούμε».
«Στα επιθετικά πυροτεχνήματα αντιτάσσουμε ακλόνητα επιχειρήματα. Άλλωστε Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν θράσος, έχουν θάρρος… Όπλο μας το διεθνές δίκαιο, η δυνατή μας άμυνα, οι ισχυρές μας συμμαχίες, δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο, όμως συζητούμε για να οικοδομούμε και είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε για το νέο περιβάλλον ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των λαών με καλή πίστη, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και με υποχρέωση να σεβόμαστε πάντα τους κανόνες καλής γειτονίας στην περιοχή μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε πάντως αιχμές για τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν επισημαίνοντας: «Η ρωσική εισβολή απειλεί να κατοχυρώσει ένα μοντέλο αυταρχικής συμπεριφοράς σύμφωνα με το οποίο κάθε ιμπεριαλιστική χώρα, κάθε τοπικός ταραξίας, με οποιοσδήποτε πρόσχημα, θα εισβάλει σε μια γειτονική χώρα. Είναι ένα μοντέλο που μπορεί να μιμηθούν και άλλοι ηγέτες με αυτοκρατορικά και επεκτατικά οράματα, κάτι που αφορά την Ελλάδα, αφορά όμως ακόμα περισσότερο την ακρωτηριασμένη επί τόσες δεκαετίες Κύπρο».
«Η Ουκρανία βιώνει την τραγική εμπειρία της Κύπρου το 1974… Δεν πρέπει να αφήσουμε το Ντονέτσκ και την Μαριούπολη να γίνουν Κερύνεια και Αμμόχωστος», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι απορρίπτονται ασυζητητί τα σενάρια για δυο κράτη και η διχοτόμηση, καθώς «δεν χωράει ούτε στην πραγματικότητα, ούτε στον πολιτισμό του 21ου αιώνα. Η πράσινη γραμμή είναι μια γραμμή ντροπής που πρέπει επιτέλους να σβήσει».
Το στοίχημα των εκλογών είναι να μην πάμε πίσω, αλλά να προχωρήσουμε μπροστά, επισήμανε ο πρωθυπουργός για την Ελλάδα και την Κύπρο αναφερόμενος στις εκλογές του 2023 και στις δύο χώρες. Πρέπει, τόνισε, να χτίσουμε πάνω στα γερά θεμέλια, να αποτρέψουμε την κατεδάφιση όσων έγιναν.
Η Ελλάδα στις απειλές αντέταξε την ενίσχυση της άμυνας και της διπλωματίας της τόνισε.
«Ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη» ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, στην Κύπρο.
Έκανε λόγο για συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, όπως η πανδημία, η ρωσική εισβολή και η ενεργειακή κρίση, που κλονίζουν την παγκόσμια ειρήνη αλλά και την οικονομική σταθερότητα του πλανήτη. «Δεν υπήρχε άλλη ελληνική κυβέρνηση που να διαχειρίστηκε τόσες διαδοχικές κρίσεις τα τελευταία τρία χρόνια» υπογράμμισε.
«Η κυβέρνηση έκανε πράξη το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκε και αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα τα τελευταία της δάνεια στο ΔΝΤ, ενώ μόλις χθες το Eurogroup εισηγήθηκε την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία κάναμε πράξη το πρόγραμμα μας, μειώσαμε φόρους φέραμε επενδύσεις. Στηρίζουμε την κοινωνία με στοχευμένες παρεμβάσεις και μέτρα. Τίποτα δεν ήταν εύκολο και αυτονόητο. Αντιτάξαμε τον στιβαρό λογισμό στον εύηχο λαϊκισμό, και τις δύσκολες πράξεις στα εύκολα λόγια. Εάν επιμένω στη μάχη κατά της δημαγωγίας είναι γιατί εκεί βρίσκεται το σύνορο της προόδου και της συντήρησης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα το 2020 στον Έβρο αμύνθηκε, προστάτεψε τα σύνορά της, που είναι ταυτόχρονα και τα σύνορα της Ευρώπης είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η παράταξη των μεγάλων στόχων για το καλό του κυπριακού λαού πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, εκθειάζοντας τόσο τον Γλαύκο Κληρίδη, ιδρυτή του κόμματος, αλλά και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Ανασταδιάδη όσο και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, και χωρίς την πλήρη απόσυρση των παράνομων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, επισήμανε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Μεγαλόνησο.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων και της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων Κύπρου.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε εκ νέου η αταλάντευτη προσήλωση της Ελλάδας στον στόχο μιας αμοιβαία αποδεκτής επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.