Στο κατώφλι των εργοδοτών ο Τσίπρας με το βλέμμα στραμμένο προς τις κάλπες
Οι μεταρρυθμίσεις προς όφελος των εργαζόμενων αποτελούν μία από τις βασικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα
Παρεμβάσεις στους εργοδοτικούς φορείς πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τους το σχέδιο του για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που εκτός από τη στήριξη των επιχειρήσεων, περιλαμβάνει και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Οι μεταρρυθμίσεις προς όφελος των εργαζόμενων αποτελούν μία από τις βασικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι οι αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία είναι από τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα πραγματοποιήσει η δεύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς.
Με την ακρίβεια να καλπάζει, καθίσταται σαφές ότι για να μπορέσει η κοινωνία να ορθοποδήσει, χρειάζεται ένα νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο», στη σημασία του οποίου, επίσης, πολλές φορές έχει αναφερθεί ο πρώην πρωθυπουργός.
Υπό αυτό το πρίσμα και με τις εκλογές να φαίνονται πιο καθαρά από ποτέ στον ορίζοντα, ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετείται ενώπιον των μεγάλων εργοδοτικών οργανώσεων, με σκοπό να τους παρουσιάσει το σχέδιο του για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που εκτός από τη στήριξη των επιχειρήσεων, περιλαμβάνει και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, μακριά από τα μνημονιακά πρότυπα της τελευταίας δεκαετίας.
Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαιξε «κρυφτό». Μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού, της δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης -που προφανώς σημαίνει και υψηλούς μισθούς- και την υποχρέωση όλων των πλευρών να συμβάλουν ώστε να μην υπάρξει νέα κοινωνική κρίση.
Παράλληλα, έχει αναφερθεί διεξοδικά στην επαναφορά και στην υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, με αυξήσεις μισθών. Προφανώς, όχι χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη για τις επιχειρήσεις, όπως είναι για παράδειγμα η μείωση του κόστους ενέργειας, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η στήριξη στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Και αν αυτά τα είπε ανοιχτά στους «σκληρούς» εκπροσώπους του ΣΕΒ, τα ίδια αναμένεται να μεταφέρει και στους ανθρώπους του τουρισμού, σήμερα, στην εκδήλωση του ΣΕΤΕ όπου και θα μιλήσει. Η συγκεκριμένη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα είχε συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον κλάδο.
«Το ερώτημα μου είναι: Πώς να βρεις εργαζόμενους όταν θεωρείς ότι ο πιο σημαντικός παραγωγικός συντελεστής είναι αναλώσιμος;», είχε αναρωτηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ερώτημα αναμένεται να θέσει και στους εργοδότες του τουρισμού, που διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους ενόψει της τουριστικής σεζόν.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει από τον ΣΕΤΕ επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό, στην εκπαίδευση του, στις συνθήκες εργασίας του και φυσικά στις αποδοχές του. Και η πολιτεία, από την πλευρά της, θα είναι παρούσα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις.
Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό από τα παραπάνω, στην Κουμουνδούρου βρίσκονται σε πλήρη προεκλογική δράση. Αν και το προηγούμενο διάστημα αφιέρωσαν μεγάλο τμήμα της επεξεργασίας του κυβερνητικού τους προγράμματος στους μικρομεσαίους, είναι δεδομένο πως στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές θα προσπαθήσουν να πείσουν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ότι μόνο η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τους προσφέρει ανακούφιση.