Εκλογές 2012 - Αποτελέσματα: Πρώτος Σαμαράς, δεύτερος Τσίπρας
Αυτό είναι το νέο πολιτικό σκηνικό που προκύπτει από τις εκλογές
Νέες ισορροπίες και νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται από τις σημερινές εκλογές.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ξεκάθαρη είναι η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, τα ποσοστά της οποίας φθάνουν στο 21%. Τη μεγάλη ανατροπή, ωστόσο, κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι θα πιάνει ποσοστά 17% και προφανώς θα αναλάβει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα αποτελέσει τον αναμφισβήτητο παράγοντα για τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών στο πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί από αύριο το πρωί.
Όπως και το 1989, όταν ο τότε ενιαίος «Συνασπισμός» εισέπραξε τα ποσοστά του τότε καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ, έτσι και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει τη δυσαρέσκεια της παλιάς παραδοσιακής βάσης του Κινήματος για την πολιτική που εφαρμόστηκε από τον Οκτώβριο του 2009.
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως δεν ξεπερνά το 15%, γεγονός το οποίο εκτιμάται πως θα ανοίξει το νέο κύκλο εσωκομματικής εσωστρέφειας στο κόμμα, το οποίο φιλοδοξούσε να φθάσει το 20%.
Έκπληξη αποτελεί η άνοδος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στην τέταρτη θέση. Η οξεία κριτική και η εύστοχη ρητορική του κ. Πάνου Καμμένου φαίνεται πως δημιούργησε έναν νέο φορέα πολιτικής έκφρασης της αποκαλούμενης «λαϊκής Δεξιάς», η οποία εκφράζει το 10% του συνόλου όσων ψήφισαν σήμερα.
Ακολουθεί το ΚΚΕ, το οποίο αύξησε ανεπαίσθητα τα ποσοστά του και θα κινηθεί στο 9 %.
Στην έκτη θέση φαίνεται πως κατατάσσεται η «Χρυσή Αυγή» με 6% ενώ ακολουθεί η «Δημοκρατική Αριστερά» κ. Φώτη Κουβέλη με 5%.
Σε θρίλερ θα εξελιχθεί η είσοδος του «Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού» και των «Οικολόγων Πράσινων», οι οποίοι κινούνται με γύρω από το 3% αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο όσον αφορά στην είσοδό τους στη νέα Βουλή. Όπως λένε μάλιστα πολιτικοί παρατηρητές, το θρίλερ αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει πριν από τα ξημερώματα και τις τελευταίες καταμετρήσεις.
Αβέβαιη ως και απίθανη θεωρείται η είσοδος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», της κ. Ντόρας Μπακογιάννη.
Βεβαίως, ακόμα και τώρα –στην ύστατη ώρα- οι πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι επ’ αυτών των ποσοστών δεν αποκλείονται μικρές διορθώσεις, οι οποίες μπορεί να κινηθούν στο όριο του στατιστικού λάθους μεταξύ συν και πλην 2%.