Τάσεις MRB για το Newsbomb.gr: Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Τη στιγμή που η συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές, αν και ο πρωθυπουργός «έκαψε» για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες τον Σεπτέμβριο, το Newsbomb.gr δημοσιεύει τις τάσεις της MRB μετά από έρευνα που διεξήχθη τον Ιούνιο. Ανάμεσα στα ερωτήματα της έρευνας τέθηκαν και αυτά που οδηγούν στο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την αξιολόγηση των πολιτικών προσώπων.
Οι δείκτες αξιολόγησης προσώπων περιλαμβάνουν την ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό αλλά και για τη συνολική εικόνα των πολιτικών αρχηγών και τη δημοτικότητά τους.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διατηρεί τη διαφορά του από τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπόλοιπους αρχηγούς. Ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 29,6% έναντι 19,8% του κ. Τσίπρα, στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας.
Το ερώτημα έγινε καθ' υπόδειξη, καθώς οι πολίτες είχαν μπροστά τους κάρτα με τα ονόματα των πολιτικών αρχηγών. Πέρα από τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακολουθεί ο κ. Ανδρουλάκης με 9%, ο κ. Βελόπουλος με 3,9%, ο κ. Κουτσούμπας με 3,6% και ο κ. Βαρουφάκης με 3,3%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα και στη μεταξύ τους «μονομαχία». Στην ερώτηση ποιος από τους δυο θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνει 40,1% έναντι 30,1% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα 25,1% απάντησε «κανένας από τους δυο», ενώ ένα 4,7% απάντησε άλλο πρόσωπο ή δεν απάντησε καθόλου την ερώτηση.
Ο βαθμός εμπιστοσύνης σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα
Αναφορικά με τον βαθμό εμπιστοσύνης στο «δίπολο» Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλα τα θέματα δεν έχουν «κερδίσει» τους πολίτες. Στα περισσότερα ζητήματα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός είναι αυτός που έχει υψηλότερο ποσοστό.
Στην ερώτηση για την οικονομική πολιτική ένα 32,1% έχει εμπιστοσύνη στον κ. Μητσοτάκη ενώ ένα 24,2% εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα. Το ποσοστό που δεν δείχνει εμπιστοσύνη είναι 66,2% και 74% αντίστοιχα.
Στην εξωτερική πολιτική, ο πρωθυπουργός έχει την εμπιστοσύνη του 40% των ερωτηθέντων, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του 21,8%. Μικρότερη είναι η διαφορά των δυο στην κοινωνική πολιτική, με τον κ. Μητσοτάκη να συγκεντρώνει 29,7% και τον κ. Τσίπρα 28%. Η μικρότερη διαφορά των δυο καταγράφεται στο ζήτημα της διαφάνειας, όπου εμπιστοσύνη στον κ. Μητσοτάκη παρέχεται από το 26,4% ενώ στον κ. Τσίπρα από το 26,3%.
Σε αυτό το εξάμηνο, προστέθηκε και η ερώτηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Σε αυτή, εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνει το 26,3% ενώ αντίστοιχα τον Αλέξη Τσίπρα εμπιστεύεται για το ζήτημα ένα 23,8%. Στον τομέα της ανάπτυξης, ο κ. Μητσοτάκης «κερδίζει» ένα 32,4% των ερωτηθέντων με τον κ. Τσίπρα αντίστοιχα να πείθει ένα 22,9%.
Τέλος, σε δυο μόνο ζητήματα φαίνεται οι πολίτες να εμπιστεύονται περισσότερο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη του 27,7% των ερωτηθέντων, ενώ ο κ. Τσίπρας υπερτερεί με 32%. Αντίστοιχα, στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει την εμπιστοσύνη του 32,2% ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας του 31,5%.
Η εικόνα των πολιτικών αρχηγών
Σχετικά με την εικόνα των πολιτικών αρχηγών, αυτό που προκύπτει από την έρευνα της MRB είναι πως για κανέναν δεν υπάρχει θετικό «ισοζύγιο». Η «όχι ευνοϊκή γνώμη» έχει το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις ευνοϊκές γνώμες, ωστόσο, και πάλι το υψηλότερο ποσοστό συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 36,1% θετικών απόψεων και 55% αρνητικών, ενώ ένα 8,9% δεν έδωσε απάντηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, συγκεντρώνει 30,1% ευνοϊκής άποψης και 58,1% αρνητικής με το 11,8% να μην δίνει απάντηση.
Για τον κ. Ανδρουλάκη το ποσοστό ευνοϊκής γνώμης φτάνει στο 19,7% και της αρνητικής στο 52%, με ένα 28,3% να μην έχει απάντηση. Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έχει 13,3% ευνοϊκών απόψεων και 60,5% αρνητικών με ένα 26,2% να μην έχει γνώμη. Στο 12,3% η θετική άποψη για τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο με 71,6% να τον αξιολογούν αρνητικά και 16,1% να μην έχει άποψη. Τέλος, για τον γγ του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, το 11,7% έχει ευνοϊκή άποψη, το 70,6% αρνητική άποψη και ένα 17,7% δεν τον αξιολόγησε καθόλου.
Η ταυτότητα της έρευνας
Η MRB HELLAS δημοσιεύει τα αποτελέσματα της 68ης μέτρησης των ΤΑΣΕΩΝ – Μέτρηση Ιουνίου 2022, συνεχίζοντας ένα έργο που ξεκίνησε το 1987. Πρόκειται για το Κοινωνικό-Πολιτικό βαρόμετρο στην Ελλάδα με την μεγαλύτερη σε βάθος χρόνου και εύρους χρονοσειρά στοιχείων γεγονός που παρέχει ποιοτικά ερμηνευτικά πλαίσια, συγκρίνοντας ιστορικά δεδομένα στις εκάστοτε συγκυρίες της Χώρας.
Η παρούσα μέτρηση των ΤΑΣΕΩΝ διεξήχθη σε δείγμα 2.000 συνεντεύξεων με μικτή μεθοδολογία. Οι 1000 συνεντεύξεις συλλέχθηκαν με την μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων στα σπίτια των ερωτώμενων και οι υπόλοιπες 1000 με την μέθοδο CAWI (Computer Assisted Web Interviews) Στην ταυτότητα της έρευνας υπάρχουν λεπτομέρειες ως προς τον τρόπο διεξαγωγής.
Σύντομη ταυτότητα της έρευνας: Πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με μικτή μέθοδο συλλογής συνεντεύξεων (προσωπικές συνεντεύξεις Face to Face συλλέγοντας την Πρόθεση Ψήφου με την χρήση κάλπης και CAWI συνεντεύξεις) που καταγράφει την πολιτική κατάσταση της χώρας έως και την 30η Ιουνίου 2022 (χρόνος διεξαγωγής 22η – 30η Ιουνίου 2022). Το δείγμα σταθμίστηκε βάσει δημογραφικών χαρακτηριστικών (ΕΛΣΤΑΤ) και ως προς την ψήφο στις Βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2019.