Κατρούγκαλος στο Newsbomb.gr: Η Τουρκία θα συνεχίσει να προβάλλει την ίδια επιθετική ρητορική

Την άποψη ότι η Τουρκία πέτυχε όλους τους τακτικούς της στόχους, τόσο απέναντι στη Σουηδία-Φινλανδία όσο και απέναντι στις ΗΠΑ, στη πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, εκφράζει μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατρούγκαλος στο Newsbomb.gr: Η Τουρκία θα συνεχίσει να προβάλλει την ίδια επιθετική ρητορική
Κατρούγκαλος στο Newsbomb.gr
INTIME
6'

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής του Β1 Τομέα Βόρειας Αθήνας, κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αντιμετώπισε ως «παρατηρητής» τις επιτυχίες του Ερντογάν σε ότι έχει να κάνει με τις δύο μέλη της Συμμαχίας, αλλά και την «στήριξη» που παρείχε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο τουρκικό αίτημα αναβάθμισης των F-16.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι παρά τις «χλιαρές» εκκλήσεις των Συμμάχων για «ηρεμία» στο Αιγαίο, η Τουρκία και ο Ερντογάν θα συνεχίσουν να προβάλλουν την ίδια επιθετική ρητορική.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στο Newsbomb.gr

Κύριε Κατρούγκαλε, τι ακριβώς πιστεύετε ότι «κέρδισε» η Τουρκία στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ;

Η Τουρκία πέτυχε όλους τους τακτικούς της στόχους, τόσο απέναντι στη Σουηδία-Φινλανδία όσο και απέναντι στις ΗΠΑ. Το έδαφος είχε προλειανθεί από τις απαράδεκτες δηλώσεις του ΓΓ κ. Στόλτενμπεργκ ότι τα «συμφέροντα της Τουρκίας είναι θεμιτά», που είχε περάσει ασχολίαστη από την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, δύο από τις πιο δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης όχι μόνο αποδέχθηκαν τις αιτιάσεις της Άγκυρας για θέματα τρομοκρατίας και απελάσεων, αλλά συμφώνησαν να άρουν το εμπάργκο όπλων και να στηρίζουν, άνευ όρων, την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή της τελευταίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα, ό,τι κ αν κάνει στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός δεν πήρε τίποτα, γιατί τίποτα δεν διεκδίκησε, παραμένοντας σιωπηλός απέναντι στην πίεση του Προέδρου Ερντογάν. Οι δε ΗΠΑ, με δήλωση της υφυπουργού Άμυνας Σ. Γουαλάντερ, πριν ακόμη από τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, εξέφρασαν την «πλήρη στήριξη» τους στα σχέδια της Τουρκίας για αναβάθμιση/πώληση F16.

Όλα αυτά ο Κ. Μητσοτάκης τα αντιμετώπισε ως παρατηρητής, δηλώνοντας μάλιστα στο τέλος ικανοποίηση γιατί δεν υπήρξε περαιτέρω αποσταθεροποίηση του ΝΑΤΟ! Υπάρχει καλύτερη απόδειξη για το ότι είναι πλήρως αδιέξοδη η πολιτική του «πιστού και δεδομένου»;

Η κυβέρνηση, πάντως, δηλώνει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της Συνόδου…

Αλλοίμονο, η κυβέρνηση αρέσκεται να κατασκευάζει εικονικές πραγματικότητες. Αν είναι ικανοποιημένη με το μνημόνιο Τουρκίας-Σουηδίας/Φινλανδίας και την άρση του εμπάργκο, πώς θα διεκδικήσει στο μέλλον ανάλογο εμπάργκο όπλων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Με τι επιχειρήματα θα αντιταχθεί στην ένταξη της Τουρκίας στην Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα; Η αλήθεια για τα αποτελέσματα της Συνόδου διατυπώθηκε άλλωστε από τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών που ευθαρσώς δήλωσε ότι αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη.

Να περιμένουμε ένα «ήσυχο» καλοκαίρι ή εκτιμάτε ότι ο απρόβλεπτος γείτονας θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα προβλήματα;

Παρά τις διαρροές της κυβέρνησης περί –δήθεν- κυβίστησης της Τουρκίας δεν έχω αμφιβολίες ότι θα συνεχίσει να προβάλλει την ίδια επιθετική και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο ρητορική. Το δήλωσε απερίφραστα, άλλωστε, ο Πρόεδρος Ερντογάν στη συνέντευξη του στο τέλος της διάσκεψης του ΝΑΤΟ.

Πρόσφατα μάλιστα οι παράλογοι ισχυρισμοί περί σύνδεσης της -τάχα- υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών με την κυριαρχία μας σε αυτά, έχουν γίνει πλήρως αποδεκτοί από το σύνολο του τουρκικού πολιτικού συστήματος, με εθνικιστική μάλιστα πλειοδοσία των κεμαλιστών.

Ο άλλος λόγος για τη συνέχιση της απαράδεκτης και αντίθετης στο Διεθνές Δίκαιο τακτικής αυτής είναι η έλλειψη αποτελεσματικής διπλωματίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Περιορίζεται στην ενημέρωση των εταίρων μας και στην αναζήτηση δηλώσεων συμπαράστασης, χωρίς κόστος για την Τουρκία.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο προχώρησε σε ίσων αποστάσεων εκφράζοντας γενικόλογα «βαθιές ανησυχίες για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και την ανάγκη «οι διαφορές να λύνονται ειρηνικά», ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε αφηρημένα για την ανάγκη για «σταθερότητα στο Αιγαίο».

Αντίθετα, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα δεν είχε απλώς εξασφαλίσει ισχυρή καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και κατ’ αρχήν απόφαση για κυρώσεις (Ιούνιος 2019) που άφησε ανεκμετάλλευτη η κυβέρνηση στο πλαίσιο της λογικής του σιωπηλού, πιστού και δεδομένου.

Θεωρείτε ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για την υπόθεση της κατοχύρωσης του εμπορικού όρου «TurkAegean»;

Η πολιτική ευθύνη είναι ξεκάθαρη. Η κυβέρνηση δεν άσκησε ένσταση κατά της κατοχύρωσης του σήματος, το οποίο αποτελεί τμήμα της τουρκικής προπαγάνδας σε βάρος των συμφερόντων μας. Στη συνέχεια δε προχώρησε στη διεξαγωγή ΕΔΕ σε βάρος των υπαλλήλων του Υπουργείου Ανάπτυξης, ως ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για να μετατεθούν οι πολύ σημαντικές ευθύνες της κυβέρνησης στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, για ένα θέμα που ήταν γνωστό από το καλοκαίρι του 2021 και που έπρεπε να παρακολουθείται στενά, ενόψει της ακραίας αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο.

Κατά την δική μας διακυβέρνηση, η ΓΓ ΔΟΣ του ΥΠΕΞ και η ΓΓ Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης προέβαιναν από κοινού σε καθημερινό έλεγχο των αιτήσεων στον EUIPO προκειμένου να παρακολουθούνται τυχόν αιτήσεις σημάτων εθνικού ενδιαφέροντος. Προφανώς μετά την πολιτική επιλογή παγώματος της λειτουργίας της Επιτροπής Ειδικών για τα σήματα στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, κρίθηκε περιττή η σχετική διαδικασία με τις γνωστές συνέπειες.

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει τα δημοσκοπικά δεδομένα και να είναι πρώτο κόμμα το βράδυ των εκλογών;

Ήδη τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ιδίως η αποδοκιμασία της οικονομικής πολιτικής έναντι της ακρίβειας της κυβέρνησης, είναι αποκαλυπτικά της απαξίωσης της. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ανέκρουσε πρύμναν ο πρωθυπουργός και από ότι φαίνεται δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβρη. Δυστυχώς, η κατάσταση στο μέτωπο αυτό δεν πρόκειται να βελτιωθεί, όσο εφαρμόζονται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Κ. Μητσοτάκη. Για το λόγο αυτό ζητάμε εδώ και καιρό εκλογές, για να προκύψει μία νέα, προοδευτική κυβέρνηση.

Είναι ρεαλιστικός ο στόχος δημιουργίας προοδευτικής κυβέρνησης;

Είναι η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση στην διαιώνιση της δεξιάς στην εξουσία. Όσο πλησιάζει ο καιρός των εκλογών τόσο εντονότερο θα καθίσταται το κυρίαρχο δίλημμα τους: κυβέρνηση Μητσοτάκη ή μια νέα προοδευτική, δημοκρατική κυβέρνηση. Δεν έχω καμία αμφιβολία για την απόφαση του ελληνικού λαού.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή