Η Ευρώπη «αυτοκτονεί» και είναι χαρούμενη γι’ αυτό

Παρά την δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι οικονομίες των κρατών μελών της Ευρώπης από τις κυρώσεις στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας η Κομισιόν με μεγάλη χαρά ανακοίνωσε χθες ότι προχωράει σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα κατά της Ρωσίας
«Οι κυρώσεις της ΕΕ είναι σκληρές» επισημαίνει ο Ζοζέπ Μπορέλ
pixabay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κοινή πρόταση (Ύπατος Εκπρόσωπος-Επιτροπή) για μια νέα δέσμη μέτρων για τη διατήρηση και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των έξι ευρείας κλίμακας και άνευ προηγουμένου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Μάλιστα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τις χθεσινές της δηλώσεις φαίνεται να πιστεύει ότι η Ρωσία πληρώνει κάποιο πολύ υψηλό τίμημα από τις μέχρι τώρα κυρώσεις που τις έχουν επιβληθεί. Όπως ανέφερε: «ο βίαιος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται αμείωτος. Ως εκ τούτου, προτείνουμε σήμερα την αυστηροποίηση των σκληρών κυρώσεων της ΕΕ κατά του Κρεμλίνου, για να τις εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά και να τις παρατείνουμε μέχρι τον Ιανουάριο του 2023. Η Μόσχα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει υψηλό τίμημα για την επιθετικότητά της».

Την ίδια άποψη έχει και ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, που και αυτός έχει την αίσθηση ότι οι Ρώσοι είναι με την πλάτη στον τοίχο. Σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «οι κυρώσεις της ΕΕ είναι σκληρές. Συνεχίζουμε να στοχεύουμε όσους βρίσκονται κοντά στον Πούτιν και το Κρεμλίνο. Το σημερινό πακέτο αντικατοπτρίζει τη συντονισμένη προσέγγισή μας με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της G7. Εκτός από αυτά τα μέτρα, θα υποβάλω επίσης προτάσεις στο Συμβούλιο για την εισαγωγή περισσότερων φυσικών προσώπων και οντοτήτων στον κατάλογο, με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμένη δυνατότητα ταξιδιών».

Το χθεσινό πακέτο μέτρων κατά της Μόσχας θα εισαγάγει απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού, ενώ θα ενισχύσει τους ελέγχους εξαγωγών διπλής χρήσης και προηγμένης τεχνολογίας. Με τον τρόπο αυτό, υποτίθεται ότι θα ενισχύσει την ευθυγράμμιση των κυρώσεων της ΕΕ με εκείνες των εταίρων της G7. Θα ενισχύσει επίσης τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για να αυστηροποιήσει το πάγωμα ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων.

Το πακέτο επαναλαμβάνει επίσης ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν στοχεύουν με κανέναν τρόπο το εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ τρίτων χωρών και της Ρωσίας. Ομοίως, το κείμενο διευκρινίζει το ακριβές πεδίο εφαρμογής ορισμένων χρηματοπιστωτικών και οικονομικών κυρώσεων. Τέλος, προτείνεται η παράταση των υφιστάμενων κυρώσεων της ΕΕ για έξι μήνες, έως την επόμενη αναθεώρηση στα τέλη Ιανουαρίου 2023. Η δέσμη θα συζητηθεί τώρα από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο ενόψει της έγκρισής της.

Κατά περίεργο τρόπο ο μόνος που φαίνεται να μιλάει για οικονομική αυτοκτονία της Ευρώπης είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση «αυτοπυροβολήθηκε στα πνευμόνια» με τις αλόγιστες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσία, οι οποίες, αν δεν ανατραπούν, κινδυνεύουν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομία», δήλωσε χθες ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν περιοριστεί και το κόστος των καυσίμων έχει αυξηθεί στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και τις επακόλουθες κυρώσεις, αφήνοντας τις χώρες να προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τα κανάλια εφοδιασμού.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος ανάγκασε τον Όρμπαν να θεσπίσει ένα επί χρόνια ανώτατο όριο στις τιμές κοινής ωφέλειας για τα νοικοκυριά. «Αρχικά, νόμιζα ότι είχαμε πυροβοληθεί μόνο στο πόδι, αλλά τώρα είναι ξεκάθαρο ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αυτοπυροβοληθεί στα πνευμόνια και λαχανιάζει», δήλωσε ο Όρμπαν, που έχει ταχθεί ανοιχτά κατά των κυρώσεων, μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο της Ουγγαρίας. Ο Όρμπαν είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους, καθώς οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς να αποδυναμώσουν τη Ρωσία ή να φέρουν τον πολύμηνο πόλεμο πιο κοντά σε οποιαδήποτε λύση. «Οι κυρώσεις δεν βοηθούν την Ουκρανία, ωστόσο, είναι κακές για την ευρωπαϊκή οικονομία και αν συνεχιστούν, θα εξοντώσουν την ευρωπαϊκή οικονομία», είπε ο Όρμπαν. «Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι αφόρητο». «Η στιγμή της αλήθειας πρέπει να έρθει στις Βρυξέλλες, όταν οι ηγέτες παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος υπολογισμό, ότι η πολιτική κυρώσεων βασίστηκε σε λανθασμένες υποθέσεις και πρέπει να αλλάξει».