Η διερευνητική εντολή στον Τσίπρα
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τη συνέχεια των άκαρπων προσπαθειών του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει πρόταση τριών σημείων, η οποία θα περιλαμβάνει την άρνηση του Μνημονίου, το σχηματισμό κυβέρνησης των αριστερών δυνάμεων και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.
Κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ικανοποίηση για την εκλογική επίδοση, ενώ στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ συζητήθηκε η τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας τη διερευνητική εντολή.
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη διερευνητική εντολή, μετά τις συναντήσεις του με τους κ.κ. Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα.
«Κάναμε ό,τι είναι δυνατό με τη νέα σύνθεση της Βουλής. Απευθύναμε την πρότασή μας σε όλα τα κόμματα, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, αλλά είτε απέρριψαν ευθέως τη συμμετοχή τους, είτε έθεσαν ως όρο τη συμμετοχή άλλων. Που όμως δεν δέχονται», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ παρουσίασε πρόταση πέντε σημείων για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό και Πρωθυπουργό πρόσωπο ευρείας αποδοχής.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, τα εξής σημεία:
-Τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό.
-Το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει ως όρο τη συμμετοχή στελεχών του στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
-Επιλογή ενός προσώπου ευρείας αποδοχής για τη θέση του Πρωθυπουργού.
-Συμφωνημένο πολιτικό πλαίσιο, ακρογωνιαίος λίθος του οποίου θα είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.
-Συμφωνία για το ποιος πρέπει να είναι ο ελάχιστος στόχος της κυβέρνησης, σε σχέση με το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά με άξονες: επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2015, ενίσχυση της ρευστότητας το λιγότερο 50 δισ. τα επόμενα τρία χρόνια για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, το «ξεμπλοκάρισμα» των επενδύσεων, τη λήψη δέσμης μέτρων κοινωνικής προστασίας για ανέργους, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ.λπ.